05.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş
Yasemin Bilgehan Polat, 2011 yılında İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği Bölümü’nün birinci sınıfında okuyan 19 yaşında bir öğrenciyken, lösemi teşhisiyle 6 ay tedavi gördü. Ardından 2.5 yıllık tedavi süreci başlarken, doktorlar ilik naklinin şart olduğunu söyledi. İlik nakli bekleyen binlerce hasta arasına giren Polat’ın arkadaşları, 2012’de kampanyalar başlatarak yüzlerce kişinin ilik bağışçısı olmasını sağladı.
Uzaktan hayat geldi
Polat’ın arkadaşlarının çağrısını Milliyet’in haber yapmasıyla ‘Uluslararası İlik Bankası’, dört uygun ilik tespit etti. ABD’de yaşayan gönüllü bir kadın ile Polat’ın dokusunun yüzde 100 uyumlu olduğu belirlendi. ABD’den gelen ilik, Polat’a nakledildi. Günde 34 ilaç kullanarak yeni iliğiyle yaşamaya başlayan Polat, o günlerde Milliyet’e, “Tanımamama rağmen bana yeni bir hayat bağışlayan bu yabancı, artık benim öz kardeşim kadar değerli. Yaşam umudumu yitirdiğim anda bana dünyaları verdi. Tanışmak için can atıyorum” demişti. Anne Arzu Kaya ise, “Umarım Bilgehan’a hayat veren üçüncü kızımla tanışırım. Tek isteğim büyük yürekli bu insana teşekkür etmek” diye konuşmuştu.
Azmini hiç yitirmedi
3 yıl ara verdiği okuluna 2014’te dönen ve azmini hiç yitirmeyen Yasemin Bilgehan Polat, yüksek gemi mühendisi Tansel Timur’un da yönlendirmesiyle bölüm birincisi oldu. 40 öğrencinin mezun olduğu İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği Bölümü’nü 4 üzerinden 3.47 ortalama ile bitiren Polat, alkışlarla sahneye çıktığında, zor günleri birlikte atlattığı annesi yine yanındaydı.
Milliyet haberleriyle başından beri Yasemin Bilgehan Polat’ın yanındaydı.
Törenin yıldızı
Yasemin Bilgehan Polat’ın birinciliği, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen mezuniyet töreniyle taçlandı. Törende büyük ilgi gören genç kıza, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi, Sefine Tersanesi, Beşiktaş Tersanesi, GEMAK Şirketler Topluluğu, Türk Loydu Vakfı, American Loydu (ABS), Fransız Loyd (Bureau Veritas), Alman Loydu (Det Norske Veritas), İlkfer Denizcilik, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Derneği çeşitli ödüller verdi.
‘Yenilmeyecek zorluk yok’
Yasemin Bilgehan Polat (25) mezuniyetinin ardından duygularını Milliyet’e anlattı: “İlik naklinden sonra hayata bambaşka bakmaya başladım. Her şeyi içime sindirerek yapmak, en büyük motivasyon kaynağım oldu. Hayal ettiğim mesleği, hayal ettiğim okulun sıralarında çok kıymetli akademisyenlerden öğrenme fırsatını elde ettim. Hayata sağlıklı, huzurlu ve sevdiklerimle birlikte devam etmekten ve iyi bir mühendis olmaktan başka bir isteğim yok. Şunu anladım ki insanın yenemeyeceği zorluk, geçemeyeceği sınav bulunmuyor.”