28.05.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz -Türkiye bugün Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için sandık başına giderken, TBMM’de 28. dönem hazırlıkları için hummalı çalışma yürütülüyor. Mazbatasını alan milletvekillerinden dün itibariyle 100’e yakını kaydını yaptırdı. Pazartesi gününden itibaren 600 milletvekilinin kaydı hızla bitirilecek.
Milletvekillerinin odalarını için de kura çekimi yapılacak. Salı günü gerçekleştirilecek kuraya siyasi partilerin genel başkanları dahil edilmeyecek. Genel Başkanlara uygun odaların tespiti yapılırken, Meclis’e ilk defa giren YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’a, bu dönem milletvekili seçilemeyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin odası verilecek.
Yemin töreni perşembeye
YSK’nın pazartesi 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimi kesin resmi sonuçlarını açıklaması halinde yemin töreninin 1 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Oturma düzenine ayar
TBMM Yönetimi, Genel Kurul oturma düzenine de ince ayar yapıyor. Alternatifli hazırlanan oturma düzeni Başkanlık Divanı kürsüsüne göre; soldan sağa; AK Parti, CHP, Yeşil Sol, MHP ve İYİ Parti grupları olarak sıralanacak. YRP, DSP ve HÜDA PAR, AK Parti ile CHP arasında arka bölümde oturacak. DEVA, Gelecek, TİP ve Saadet partileri de Yeşil Sol ile MHP sıralarının arkasında konumlandırılacak.
Meclis’te özellikle DEVA Partisi’nin grup kurma girişimlerinin sonuç vermesi ihtimaline göre hesap yapılıyor. Yeni grup kurulmasının hemen sonuçlanması da beklenmediği için açılış ve yemin sürecinde Meclis oturma düzeninde radikal bir değişim olmayacağı belirtiliyor.
Bahçeli takım elbiseyle
Geçici TBMM Başkanlığı yapacak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kürsüye takım elbise ile çıkacak. Frak giyme zorunluluğu daha önceki dönemlerde içtüzük değişikliği ile kaldırılmıştı.
Başkanlık Divanı’nında Bahçeli’ye katip üye olarak en genç milletvekilleri AK Parti Ankara Zehranur Aydemir (25) ile AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak( 27) eşlik edecek.
Yemin krizine karşı alarm
Bahçeli, HDP ve HÜDA PAR milletvekillerinin yemin metnine sadık kalması konusunda alarmda olacak. Anayasa ve içtüzüğe uygun etmeyenlerin yeminleri tekrarlatılacak. Yeni seçilen vekiller, kürsüye Kur’an-ı Kerim’le gelmeleri veya içtüzük gereği takmak zorunda olmalarına rağmen kravatsız gelmeleri halinde uyarılacak. Direnç olursa yemin geçersiz sayılacak. Kravatsız oldukları için Genel Kurul’dan çıkarılacak. Her ne kadar her iki parti yönetiminden yemin sürecinde kriz yaşanmayacağına ilişkin açıklama ve mesajlar gelse de Meclis Başkanlık Divanı olası ihlallere izin vermeyecek.
Meclis’in tek görme engelli vekili Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun için Braille Alfebesi ile yemin metni hazırlığını yaparken, Yazıcı metni ezbere okuma kararı aldı. Yazıcı’ya Genel Kurul Salonu’na yakın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın odasının yakınındaki oda tahsis edilecek.
15 bakanın, bakanlık görevleri yeminle birlikte düşecek. Yemin sürecinde seçimin sonucuna göre yeni bakanlar da Meclis’e gelerek yemin edip göreve başlayacaklar.
Partilerine dönecekler
AK Parti listesinden seçilen DSP, ittifaka giren YRP milletvekilleri, CHP listesinden seçilen DEVA, Gelecek, Saadet Partisi milletvekilleri ile Yeşil Sol ile ittifakla Meclis’e giren TİP milletvekilleri yemin töreni öncesinde Meclis Başkanlığı’na dilekçe vererek kendi partilerini temsil etme olanağına sahip olacak.
Yeni başkan seçilecek
TBMM’nin yemin sonrası ilk işi Meclis Başkanı’nın seçmek olacak. Meclis’in açılması ve ant içme töreniyle birlikte TBMM Başkanı adaylık süreci başlayacak. 5 gün içerisinde adaylık başvuruları yapılacak. Sonraki 5 gün içinde de seçim sonuçlandırılacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda anayasa gereği üçte iki çoğunluk (401 oy) gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk (301 oy) yeterli oluyor. Meclis’teki mevcut milletvekili dağılımına bakıldığında Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turda sonlanması bekleniyor.
Komisyonların dağılımı
Başkanın seçilmesinin ardından Meclis Başkanlık Divanı ve komisyonların oluşumu aşamasına geçilecek. Hangi parti grubuna kaç üyelik düşeceği temsil edildikleri milletvekili sayılarına göre belirlenecek. Bu kriterler doğrultusunda bu dönemde de Başkanlık Divanı ve komisyon dağılımları 27. Dönemde olduğu gibi AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı lehinde gerçekleşecek.
Rozeti ablası taktı
14 Mayıs seçiminde Meclis’e giren görme engelli CHP Antalya milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, kaydını yaptırdı. Özbudun’un rozetini ablası taktı.
21 yıl sonra yeniden
DYP döneminin tanınan bakanlarından Salim Ensarioğlu, 21 yıl sonra tekrar Meclis’te. İYİ Parti listesinden İstanbul milletvekili seçilen Ensarioğlu yakasındaki parti rozetini çıkarmadı. Ensarioğlu’nun vekil rozetini parti rozetinin üstüne oğlu Kerem Ensarioğlu taktı.
TBMM’ye yeni dönemde giren partilerle birlikte Genel Kurulu’ndaki oturma düzeninde de ince ayar yapılacak. Mazbatasını alan milletvekillerinden dün itibariyle 100’e yakını kaydını yaptırdı. Pazartesi gününden itibaren 600 vekilin kaydı hızla bitirilecek. - MUSTAFA İSTEMİ Milliyet