01.05.2018 - 12:10 | Son Güncellenme:
Sebze ve meyvelerin renk kodları, yani renklerin anlamı hakkında bilgi sahibi misiniz? Aslında her rengi tüketerek vücudumuzun ihtiyacı olan tüm bileşenleri karşılamak gerekmektedir. İşte meyve sebze renklerinin anlamı...
Renk renk sağlık
Günlük olarak tüketmemiz gereken 5 farklı renkte sebze ve meyve vardır ve bu sağlığımız açısından son derece önemlidir. Bu kapsamda düşünecek olursak;
Yeşil renk: Fitokimyasallar içerir. Kansere karşı ciddi oranda önleyici etkisi vardır. Lutein ve zeaksantin adında antioksidan içeren bu bitkilerin, retina yani sarı nokta hastalığının tedavisi için kullanıldığı bilinmektedir.
Turuncu renk: Bağışıklık sistemini güçlendirici beta karoten içeren bu renkteki tüm sebze ve meyveler, turuncu besinlerdir. Aynı zamanda turunçgiller ailesinden olan bu tür meyvelerin ağız sağlığını korumak için de kullanılması önerilmektedir.
Sarı renk: Tam anlamıyla c vitamini deposu olanlar bu sebze ve meyvelerdir. Yaraları iyileştirici özelliğe sahip olup aynı zamanda cilt hastalıklarına da iyi geldikleri bilinmektedir.
Kırmızı renk: Likopen içeren bu besinler kansere karşı etkilidir. Ellagic asitin ise DNA zedelenmelerini azaltmaya faydası olduğu görülmektedir. Aynı zamanda çilek ve kirazda bulunan flovonoidler antioksidan özelliği ile savunma sistemini, hücreleri korur. Yine hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.
Beyaz renk ise alisin ve kuersetin adlı bileşenler sayesinde kalp hastalıklarında etkili olup, bağışıklık sistemini güçlendiren özelliğe sahiptir. Bu sebze ve meyveler genellikle kuru soğan, sarımsak cinsidir. Yine beyaz renkte olan karnabahar içerisinde bulunan sulforafan adlı bilişen, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sayabileceğimiz renkler arasında en belirgin olan mor ve mavi renk ise içerisinde antosiyanin içeren maddeler barındırır. Üzüm ve mor lahana bu özelliklere sahip olup, hücreleri yenileyerek, yaşlanmayı geciktirir.
Sebze ve meyvenin önemi
Bazı düşünürlere göre her renk farklı bir hastalığı temsil eder. Bu sebeple renklerle hastalıklar arasında bir ilişki vardır. Özellikle koyu renkli besinlerden anlaşılan kansere karşı koruyucu etken maddenin yoğun olmasıdır. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan bu besinlerin bileşimlerinde bol miktarda su vardır. Günlük tüketim sağlandığında vücudumuzun ihtiyacı olan protein, yağ gereksinimlerini karşılayacak kadar zengindir. Bu sebeple meyve ve sebze tüketimi insan sağlığı açısından son derece önemlidir.