04.06.2024 - 21:50 | Son Güncellenme:
Aliekber METE/ ANKARA (DHA)
TBMM Genel Kurulu, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni' görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Parti gruplarının, Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergeler bölümünde DEM Parti'nin sunduğu, 'Hakkari'deki Kayyım Darbesini'nin Yaratacağı Tahribatların Tüm Boyutlarıyla Araştırılması' başlıklı önerge görüşüldü. Önergenin gerekçelerini açıklamak üzere kürsüye gelen Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, kayyım kararıyla birlikte Hakkari halkının seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırıldığını belirterek, "Üstelik bunu son 8 yılda 3'ncü kez yaptınız, aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek aslında delilik belirtisidir. Bu iktidar 8 yıldır aynı şeyleri yapıyor; ama biz farklı sonuçlar alınmayacağını da defalarca belirttik. Biz bunu delilik değil faşizm olarak görüyoruz. Faşizmden o kadar gözünüz dönmüş ki yaptıklarınızın sonuçlarını bile kestiremiyorsunuz. Siz kayyım ataması yaparak sadece DEM partiye oy verenlerin iradesini gasp etmiyorsunuz, seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırdığınız için tüm partilere oy veren seçmenin de iradesini elinden alıyorsunuz. Bizim partimize her türlü kumpas ve darbeyi yaşattınız, yaşatmaya da devam ediyorsunuz. Partimizle olan derdiniz Kürt halkıyla olan derdinizdir. Siz Kürdün kimliğini, kültürünü seçme ve seçilme hakkı dahil hiçbir siyasi sosyal kültürel hakkını tanımıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Hakkari Milletvekili Parlak'ın ardından, 'Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz' yazılı dövizleri ellerinde taşıyan DEM Parti milletvekilleri kürsüyü işgal etti. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın uyarılarına rağmen vekiller kürsüyü terk etmedi. Bunun üzerine birleşime 10 dakika ara verildi. AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partili milletvekilleri Genel Kurul salonundan ayrılırken, CHP'li milletvekilleri ise yerlerinde bekledi.
Birleşime verilen aranın ardından oturumu yeniden açan Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, milletvekillerini yerlerine geçmesi çağrısında bulundu. Karaca, milletvekillerinin yerine geçmemesi üzerine Grup Başkanvekilleri ve Meclis İdare Amirleri ile görüşmek için çağrı yaparak birleşime yeniden ara verdi.
'MECLİS ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ'
TBMM Genel Kurulu, birleşime verilen 10 dakikalık aranın ardından yeniden toplandı. DEM Parti grubunun verdiği önergeye ilişkin konuşması için Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya'yı davet eden Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, milletvekillerini yerlerine geçmesi için yeniden uyardı. Karaca, "Sayın milletvekilleri kürsüye hatibi davet ettim. Kürsüyü boşaltmanız gerekiyor, lütfen yerinize. TBMM'nin bu oturumun, iç tüzüğe aykırı şekilde kürsünün işgalini doğru bulmuyoruz. Sayın milletvekilleri lütfen yerinize" dedi.
Karaca, DEM Parti milletvekillerinin yerlerine geçmemeleri üzerine birleşime 40 dakikalık ara verdi. DEM Parti milletvekilleri, ellerindeki dövizleri sallayarak ve Hakkari Belediyesine atanan kayyım kararına sloganlar atarak tepki göstermeye devam etti.
Genel Kurul, 40 dakikalık aranın ardından yeniden toplandı. Bu bölümde milletvekillerini bir kez daha uyaran Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, birleşime 2 dakikalık ara verdi. DEM Partili milletvekilleri kürsü işgallerini sürdürerek protesto gösterilerini sürdürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, meclisin 5 Haziran Çarşamba Günü saat 14.00'te toplanacağını belirterek birleşimi kapattı.
'MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA ARBEDE YAŞANDI'
Birleşime verilen kapatılma kararı nedeniyle Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'ya tepki gösteren AK Parti milletvekilleri, 'Kahrolsun PKK' sloganları atarak, kürsüyü işgal eden DEM Partili milletvekillerinin üzerine yürüdü. İki parti milletvekilleri arasında sözlü ve fiziki arbede yaşanırken, tansiyon yükseldi. Yaşanan arbede sırasında DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli yere düşerken AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti milletvekillerini sakinleştirdi. Arbedenin ardından AK Parti’li vekiller Genel Kurul Salonu'nu terk ederken, DEM Partililer de meclisten ayrıldı.