01.05.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:
Bu antlaşma Kurtuluş Savaşını bitiren antlaşma olduğu için Sevr antlaşması da hükmen geçersiz olmuştur. Lozan antlaşmasını imzalaması için İsmet İnönü delege olarak gönderilmiştir. İsmet İnönü ile birlikte Dr. Rıza Nur ve Hasan Saka da delege olarak gönderilmiştir. İsmet İnönü'nün gönderilme sebebi daha önceki siyasi ve askeri başarısıdır. Lozan antlaşması iki aşamada gerçekleşmiştir. 22 Kasım 1922 toplanma tarihi 24 Temmuz 1923 ise imzalanma tarihidir.
Lozan Antlaşmasının önemi
Türk milletinin bağımsızlığını bütün dünyaya duyuran antlaşma Lozan antlaşmasıdır.
Devletler arası eşitlik ilkesine dayandığı için günümüzde de hâlâ geçerli olan bir antlaşmadır.
Lozan Antlaşmasının maddeleri
Lozan antlaşması ile batı sınırımız kesin olarak belirlenmiştir. Güney sınırı Hatay hariç olarak belirlenmiş Hatay ise daha sonra anavatana katılmıştır. Lozan da çözülemeyen tek sorun Irak yani Musul sınırıdır. Daha sonra görüşülmesi yönünde karar alınmıştır.
Boğazların denetimi Uluslararası bir komisyona bırakıldı. Komisyonun başkanının Türk olması kararlaştırıldı. Bu madde bağımsızlığa aykırı bir maddedir.
Yabancı okulların Milli Eğitim Bakanlığına bağlanması kararlaştırıldı. Amaç yabancı ülkelerin iç işlerimize karışmasını engellemektir.
İstanbul' da yaşayan Rum azınlıkların ve Batı Trakya'da yaşayan Türklerin bölgede kalmasına ve diğer bölgede yaşayan azınlıkların da karşılıklı olarak değiştirilmesine karar verildi.
Fener Rum Patrikhanesinin siyasi yetkileri alındı.
Kapitülasyonların tamamı kaldırıldı.
İç işlerimize karışılmasının engellenmesi için azınlıkların tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayıldı.
Lozan antlaşması imzalandıktan 6 hafta sonra İstanbul'un boşaltılmasına karar verildi.
Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç ve Bosna köyünü verdi.
Borçların eşit taksitlerle kağıt para olarak Frank şeklinde ödenmesi kararlaştırıldı.
Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adası Türkiye'ye verildi.