GündemSon dakika! Erdoğan'dan yoğun diplomasi trafiği! ABD'de üst düzey temaslar: Miçotakis, Guterres...

Son dakika! Erdoğan'dan yoğun diplomasi trafiği! ABD'de üst düzey temaslar: Miçotakis, Guterres...

24.09.2024 - 19:07 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda hitap etti. Hitapları ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarına devam etti.

Son dakika Erdoğandan yoğun diplomasi trafiği ABDde üst düzey temaslar: Miçotakis, Guterres...
GAZZE İÇİN DAHA FAZLA ÇABA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'le görüşmesinde, Gazze'ye insani ve tıbbi yardımların artırılması için daha fazla çaba harcanması ihtiyacını ifade etti.

İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için gittiği New York’taki Birleşmiş Milletler binasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Filistin topraklarında İsrail tarafından uygulanan soykırımın insanlık için yeni bir utanç kaynağı olduğunu, uluslararası toplumun İsrail katliamlarını durdurmak için tek ses olması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkan Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasını Türkiye’nin yakından takip ettiğini ve müdahil olacağını, Gazze’de şartların kış mevsiminin yaklaşmasıyla daha da ağır hale geldiğini, hastalıkların arttığını, bu nedenle Gazze’ye insani ve tıbbi yardımların artırılması için daha fazla çaba harcanması ihtiyacını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi haklarının tescilini istediğini, federasyon modeli dışındaki çözüm imkanlarının tarafların katılımıyla BM himayesinde bir toplantıda ele alınabileceğini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olarak tanınmasının Ada’daki gerçekleri dikkate alan bir çözümün anahtarı olacağını belirtti.

YUNANİSTAN İLE TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'i kabulünde, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın 2025 yılının ilk aylarında Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı.

MİÇOTAKİS'TEN GÖRÜŞMEYLE İLGİLİ CNN TÜRK'E AÇIKLAMA

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy, "Dakikalar önce Yunanistan Başbakanı CNN TÜRK'e konuştu. Sorularımızı cevaplandırdı. 'Görüşmeniz nasıl geçti?' sorusuna 'Gayet iyiydi' cevabını verdi. 'İlişkiler nasıl?' diye sorduğumuzda ise 'Geçmişe göre çok daha iyi oranda' dedi" ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı
MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİNDE ELE ALINAN KONULAR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için gittiği New York'taki Birleşmiş Milletler binasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i kabul etti.

Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebileceğini, iki ülke arasındaki diyaloğun güçlendirilmesinin ve Atina Bildirgesi'nin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmenin iki ülkeye de kazandıracağını ifade etti.


Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere çeşitli bölgelerdeki saldırılarının masum sivillerin yanı sıra bölgenin huzurunu hedef aldığını, krizin bölgeye yayılması riskinin bulunduğunu, insani yardımların Gazze'ye engelsiz ulaştırılması için İsrail'e baskı yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Erdoğan, temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, genel kurula hitabının ardından BM Genel Merkezi'nde Guterres ile görüştü.Görüşme, basına kapalı yapıldı.


MİÇOTAKİS'İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'i kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurula hitabının ardından BM Genel Merkezi'nde Miçotakis'i kabul etti.


Haberin Devamı
ERDOĞAN PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ

Pazar günü Türkevi'nde görüşmelere başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan peş peşe temaslar gerçekleştirdi.

BM'DE DÜNYAYA SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kuruluna hitabına salondakileri selamlayarak başladı. BM Genel Kuruluna bugün bir kez daha seslenme fırsatı bulmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Erdoğan, 79. Genel Kurulun ülkeler ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Erdoğan, "Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz?" dedi.