GündemMaraton bahane Çanakkale şahane

Maraton bahane Çanakkale şahane

07.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Turkcell Gelibolu Maratonu 14 Ekim’de koşulacak. 10 bin kişinin katılması beklenen maraton hem tarih hem de lezzet turu için de bahane olacak.

Maraton bahane Çanakkale şahane

Turkcell’in ana sponsorluğunda bu yıl dördüncüsü düzenlenecek, Türkiye’nin ‘Barış’ temalı ilk ve tek maratonu Turkcell Gelibolu Maratonu, ‘Barış için Koşuyoruz’ sloganıyla 14 Ekim’de gerçekleşecek. 10 bin kişinin katılması beklenen organizasyonda maraton, yarı maraton, 10 km koşusu ve halk koşusu mücadeleleri olacak. Maratonu bahane edip gidilebilecek Çanakkale’de ne yapmalı, ne yemeli?

Haberin Devamı

1-Şehitler Anıtı

Turkcell Gelibolu Maratonu’nun başlangıç noktası olan Çanakkale Şehitler Anıtı 42 metre boyunda, dört ayak ve bir kubbeden oluşuyor. Yanına gittiğiniz anda sizi Çanakkale Savaşı’na götürüyor.

2-Truva Antik Şehri

Bu sene Troya Yılı. Truva Savaşı’nın geçtiği Troya antik kenti, 1998’de UNESCO Dünya Mirsı Listesi’ne dahil olmuştu. Dünya Troya Yılı’nda Truva Antik Şehir’ni gezmemek, yeni açılan devasa müzeyi görmemek olmaz.

3-Dur Yolcu

Çanakkale’nin iki yakası arasında bir deniz yolculuğu yapmazsanız Çanakkale seferiniz eksik kalır. Bu seferde Dur Yolcu yazısını görürsünüz. Yapılış amacı boğazdan geçenlere bu topraklarda neler yaşandığını anımsatmak olan görselde bir asker figürü ve Necmettin Halil Onan’a ait şiirin ilk dizileri yer alır. Yapımında büyük emekleri olduğu için anıta Milliyet gazetesinin sembolü “Meşale” figürü de eklenmiştir.

Haberin Devamı

4-Aynalı Çarşı

1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yapılan Çarşı, Gelibolu Savaşı’nda bombalanıp yıkıntı haline gelmiştir. 1967’de Sadi Fenercigil’in belediye başkanlığında çarşı şimdiki halini almıştır. Peki neden Aynalı Çarşı denmiş? Bir rivayete göre eskiden “ayna” adı verilen at gözlükleri satıldığı için, diğer rivayete göre de girişindeki aynalardan dolayı bu adı almış.

5-Barış Ormanı

İki sene önce Güzelyalı Bölgesi’nde çıkan yangında hasar gören çamlık bölgeye 10 bin fidan dikilerek oluşturulan “Turkcell Barış Ormanı” kapsamında, geçen sene olduğu gibi 10 bin fidan daha Çanakkale’ye can vermek için dikilecek. Büyüyen ağaçların ‘Barış’ mesajını yanlarında dinleme huzuruna erişmek güzel olmaz mı?

6-Kordon

Kordon sadece İzmir’e özgü değil. Hele ki son yıllarda Çanakkale’deki gelişimi düşünürsek İzmir’in koltuğu sallıyor.

7-Balık

Çanakkale gibi deniz kenarında kurulmuş bir şehirde ne yenir sorusunu sormak abesle iştigal etmektir. Gerek Kordon boyunca gerekse şehrin muhtelif yerlerinde irili ufaklı restoranlarda, uğruna festival düzenlenen sardalyadan yemeden dönmek olmaz.

8-Biga köftesi

Haberin Devamı

‘Ama ben balık sevmiyorum’ diyenler için de Çanakkale hemen bir alternatif sunabilir. Biga köftesi. Dana kıyma, ekmek, soğan ve tuzdan başka bir şey katılmadan yapılan Biga köftesi, şeklen İnegöl köftesine benzese de farkı lezzetindedir. Dikkat. Bağımlılık yapabilir.

9-Peynir tatlısı

Yedik, içtik, doyduysak sıra tatlıya geldi. O zaman midenizde peynir tatlısı için koca bir yer ayırmayı ihmal etmeyin. Peynir tatlısı tuzsuz peynir, irmik, yumurta ve şekerle yapılıyor. Evliye Çelebi’nin bile Seyahatnamesi’nde yer verdiği bu tatlıyı mutlaka deneyiniz.

10-Gelibolu Maratonu

Ve tabii ki dünyanın en önemli tematik parkurlarından biri olan Turkcell Gelibolu Maratonu’na katılın. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun da en önem verdiği organizasyonlardan biri bu. Nedenini ise Terzioğlu şöyle açıklıyor: Türkiye’nin ‘Barış’ temalı ilk maratonuna ismimizi vermekten dolayı büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Maratonumuzun Çanakkale gibi dünya tarihine damga vurmuş bir coğrafyada yapılması barış temamızla bire bir örtüşüyor.