Gündem Merih Demiral'e peş peşe destek mesajları! Alman Bakan'a yanıt: Kabul edilemez açıklama

Merih Demiral'e peş peşe destek mesajları! Alman Bakan'a yanıt: Kabul edilemez açıklama

03.07.2024 - 14:37 | Son Güncellenme:

Avusturya maçında attığı gollerden sonra bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında UEFA tarafından soruşturma başlatılmasına tepkiler peş peşe geliyor.

Merih Demirale peş peşe destek mesajları Alman Bakana yanıt: Kabul edilemez açıklama

 Türkiye- Avusturya maçında milli futbolcumuz Merih Demiral attığı gollerin sevincini "bozkurt" işaretiyle göstermişti. Maça damga vuran gol sevinci sonrası UEFA, milli futbolcumuz hakkında soruşturma başlatırken açıklamalar da peş peşe geliyor.

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Avusturya'yı 2-1 mağlup ettikleri karşılaşmada yaptığı 'Bozkurt' işareti ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Faeser, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" dedi.

ALMAN BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan Türkiye-Avusturya maçında Demiral'ın sevinç kutlamasına ilişkin Almanya İçişleri Bakanı Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebinde bulunması üzerine Demiral'a disiplin soruşturması açılması sonrasında Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Schulz Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ: SİYASİ AMAÇLI TEPKİLERİ KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz." denildi.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA

Bakan Yerlikaya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa ve nefret söylemine milli değerlerimizde, kültürümüzde ve inancımızda yer yoktur. Tarihi ve kültürel bir sembol, ırkçılıkla bir tutulamaz. Bizim Çocuklar’ın Almanya’da elde ettiği başarı, suni gündemlerle gölgelenemez.

Haberin Devamı

ÖMER ÇELİK: SORUŞTURMA KABUL EDİLEMEZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Almanya İçişleri Bakanı Faeser'in paylaşımına tepki geldi. Çelik, "Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa’da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır." dedi.

MUSTAFA VARANK: KENDİ TARİHLERİNE BAKSINLAR

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Merih Demiral'ın Avusturya maçındaki gol sevinci hakkında yaptığı paylaşıma tepki gösterdi. Mustafa Varank, Faeser'in bu açıklamasını kendi sayfasında paylaşarak, "Merih'in gol sevinci bu topraklara ait bir değerdir. Futbolcumuzla gurur duyuyoruz ve her daim yanındayız. Milli futbolcumuzun gol sevincini 'ırkçılık' olarak niteleyenler önce kendi tarihlerine baksınlar. LGBT propagandasını ayakta alkışlayanların ya da PKK'ya selam duranların Türk'ü hazmetmesini zaten beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAKAN OSMAN BAK: UZUN UZUN YAZMAYA GEREK YOK

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak, Merih Demiral'ın sevinç fotoğrafını paylaşarak, "Uzun uzun yazmaya gerek yok" notunu düştü.

Merih Demirale peş peşe destek mesajları Alman Bakana yanıt: Kabul edilemez açıklama

BİR TEPKİ DE BBP LİDERİ DESTİCİ'DEN

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, milli futbolcu Merih Demiral'ın gol sevinciyle ilgili Almanya İçişleri Bakanı'nın yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturmanın, maksatlı ve art niyetli olduğunu belirtti.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında dün oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcu Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılmasına tepki gösterdi.

 

"Bozkurt" işaretinin, Ergenekon'dan beri Türklerin sembolü olduğunu, buna başka türlü anlamlar yüklemenin yanlış olacağını belirten Destici, "Merih Demiral kardeşimizi, Milli Takımımızı ve milletimizi hedef alanlar bilsinler ki, Türk'üz, Müslümanız ve inşallah şampiyon olacağız. Hepimiz Merih'iz, hepimiz bozkurtuz. Rahatsızlıklarının asıl sebebi, Türk kimliğimiz, İslam inancımız ve Milli Takımımızın başarısıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Mustafa Destici, UEFA'nın Merih Demiral hakkında soruşturma başlatmasını ve Almanya İçişleri Bakanı'nın konuyla ilgili verdiği demeci, cahilce, maksatlı ve art niyetli bulduğunu kaydetti.