10.02.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Türk Silahlı Kuvvetleri, deprem bölgesinde enkaz alanlarında kurtarma faaliyetlerinden çadır kentlerin kurulmasına; insani yardım malzemelerinin taşınmasından lojistik desteğe, hasta naklinden sıcak ekmek dağıtımına; seyyar tuvaletlerin kurulumuna kadar tüm kuvvetleriyle yoğun çaba sarf ediyor. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 160 hava aracı (81 uçak, 79 helikopter) ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. İskenderun Limanı’nda bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirildi.
Başta 2’nci Ordu Komutanlığı olmak üzere bütün kışlalar, depremden etkilenen vatandaşın hizmetine açıldı. Depremin etkilediği bölgelerde vatandaşlara 40 bin kişilik sıcak yemek, 557 bin 600 kumanya ile 240 bin 400 ekmek dağıtıldı. Ayrıca bölgelere gönderilen 34 sahra mutfağı kurularak faaliyetlerine başladı. Bunlarla birlikte 15 seyyar tuvalet, 14 seyyar banyo da gönderildi.
TSK’nın oluşturduğu hava yardım koridoru üzerinden 519 sorti ile kurtarma ekipleri ile yardım malzemesi taşındı. Helikopterlerin faaliyetleri ile birlikte sorti sayısı 1122 oldu.
A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu hava araçları, deprem bölgesine koridor üzerinden ekipmanlarıyla beraber arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri taşıyor. Deprem bölgesinden alınan yaralılar da aynı uçaklarla diğer illere götürülüyor.
Donanmanın önemli İHA’larından biri olan Aksungur İHA’nın teknolojisi deprem bölgesinde ilk kez kullanıldı. Aksungur İHA, anlık görüntü aktarıyor. Aynı zamanda havada bir baz istasyonu görevi yaparak cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor. Görevlendirilen iki Akıncı TİHA da gün boyu çalışmalarda aktif rol alıyor.
Enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için canla başla mücadele eden Mehmetçik, enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra bölgeye yardımların ulaşmasını da sağladı. MSB’nin sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda, “Mehmetçiklerimiz, dün (önceki gün) gece Hatay’da bir vatandaşımızı daha enkaz altından sağ salim kurtardı” denildi. Malatya’da da TSK İnsani Yardım Tugayı, Meral Nakir (58) isimli bir vatandaşı sağ olarak enkaz altından çıkardı. Antakya Cebrail Mahallesi Fatih Caddesi Numara 11 adresinde, altı katlı binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları yapan Erzurum Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri enkazdan Ömer Bal’ı (56), depremin 56’ncı saatinde çıkardı. Dün 4. Akevler Sokak’ta bulunan yedi katlı binanın enkazında arama ve kurtarma çalışması yapan Erzurum JAK ekipleri, depremin 76’ncı saatinde bir kız çocuğunu enkazdan sağ çıkardı.
Mehmetçik kurtarma çalışmalarına katıldı.
7 ton içme suyu dağıtıldı
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı’nın takip ve koordinesindeki yardımlar, 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığında toplanarak askeri personel tarafından askeri helikopterlere taşındı. Daha sonra havalanan beş helikopter, 17 sortide İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin 15 dağ köyüne iniş yaptı. 7,2 ton içme suyu ve gıda kolisi, 87 çadır, 2 bin 400 bebek bezi ve 700 battaniyeden oluşan yardım malzemeleri, askeri personel tarafından depremzedelere dağıtıldı.
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı personeli de, deprem nedeniyle hasar gören İslahiye ve Nurdağı ilçelerine bağlı dağlık kesimlerdeki Köklü, İdilli ve Koçcağız köylerinin yollarını ulaşıma açtı. Jandarma ekipleri, İslahiye Topçu Alay Komutanlığı’ndan temin edilen unimog araçlarla 128 mahalle ve köye de yardım malzemeleri ulaştırdı.
Mehmetçik, Gaziantep jandarma bölgesindeki afet bölgelerinde 447 araç ve 4 bin 210 askeri personelle arama kurtarma çalışmalarına katıldı ve bunun yanı sıra 1090 çadır ve 137 konteyner kurdu.
Yaralılar gemilerle Mersin’e götürüldü
Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki arama-kurtarma faaliyetleri için sekiz Doğal Afet Kurtarma Timi görevlendirildi. Kıbrıs’tan hareket eden Doğal Afet Yardım Takımı da Gaziantep’te çalışmalara başladı. Yaralıların tahliyesi için görevlendirilen TCG İskenderun da hizmete başladı. Bu kapsamda gece boyunca 98 depremzedenin İskenderun’dan Mersin’e tahliyesi gerçekleşti. Yaralı kurtarılan depremzedelerden 53’ü Adıyaman üzerinden askeri kargo uçağı ile İstanbul’a getirildi. Kahramanmaraş’ta bulunan 51’i ağır 54 yaralı da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait uçakla Adnan Menderes Hava Meydan Komutanlığına getirildi. Yaralılar, hazırda bekletilen ambulanslar ile çevre hastanelere sevk edildi.
Çıkarma gemileri yüzer hastaneye dönüştürüldü
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait dev çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle depremzedeler için yüzer hastaneye dönüştürüldü.
TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, depremin ardından ilk etapta İzmir Foça’dan taşıdığı iş makinelerini İskenderun Limanı’na ulaştırdı. İçindeki malzemeleri nakliyesinin ardından gemiler deprem bölgesinde sağlık hizmeti vermeye başladı. TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’ın sağlık personeli ve bünyelerinde bulunan ameliyathane, 20 yataklı hasta gözlem odaları sayesinde, depremlerde yaralanan bölge halkına ilave sağlık hizmeti sunabilecek kabiliyete sahip. Her biri 560 olmak üzere toplam 1120 yatak kapasitesine sahip iki çıkarma gemisinde portatif kan gazı cihazı, anestezi cihazı, elektrokoter, portatif aspiratör, büyük/küçük cerrahi setler, transport ventilatör, kombinasyon sedye, oksijen tüpleri, defibrilatör, ventilatör, ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri ile genel cerrahi uzmanı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı, göğüs cerrahisi uzmanı, kalp ve damar cerrahisi uzmanı, anestezi uzmanı, acil tıp uzmanı ve ilgili yardımcı sağlık personeli bulunuyor. Mevcut personelin yanında Sağlık Bakanlığı personeli de gemiye görevlendirildi. Depremzedelere hayat kurtarıcı acil tıbbi/cerrahi müdahaleler uzmanlarca en kısa sürede yapılabilecek, ileri tedavi gerektiren yaralıların stabil hale getirilerek tahliyeleri ivedilikle sağlanabilecek.
Koca Yusuf’la 28 ton yardım
Türk Hava Kuvvetlerine kargo uçağı olan “Koca Yusuf” adlı A400M tipi uçakla Gaziantep’e gönderilmek üzere havalandı. Depremzedeler için gönderilen malzemelerin içerisinde gıda malzemeleri, battaniye ve elektrik ihtiyacını gidermek üzere kullanılacak jeneratörler yer aldı.
400 saat uçuşla destek götürdüler
Jandarma Genel Komutanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Jandarma Genel Komutanlığı envanterindeki 34 adet helikopter, iki JİKU, dört İHA ile depremin ilk anından itibaren 400 saat uçuş gerçekleştirilerek 120 çadır, 600 battaniye, 475 arama-kurtarma personeli, 11 jeneratör, 57 bin 500 kilogram erzak ve yaşam malzemesi, 240 yaralı vatandaş, 23 takım arama-kurtarma malzemesi sevk edilmiştir” denildi.
91 komando Hatay’a uğurlandı
Afet bölgesindeki depremzedelere destek vermek için Erzincan’ın Refahiye ilçesi Jandarma Tabur Komutanlığı ekipleri dün sabahın ilk ışıklarında hava yolu ile yola çıktı. Hatay ilinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıkan komandoları Vali Mehmet Makas uğurlandı.