GündemMagandalar dur durak bilmiyor!

Magandalar dur durak bilmiyor!

01.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Kuzey Marmara Otoyolu Maltepe ve Beykoz bağlantı yollarında çakarlı otomobillerle drift yaparak düğün konvoyu oluşturan 19 şüpheli gözaltına alındı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Hem trafik güvenliğini hiçe sayanları hem de diğer araç sürücülerinin can güvenliğini hiçe sayanları affetmeyeceğiz” dedi.

Magandalar dur durak bilmiyor

Magandalar dur durak bilmiyor... Her gün yeni bir olayla gündeme gelen trafik magandaları kazalara, ölümlere davetiye çıkarıyor. Bunun son örneği İstanbul’da yaşandı. Kuzey Marmara Otoyolu Maltepe ve Beykoz bağlantı yollarında çakarlı otomobillerle drift yaparak düğün konvoyu oluşturan 19 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Olay, 28 Eylül Cumartesi günü meydana geldi. Çakarlı otomobillerle düğün konvoyu yapan şüpheliler otoyolun Maltepe ve Beykoz bağlantı yollarında drift atarak trafiği tehlikeye soktu. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından İstanbul emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçerek şüphelileri yakalamak için çalışması başlattı.

8 maddeden ceza

Plaka bilgilerinden isim ve adreslerine ulaşılan şüpheliler yakalanarak gözaltına alındı. 19 şüpheliye ‘Drift yapmak’, ‘izinsiz çakar siren tertibatı bulundurmak’, ‘hız sınırının altında sürmek’, ‘konvoy yapmak’, ‘saygısızca araç kullanmak’, ‘cam film takmak’, ‘muayenesiz araç kullanmak’, ‘plaka kapatmak ve teknik değişiklik’ maddelerinden idari para cezası kesildi.

Haberin Devamı

‘Affetmeyeceğiz’

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından açıklama yaptı. “Gereği Yapıldı” açıklaması yapan Yerlikaya, “Saygısızca araç kullananları, düğün ya da asker konvoyu yaparak hem trafik güvenliğini hiçe sayanları hem de diğer araç sürücülerinin can güvenliğini hiçe sayanları affetmeyeceğiz. Aziz Milletimizden isteğim, bu tür araç kullananları ve trafik güvenliğini hiçe sayanları 112’ye bildirin. Biz gereğini yapıp, adalete teslim edelim. Bu tür olaylara geçit vermeyelim” ifadelerini kullandı.

Magandalar dur durak bilmiyor

500 ile 2500 TL arasında satılıyor

Çakarlı ürünler internet sitelerinde ve otomobil aksesuarı satan dükkanlarda 500 TL ile 2500 TL arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Çakarlı aracı kimler kullanabiliyor?

20 Eylül 2019 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeye göre, boyama şekilleri veya ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekindeki “devletin en üst protokolü”nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korunmasından sorumlu koruma araçlarında “çakar lamba” sistemleri kullanılabiliyor. 

‘Ceza davası açılması gerekiyor’

Haberin Devamı

Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Ceza Hukukçusu Prof. Ali Kemal Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi: “Drift ve makas atanlar, Karayolları Trafik Kanunu göre, para cezaları var ve oldukça yüksek ama bu tür insanları bu paraları ödeyip ya da ödememe gibi dertleri olmuyor. Bunlara idari bir yaptırım uygulanıyor ancak benim şöyle bir önerim var, TCK’da trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma suçu var. Bu suç genelde alkollü ya da uyuşturucu ile araç kullanlara uygulanıyor. Drift ve makas atanların da buraya girmesi ve bu suçtan yargılanması gerekiyor. Çünkü, drift yapıp ve makas atmak insanların hayatını çok ciddi bir şekilde tehlikeye sokuyor. Bunlara ceza davası açılıp ceza verilmesi gerekiyor. Başka türlü bunların önüne geçilmez. Verilen bu para cezaları caydırıcı değil.”

Magandalar dur durak bilmiyor

Plaka sorgulamasından yakalanıyorlar

Yetkisiz çakar kullanımı nasıl anlaşılır? Uzmanlar Milliyet’e anlattı.

Trafik Vakfı Genel Müdürü Ali İzzet Pulur, “Kavşaklarda duran polisler plakadan sorgulama yapıyor. Değilse hemen anons yapıyor bir sonraki çevirmede yakalıyorlar. Polislerin ellerindeki tabletlerde çakar izni olanlar yazıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Satmak suç değil’

Yol Emniyet Uzmanı Mert İntepe da şunları kaydetti:

“Çakar konusu bir kere karşıdan baktığınızda aracın marka ve modeline bağlı olarak trafik ve emniyet arabası olup olmadığı düşünülmelidir. Üst düzey bir SUV araçta çakar bulunması çok olası değildir. Aracın tavanında eğer bir çakar lambası bulunmuyorsa genel olarak jandarma ve polis arabası gibi değildir. Konu sivil bir araç ise sivil plakalı bir araç ise acil durum ekipleri tarafından da bir araç olarak kullanılmıyorsa genel olarak trafikte gördüğümüz çakarlı araçların birçoğunda onaylı araç değildir. İşin enteresan tarafı çakar satmak suç değil çakar kullanmak suç. Hareket halinde yanmayan bir çakar da tespit edilse bunun da suçu kabul edilir ve cezaya uygulanır.” / EREN KOCA - Haber Merkezi

Çakar kullanımı 150 metre önceden başlayacak

Kolluk araçları dahil geçiş üstünlüğünden yararlanma sürekli bir hak değildir. Bu araçlar ancak tehdit / görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde ve en az 150 metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sisteminin birlikte kullanılmasıyla, kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanabilecek.