GündemMEB: Kayıtlarda şube ve öğretmen seçilmeyecek

MEB: Kayıtlarda şube ve öğretmen seçilmeyecek

21.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokula kaydı yapılan öğrencilerin şube ve öğretmenlerinin kura yöntemiyle belirleneceğini duyurmuştu.

MEB: Kayıtlarda şube ve öğretmen seçilmeyecek

OZAN ÖMER KADÜKER - Milliyet’te dün yer verdiğimiz haberde bazı okullarda, velilere, eğer kurada istediği öğretmen çıkmazsa kura sonrası, 5 ile 20 bin TL aralığında bir ücret karşılığında o öğretmenin sınıfına geçirme sözü verdiklerini gündeme getirdik.

Haberin Devamı

Otomatik yapılacak

Haberin yayımlanmasının ardından konuyla ilgili MEB yetkililerinden açıklama geldi. Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Kayıt Zamanı ve Kayıt Yaşı başlıklı 11. Maddesinde ilkokula kayıtla ilgili “İlkokula kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenir. İlkokulda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak e-Okul tarafından otomatik olarak yıl içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir” hükmüne dikkat çekti. Yetkililer, rehberlik servisinden rapor alınsa dahi sınıf değişikliğinin otomatik yapılacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Öğrenci velilerinden yazılı olarak gelen şube değişikliği talep dilekçesinin, rehberlik servislerinin gerekçeli görüş raporları ve benzeri tüm evraklarla, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde gizlilik esaslarına riayet edilerek en az 4 yıl boyunca okul müdürlüklerince saklı tutulacağına dikkat çeken Bakanlık, yapılan iş ve işlemlerin denetime açık olacağının altını çizdi.

Valilik denetleyecek

Yönetmelik kapsamında ortaokula kayıtların da kura yöntemiyle belirleneceğini belirten Bakanlık yetkilileri şu bilgileri paylaştı: “İlgili mevzuat düzenlemesi doğrultusunda ‘Millî Eğitim Bakanlığı İlkokul 1. Sınıf Şubeleri ile Sınıf Öğretmenlerinin ve Ortaokul 5. Sınıf Şubelerinin e-Okul Üzerinden Belirlenmesine İlişkin Yönerge’ ile gerekli düzenlemeler yapılarak duyurusu gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin hangi şubelerde olacağı ve 1. sınıf öğretmenlerinin belirlenmesine ilişkin iş ve işlemler güncel tarih itibarıyla henüz gerçekleşmemiştir. Söz konusu yönergede belirtildiği üzere öğrencilerin şubeleri 28-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında e-Okul sisteminde hazırlanan   ekranların okul müdürlükleri tarafından kullanması suretiyle otomatik olarak belirlenmiş olacaktır.”

Bu açıklamalarla birlikte Valiliklere de denetimler için genelge gönderildiğini hatırlatan yetkililer, “Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak, bu tarz uygulamalara dair şikâyetlerin Valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.