GündemMarmara’nın rengi takip altında

Marmara’nın rengi takip altında

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İTÜ’lü öğretim üyesi Dr. Sevil Dündar, Avrupa Uzay Ajansı uydularından gelen verilerle okyanuslarda iklim değişikliği üzerine araştırma yapmak için Almanya’ya gitti. Dündar, Türk Boğazlar Sistemi’ne ait uydu verileriyle deniz rengindeki değişimleri inceleyecek

Marmara’nın rengi takip altında

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Sevil Dündar, Dünyada 20 farklı ülkeden 38 enstitünün ortaklığını bir araya getiren ‘POGO-SCAR Bursu’nu Türkiye’den kazanan 3. isim olmayı başarmıştı. Burs kapsamında Almanya’nın Geesthacht kentine giden Dündar, Helmholtz Zentrum Geesthacht Araştırma Enstitüsü Operasyonel Sistemler Bölümü Uzaktan Algılama Alt Bölümü’nde okyanusların uzaktan incelenmesi ve rengi konularında uzman bilim insanlarıyla birlikte çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Okyanus rengi ölçümü

Avrupa Uzay Ajansına ait uydulardan elde edilen verileri okyanus rengi ölçümlerine uyguladığını söyleyen Dündar, renk değişiminin küresel iklim değişikliğinin incelenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Uydulardan gelen veri ve görüntülerin iklim değişiminin değerlendirilmesinde önemli olduğunu vurgulayan Dündar şunları söyledi:

“ESA uydularının okyanus rengi ölçümlerinin değerlendirilmesi gözlemsel oşinografinin gelişmesine imkan veriyor. Çalışmalarım genellikle okyanus rengi üzerine olacak. Türk Boğazlar Sistemi’nin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini görmeye çalışacağım. Deniz rengi konusunda geliştirilen algoritmalar ile uzay ajansı uyduları verilerini değerlendirip Türk Boğazlar Sistemi’ni ve Marmara Denizi’nin bio-optik parametrelerini incelemeyi hedefliyorum. Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının klorofil konsantrasyonu, çözünmüş organik madde, toplam askıda katı madde gibi değerlerini okyanus optiği ve rengi konusunda yazılmış olan algoritmalar ile değerlendirmeye çalışacağım.”