GündemSon dakika... Malatya'da 5.6 büyüklüğünde yeni deprem! Yıkılan binalar var

Son dakika... Malatya'da 5.6 büyüklüğünde yeni deprem! Yıkılan binalar var

27.02.2023 - 12:12 | Son Güncellenme:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın verilerine göre Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı Kahramanmaraş ve Adıyaman'da da hissedildi. Depremde hasarlı bazı binaların çöktüğü belirtildi. AFAD Başkanı depremde 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 110 kişinin yaralandığını, 32 kişinin enkazdan sağ olarak kurtarıldığını açıkladı.

Merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan saat 12.04'te 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Depremin derinliğinin 6.9 km olduğu açıklandı. Depremde hasarlı bazı binaların çöktüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı.

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

AFAD: YIKILAN BİNALAR VAR

AFAD'ın sosyal medyadan yaptığı açıklamada yıkılan binaların olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup, arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye hızlıca sevk edilmiş ve çalışmaya başlamışlardır"  

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

HASARLARI BİNALARA GİRMEYİN UYARISI

AFAD: Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi; riskli binaların etrafında bulunulmaması önem arz etmektedir.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

DEPREM ANI KAMERADA

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI: BABA KIZ ENKAZ ALTINDA

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar: "Şeyh Bayram mahallesinde dört katlı bir bina. Ağır hasarlı olduğu için boşaltılmıştı bu bina. Maalesef vatandaşımız köyden gelip kızıyla birlikte dördünce kattaki evinden eşyasını almak için giriyor ve depreme yakalanıyor. Şuan enkaz başındayız. Arama çalışmaları devam ediyor. İnşallah sağ sağlim ailemize ulaşılır. Bir ses alındı ekipler enkazın başında." dedi. 

Çınar sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 10 tane kadar yıkıldı haberini aldık. burada insan olduğu bilgisi olunca buraya geldik  Diğerleriyle ilgili içinde kişi bilgisi almadık henüz. 40-50 bin civarında yıkılacak binalarımız var. Muhtemelen tedbiren insanlar yakınlarına gittiler. Eşyasını almaya çalışanlar da oluyor. Hızlı bir şekilde arama ve kurtarma çalışmaları yapılıyor" 

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

BABA - KIZ SAĞ OLARAK KURTARILDI

Arama kurtarma çalışmalarının ardından enkaz altında kalan Ali Şahingil ve kızı enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

 AFAD Başkanı Yunus Sezer ile AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. 

AFAD BAŞKANI YUNUS SEZER: 32 KİŞİYİ SAĞ KURTARDIK


AFAD Başkanı Yunus Sezer, Malatya'da depremde yıkılan bina sayısının 29 olarak tespit edildiğini, yaralı sayısının da 110'a yükseldiğini belirterek, "Bunların bazıları enkazla ilgili bazıları da artçı sarsıntı sonrası yaşanan travma ile ilgili hastanelere başvurmuş durumda. Yoğun bir şekilde arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Hem Malatya'da bulunan arama- kurtarma personellerimiz hem de çevre illerden takviye ettiğimiz arama- kurtarma personellerimizle beraber 657 kişilik bir ekip arama- kurtarmayı aktif bir şekilde devam ettirmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var


2 binada arama- kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Sezer, "Enkazdan şu ana kadar 32 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi ve eşya alınmamasını özellikle istirham ediyoruz. Afet bölgesindeki tüm vatandaşlarımızın telefonlarına bildirimde bulunduk, daha önce de bulunmuştuk. Bu noktada sürekli artçı sarsıntılar meydana gelmekte. Hasar alan binalarımız yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Vatandaşlarımızın can güvenliği için kesinlikle hasar gören binalardan uzak durmalarını özellikle istirham ettiğimizin bir kere daha altını çizmek istiyorum" diye konuştu. 

Haberin Devamı

 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaşanan son depremin değerlendirek şu açıklamaları yaptı:   

'ŞU ANA KADAR TOPLAM 10 BİN 282 ARTÇI MEYDANA GELDİ'

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar ise 3 haftada 2'si 7.7 ve 7.6, diğerleri 6.4 ve 5.3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem olduğunu hatırlattı. Şu ana kadar 45 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar, "Bu gerçekten çok olağan dışı bir durum. Bugün meydana gelen depremi de yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde bir artçı sarsıntı olarak değerlendiriyoruz. Bugünkü deprem Yeşilyurt merkezli bir deprem ve derinliği 6.9 kilometre civarında. Doğanşehir fayının en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem. Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu yaklaşık 6 ayda kaydettiğimiz depremin bu depremler sonucunda sadece 3 haftada kaydedildiğini gösteriyor. 3-4 arası büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası 471 ve 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da toplam 45 oldu" dedi.

Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini ve 5’in üzerindeki büyüklükte artçılar olacağını söyleyen Tatar, kırsal kesimlerde olası kaya düşmesi tehlikesine karşı da tekrar uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

 

BAKAN KOCA: UMKE VE 112 ACİL EKİPLERİ BÖLGEDE GÖREVLİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5,6 büyüklüğünde deprem meydana gelen Malatya'da, UMKE ve 112 Acil ekiplerinin görevde olduğunu, tarama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde, saat 12.04'te 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı.

Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimlikleriyle irtibat halinde olunduğunu belirten Koca, "UMKE ve 112 ACİL ekiplerimiz bölgede görevde. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun." ifadesine yer verdi.

CNN Türk yayına bağlanan Demirören Haber Ajansı muhabiri İsmail Akkaya ise bölgeden şu detayları aktardı: 

İnönü caddesinde bulunna bu 7 katlı bina ilk depremde herhangi bir hasar almadı. Gündüz saatlerinde olan 7.6 şiddetindeki depremde ağır hasar görüyor. O sıralarda tahliye ediliyor. Bu bina için acil yıkım kararı alınmış. Bugün meydana gelen son depremde ağır hasarlı olan bu bina tamamen çökmüş durumda. Şuan şans eseri içeride kimse yok. Can kaybı yok. Deprem sonrası AFAD ve itfaiye ekipelerine çok sayıda ihbar geldi. Polis önlem oldu.   

 

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

'Malatya'da meydana gelen 5.6'lık depremde çöken binalardan çıkan toz bulutu, cep telefonu kamerasına yansıdı'

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

DEPREMİN OLDUĞU FAY TANIDIK

Rodos adasının güneyinden geçen Doğu Akdeniz-İyon Denizi fay hattı sıklıkla depremlerin meydana geldiği bir fay. Fay hattı Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor. 6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler üreten kırıkta, 3 haftada 10 binden fazla artçı deprem meydana geldi.

Konuyla ilgili AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. Dört ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her üç-dört dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

20 Şubat'ta Hatay Defne'de büyüklüğü 6.6 olan bir deprem daha gerçekleşirken, dakikalar sonra Samandağ ilçesinde de 5.8 büyüklüğünde bir artçı daha yaşanmıştı.

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

GÜRBÜZBEY APARTMANI'NDA ÇALIŞMA SONA ERDİ

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde çöken, yapılan incelemede ısı alınan Gürbüzbey Apartmanı’nda arama-kurtarma çalışması bitti. Isının, kalorifer peteğinden kaynaklandığı belirtildi.

Aynı depremde yıkılan Buhara Apartmanı’nın altında kalan Bedih Kış'ın (29) çıkarılması için ekiplerin arama kurtarma çalışması ise sürüyor.

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var

 

Son dakika... Malatyada 5.6 büyüklüğünde yeni deprem Yıkılan binalar var