GündemLüks ciple hırsızlık güvenlik kamerasında

Lüks ciple hırsızlık güvenlik kamerasında

04.12.2008 - 13:23 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı öncesi yankesicilere yönelik operasyon yapan polis Hacıhüsrev mahallesinde 11'i çocuk, 40 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılardan biri hırsızlıktan kazandığı parayla 5 yıldızlı otelde düğün yapan İbrahim Gül...

Lüks ciple hırsızlık güvenlik kamerasında

Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri her bayram öncesi olduğu gibi Kurban Bayramı öncesi de yankesicilere yönelik olarak operasyonlar düzenledi. Bu kapsamda Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi ile Şişli ve Küçükçekmece'de gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarından daha önce Swisotel'deki düğünü sırasında intihar eden eşi Sultan Çelikdağ ile birlikte gözaltına alınan İbrahim Gül, 11 çocuk ve 16 kadının bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Yakalanan zanlıların evlerinde ve üzerlerinde yapılan aramalarda, 5 otomobil, 48 cep telefonu, 1 pompalı tüfek, biri altın kaplama 2 tabanca, 3 sahte plaka ele geçirildi.

HIRSIZLIK ANI GÜVENLİK KAMERASINDA
Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek sorgulamaları yapılan zanlıların üç ayrı yerde hırsızlık yaparken güvenlik kameralarınca saniye saniye görüntülendikleri ortaya çıktı. Kadıköy'de bir işyerinin güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerde, zanlılardan 4 kişi kendilerine ati ciple bir aracı takip ediyor, durdurdukları araçtakilere bir şeyler söyleyip inmelerini sağlıyor. İki kişi oyalarken bir kişi araçtaki çantayı çalarak geri geri gelen cipe hızla geri biniyor. Oyalayan kişilerden biri de okunmasın diye de cibin plakasını kapatıyor. Ardından hepsi cipe binerek olay yerinden uzaklaşıyor.

Akmerkez'deki bulunan bir mağazanın güvenlik kamera görüntülerinde de, zanlılardan biri ayakkabı deneyen bir müşterinin koltuktaki çantasını arkadan gelerek çalıyor. Çaldığı çantayı da elindeki çantaya gizleyerek kaçıyor.

Akmerkez'deki diğer görüntüde de, zanlılardan biri müşteri bayanın asılı elbiselerin üzerine koyduğu çantasındaki cüzdanı alarak bir şey olmamış gibi davranarak mağazadaki elbiselere bakmayı sürdürüyor.

SABIKA DOSYALARI KABARIK
Soruşturmada yapılan arşiv taramasında zanlıların hemen hepsinin daha önce de bir çok defa yankesicilik suçlamasıyla emniyette haklarında işlem yapıldığı belirlendi. Gözaltına alınan 40 zanlının toplamda şimdiye kadar bin 278 ayrı defa suç olayına karıştıkları tespit edildi. Suç kayıtlarında başı çeken zanlılardan Yelda Kurt(30)'un 121, Nuran Yıldız(49)'ın 98, Yeşim Yıldız (33)'ın 75, Seylan Babaçörs (31) 73 ayrı suç kayıtları bulunduğu tespit edildi. Gözaltına alınan çocukların arasından bulunan 11 yaşındaki Z.Ö.'nün 101, 11 yaşındaki S.T'nin de 87 ayrı defa polise geliş kayıtları bulunduğu ortaya çıktı.

HEDEFLERİ DALGIN VATANDAŞLAR
Özellikle Kadıköy'de kiraladıkları araçlarla trafikte takip ettikleri araçlı kişilerin "Arabanızın altından ateş çıktı, kedi ezdiniz, arabanızın altına top kaçtı" gibi bahanelerle oyalayarak çantalarını çalma, Havaalanından takip ettikleri kişileri evlerinin önünde bavullarını taşımada yardım etme bahanesiyle oyalayarak değerli eşyalarını çalma, alış-veriş merkezlerinde müşterilerin dalgınlığından yararlanarak çanta veya cüzdanlarını çalma olaylarının failleri oldukları belirlendiği ileri sürüldü. Zanlıların bu yöntemlerle 60 ayrı kişiyi soydukları tespit edildiği öğrenildi. Daha Swisotel'deki düğünü sırsında yakalanan İbrahim Gül, o zaman yaşı küçük olduğu için çocuk esirgeme kurumu yurduna yerleştirilmiş ve burada bir süre kaldıktan sonra kaçmıştı. 4 ayrı yankesicilik olayına karıştığı belirlenen Bu operasyonda yakalan

TELEFONDAKİ ŞİFRE KODLARI
Teknik- takibe sırasında telefonları dinlenen zanlıların aralarında şifreli konuştukları belirlendi. Deşifre edilen konuşmalarda zanlıların, Çantaya: alte, dolara: dölük, hırsızlığa gitmeye: havuz, Almanya'ya: gılmanya, polise: mendek veya zarbı, kaçmaya: teyin, karakola: zarbolog, konuşarak oyalamaya: çamur çene, jandarmaya: jangirik, çalıntı paraların toplandığı kasaya: kumbara, yakalamaya: bafe, kaçmaya: bravman, takibe: cavlıyoz, paralı değerli eşyaya: kani, hırsızlığa: kaftilik, çalma işine: ken, paralı müştekiye: mazınkene, yakalanmaya: prangaya gelmek, bilezik ve mücevher takıya: pazın, gizlenmeye: veşetlenmek, kuyumcuya: zeraf-zenci, aramak-bulmak: zanmak kavramlarını kullandıkları belirlendi. İşlemleri tamamlanan zanlılardan 29'u Asayiş Şube Müdürlüğü'nden çocuk yaştaki 11 kişi de Çocuk Şube Müdürlüğü'nden çıkarılarak Kadıköy Adliyesi'ne sevk edildi.

Haberin Devamı

İşte hırsızlık anı görütüleri...