GündemMayalı poğaça nasıl yapılmalıdır?

Mayalı poğaça nasıl yapılmalıdır?

11.04.2018 - 15:34 | Son Güncellenme:

Günlük olarak çoğu zamanlar evlere misafirler gelmektedirler. Böyle günlerde ev sahibi misafirlere ikramlar hazırlamakta ve hoş karşılamak için uğraşmaktadır. Misafirler ile birlikte hoş sohbet ederken çayın yanına ikramlar konulmaktadır. Size de böyle günlerde yardımcı olacak bir tarif hazırlayalım...

Mayalı poğaça nasıl yapılmalıdır

Mayalı Poğaça Tarifi Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır

Haberin Devamı

Malzemeler:

• 3 çay kaşığı toz şeker
• 1 çay kaşığı tuz
• 1.5subardağı ılık süt
• 2 çay bardağı ılık su
• 2.5 çay bardağı sıvı yağ
• 1 adet yumurta
• Yaş maya (yarım paket)
• Aldığı kadar un
• 8 dal maydanoz (hamurun içine) (isteğe göre)
• 200-250 gram beyaz peynir (hamurun içine)
• 1 adet yumurta sarısı (hamurun üzerine)

Hazırlanışı:

İlk olarak 1,5 su bardağı sütü ve 2 çay bardağı ılık suyu bir kaba boşaltınız. Mayayı ve toz şekeri ilave edip elinizle eritiniz. Mayayı 5-10 dakika bekletiniz. Eriyen mayanın üzerine yumurta, tuz ve sıvı yağı ilave ederek karıştırınız. Alabildiğince un ilave ederek tekrar karıştırınız. Hazırlanmış olan bu hamuru 45 dakika yumuşak kıvama gelecek şekilde bekletiniz. Dilerseniz bir kaç adet maydanoz yaprağını ince ince doğrayarak peynire ilave edip mayalı poğaçanın iç harcını hazırlayabilirsiniz. Yumuşayan hamurları küçük toplar halinde alınız. Aldığınız hamuru çay tabağı büyüklüğünde açarak iç harcını ilave edip yuvarlayınız, tepsiye sıralayınız ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriniz.

Haberin Devamı

Mayalı Poğaçanın Püf Noktaları

Mayalı poğaça yapımında unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediniz. Ve unu eleyerek kullanmaya özen gösteriniz. İlave ettiğiniz malzemeler ılık su ve ılık süt haricinde oda sıcaklığında olmalıdır. Mayalı poğaçalarınızı pişirmeden önce 20 dakika tepside bekletmeniz poğaçaların daha fazla mayalanmasında etkili olur. Poğaçaların daha lezzetli olması için isteğinize göre üzerine susam ve çörek otu kullanabilirsiniz. Poğaça yapımında şekerin ne işi var diye düşünmeyiniz mayanın erimesini kolaylaştırır. Poğaça hamuru ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulmalıdır. Hamurun tutup tutmadığını parmağınızı bastırarak anlayabilirsiniz. Bastırdığınız hamur düzelmiyorsa eğer o hamurun daha o yoğurulması gerekiyordur. Hamurun kabarmasını beklerken nemli bez ile örtebilirsiniz.

Yazarlar