07.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sis ile kirli havanın birleşmesi sonucu “Smog” adı verilen zehirli hava riskinin ortaya çıktığı uyarısında bulunarak, şunları söyledi:
“İstanbul’daki trafik yoğunluğu akan trafiktekinden çok daha fazla hava kirliliği riski yaratıyor. Kirlilik çok yüksek sisle birleşince kirli duman oluşuyor. Sis olduğu zaman rüzgar yok demektir. Rüzgar yoksa hava kirleticilerinin dağılımı yok demektir. Sis normalde çukur yani alçak kesimlerde birikir. Dolayısıyla Dilovası gibi çukurda kalan sanayi bölgeleri en riskli yerleşim alanlarıdır. Sisli havalarda başta astım, bronşit hastaları olmak üzere herkesin çok dikkat olması gerekir. Mümkünse sis dağılana kadar evde oturmak, camları açmamak ve sisin dağılmasını beklemek gerekir.”
Kovid-19 için de riskli
Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu da sis nedeniyle ortaya çıkan kirli havaya karşı uyarılarını şöyle sıraladı:
“Rüzgârın olmadığı, kirliliğin yüzeye çöktüğü sisli havalarda açık havada spor yapılmaması gerekir. Sisli hava Kovid-19 için de risklidir. Kirli ve durağan hava enfeksiyon bulaşma tehdidini artırmaktadır. Sis dağılana kadar mümkünse pencereleri kapalı tutup evden çıkılmamasını öneriyoruz. İmkanı olanlar N95 gibi yüksek koruyucu özelliğe sahip maskeler kullansın.”