GündemMağdur ailelerin ‘reddihâkim’ talebi reddedildi

Mağdur ailelerin ‘reddihâkim’ talebi reddedildi

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili beşi tutuklu 51 sanıklı davanın görülmesine dün yeniden başlandı. Reddihâkim talepleri kabul edilmeyen mağdur ailelerin avukatları, esasa ilişkin görüşlerini dile getirmeye başladı. Şehit madencilerin yakınları da “301’in hesabı sorulacak” sloganları atarak yürüdü.

Mağdur ailelerin ‘reddihâkim’ talebi reddedildi

‘Hesabı sorulacak’
Soma’da, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 51 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlandı. Duruşma öncesi Sosyal Haklar Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin öncülüğünde, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin yakınları, Akhisar Tren İstasyonu önünde toplandı. Kalabalık, “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart açıp duruşmanın görüldüğü salonun önüne kadar yürüdü. Yol boyunca kalabalıktan “301’in hesabı sorulacak” sloganı attı. Kalabalığa seslenen Sosyal Haklar Derneği Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal, “Mahkeme üzerinde mevcut siyasal iktidarın baskısı var” dedi.
Konuşmalardan sonra avukatlar ve yaşamını yitiren madencilerin aileleri, duruşma salonuna alındı.
‘Adalet istiyoruz’
Duruşmada, son celseden bu yana mahkeme dosyasına konulan belgeler okundu. Bu belgelerden sanıklardan Mehmet Ali Günay Çelik’in serbest bırakılmasından sonra mağdur ailelerin avukatlarının reddi hakim talebinde bulunduğu, mahkemenin
ise reddettiği öğrenildi. Söz alan aileler de adalet istediklerini, sanıkların en ağır cezayı almasını beklediklerini dile getirdi. Duruşmaya bugün devam edilecek.

‘Çalışma yapılanması katliama götürdü’
Duruşmada mağdur ailelerin avukatlarından Akçay Taşçı, “Bu ocaktaki çalışma yapılanması, katliama götürdü. Yasaklanan taşeron sistemi bu ocakta uygulandı. Üretim yapılan ayakları dayıbaşlarına teslim edildi. 23 taşeron firması kullanıldı. Aralarında da üretim rekabeti yaptırıldı. Taşeronlar arası yarış, işçi üzerinde üretim baskısı getirdi” diye konuştu.