GündemMEB, 251 bursiyeri yurt dışına gönderiyor

MEB, 251 bursiyeri yurt dışına gönderiyor

23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen “Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Yurt Dışı Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri” programına katıldı. MEB, 251 öğrenciyi lisansüstü öğrenim için yurt dışına gönderecek.

MEB, 251 bursiyeri yurt dışına gönderiyor

ANKARA Milliyet - Programda yer alan bursiyerlere hitap eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, günümüzde verinin en kıymetli maden haline geldiğini, ‘siber vatan’ ya da ‘uzaydaki haklarımız’ gibi çoklu disiplinli olguların öncelikler arasında yerini almaya başladığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Başka çıkar yolumuz yok’

Devletler açısından bakıldığında artık çağa ayak uyduran değil, çağı kendine uyduran ülkelerin güçlendiğini ifade eden Oktay, şunları söyledi: “’Türkiye artık yeni teknolojilerin pazarı değil bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke haline gelecek’ hedefiyle başlattığımız Milli Teknoloji Hamlemizi her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve girişimcilik ekosisteminden teknoparklara, güncellenen TÜBİTAK desteklerinden teknoloji odaklı kurumlara; kamu-özel sektör-üniversite iş birliğiyle, yerli milli teknolojiler için çalışıyoruz.”

Yerlilik, yani bağımsızlık oranı yüzde 80’lere çıkarılan savunma sanayi alanında sağlanan başarıları diğer sektörlere de yaymak için uğraş verdiklerine dikkat çeken Oktay, “Rusya-Ukrayna krizi gibi bölgemizde yaşanan trajediler, her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz olmadığını göstermektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nitelikli insan kaynağının en değerli sermaye olduğunu vurgulayan Oktay, “Her biriniz ülkemizin stratejik öncelikleri çerçevesinde alanlara ayrılmış durumdasınız. Sizler veri biliminden uzay hukukuna, iklim araştırmalarından makine öğrenmesine çok kritik alanlarda lisansüstü eğitimlerinizi tamamlayıp ülkemize farklı yetkinliklerle döneceksiniz. Geri döndüğünüzde hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeye artık daha yakın olduğunuzun bilincinde olarak, yerinde saymayan bir Türkiye’ye döneceksiniz. Hükümetimiz tüm kurumlarıyla bugün çıktığınız ilim irfan yolculuğunda yanınızda olduğu gibi, yarın bu çalışmalarınızı ortak faydaya dönüştürmenizde de yanınızda olacaktır. İnsanımıza, toprağımıza, ülkemize değer katmaya öncelik veren yaklaşımdan ayrılmayın” dedi.

1 milyar TL bütçe

Programda konuşan Bakan Özer de programın 1929’da başlamasına rağmen son 19 yılda ciddi bir ivme kazandığını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006’da ‘5 yılda 5 bin bursiyer’ mottosu bu burs programının çok daha dinamik bir hâle gelmesine önemli bir katkı sağladı ve yüzde 50’nin üzerinde bursiyerimiz, son 19 yılda yurt dışına gönderildi. 2022’de bu burs programı için ayrılan bütçe 1 milyarın üzerinde. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren tüm hükûmetlerde, hiç ihmal edilmeden ve hiçbir kesintiye uğramadan başarılı bir şekilde devam ettirilen nadir programlardan biri. Bu nedenle ülkemiz için çok değerlisiniz, seçildiğiniz için çok değerlisiniz. Döndüğünüzde de hangi yükseköğretim kurumu, hangi kamu kurumu için gitmişseniz oralarda çok güzel başarı hikâyelerinin ortaya çıkmasına katkılarınız olacak.”