GündemMeteoroloji'den son dakika açıklaması! Sağanak yağış uyarıları peş peşe geldi... 3 ilde denize girmek yasaklandı

Meteoroloji'den son dakika açıklaması! Sağanak yağış uyarıları peş peşe geldi... 3 ilde denize girmek yasaklandı

27.07.2024 - 11:45 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yeni hava durumu haritası yayımladı. Sağanak yağmur bu sabah saatlerinde İstanbul dahil birçok ilde etkisini gösterdi. Sarı ve turuncu kodlu alarmlar verildi. Peki sağanak yağmur ne kadar sürecek? İşte il il hava durumu detayları...

Meteoroloji yeni hava durumu haritası yayımladı ve uyarıda bulundu. Yurtta sağanak yağışlar etkisini artırarak sürdürdü. İstanbul dahil birçok il için tedbirli olunması hususunda uyarılar peş peşe geldi.

TRABZON'DA SAĞANAK, SEL, TAŞKIN VE HEYELANA NEDEN OLDU

Trabzon'da öğle saatlerinde etkili olan sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, bazı ev ile iş yerlerini su bastı.

Bazı noktaları göle dönen Karadeniz Sahil Yolu'nda kalan araçlar, uzun kuyruklar oluşturdu. Su birikintileri nedeniyle sürücü ve yayalar zor anlar yaşadı. Gök gürültülü sağanaklar özellikle Trabzon’un Arsin ve Yomra ilçelerinde de etkisini gösterdi. İlçelerin yüksek kesimli mahallelerinde, ani sel, su baskını ve heyelanlar yaşandı. Can kaybı ve yaralanma olmazken; yağış nedeniyle çok sayıda tarım arazisi, menfez ve yollar ise hasar gördü.

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ), Karayolları, DSİ, itfaiye ve ilçe belediyesi ekipleri de su baskınlarına müdahale edip, tıkanan mazgalları açtı ve yollarda biriken suyu tahliyeye çalıştı. Belediye ekipleri iş makineleriyle taş, toprak ve çamurla kaplanan yollarda temizlik çalışması başlattı.

Öte yandan AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağışların bugün, gece saatlerine kadar bölgede etkili olacağını duyurup, vatandaşlardan özellikle dere yataklarından ve heyelan riski olan bölgelerden uzak durmaları istendi. (Fatih TURAN/TRABZON, (DHA)

3 İLDE DENİZE GİRMEK YASAKLANDI


KOCAELİ

Kandıra Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava ve deniz şartları sebebiyle ilçedeki tüm plajlarda denize girmek yasaklandı.

Vatandaşlardan yasağa uyarak denize girmemeleri istendi.

SAKARYA

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde yoğun dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Kaymakamlıklarca, elverişsiz hava ve deniz şartları nedeniyle 3 ilçede denize girmek yasaklandı.

Sahillerde görev yapan Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları uyarıyor.

DÜZCE

Akçakoca ilçesinde elverişsiz hava ve deniz şartları nedeniyle tüm plajlarda denize girilmesine izin verilmiyor.

Sahillerde görev yapan cankurtaran ekipleri, bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları ikaz ediyor.

Öte yandan Akçakoca Kaymakamlığı sel, su baskını, taşkın ve heyelan riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.

KUVVETLİ YAĞIŞLAR OLACAK!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, yurtta önümüzdeki 1 haftanın hava durumuna ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Tekin, bugün iç ve kuzey kesimlerde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini, özellikle Karadeniz bölge genelinde yağışların kuvvetli olmasını tahmin ettiklerini, Düzce, Zonguldak, Bartın, Sinop ve Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde yağışların çok kuvvetli, yer yer şiddetli olacağını kaydetti.

Tekin, "Burada yer yer 100 kilogramı aşan yağışları görebiliriz. Buradaki vatandaşlarımızın ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istiyoruz.

Pazar günü bu yağışlı sistem ülkemizin kuzeydoğu kesimlerine çekilecek. Yeni haftada ise ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinde daha dar alanda, hafif orta kuvvetli yağışları göreceğiz" diye konuştu.

3 BÜYÜKŞEHİRDE HAVA DURUMU

Tekin, Ankara'da pazar ve pazartesi günü yağış olmayacağını, hava sıcaklığının 29 ile 31 derece arasında olacağını kaydetti. Tekin, İstanbul'da bugün akşam saatlerinde yağışın terk edeceğini, pazar ve pazartesi günü İstanbul'da az bulutlu ve açık bir havanın hakim olacağını belirterek, "Hava sıcaklığı 3 gün boyunca 30 ile 33 derece arasında olacak. İzmir'e baktığımızda ise 3 gün boyunca yağış beklemiyoruz, hava açık, kuzeyli yönlerden rüzgar kuvvetli, sıcak saatte zaman hızını 60 kilometre/saate çıkaracak. Hava sıcaklığı ise 36 ile 38 derece arasında olacak" dedi.

'SU BASKINLARININ SIKLIĞI ARTTI'

Tekin, yaz yağışlarını ülke genelinde gördüklerine işaret ederek, "Temmuz ayında genellikle Karadeniz bölge genelinde sellere şahit oluyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde de bu sel gibi afatları görmek mümkün; fakat günümüzde bu kuvvetli yağışların, sellerin, su baskınlarının şiddeti daha fazla arttı, sıklığı daha fazla arttı. Bunu da iklim değişikliğine bağlamak mümkün olabilir. Çünkü geçtiğimiz yıllara nazaran karbon salınımının, karbon ayak izinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. Bu da hava sıcaklığının ortalamalarını daha üste çıkarıyor. Bu sebeple de kısa sürede dar alanda fazla miktar bırakan, maalesef olumsuzluğa etki eden yağışları bize getiriyor. Maalesef bu da bizim can ve mal kaybımıza sebep olabiliyor" dedi. (Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE/DHA)

 

Haberin Devamı
BURSA'DA YOLLAR DEREYE DÖNDÜ

Bursa'da sabah saatlerinde etliki olan sağanak yağmur özellikle Mudanya ilçesi başta olmak üzere şehir merkezinde Uludağ yamacındaki bazı mahallelerde hayatı olumsuz etkiledi.

Mudanya'da kaldırımla aynı seviyeye ulaşan sel suları sebebiyle caddeler adeta göle dönerken sabah işlerine gitmek için evden çıkanlar otomobillerinde ve toplu taşıma araçlarında zor anlar yaşadı. Güzelyalı Mahallesi'nde de ara sokakların bir çoğu dereye dönerken Bursa-Mudanya Caddesi üzerinde biriken su trafiğin tıkanmasına sebep oldu.

Osmangazi ilçesinde Uludağ eteklerindeki İvazpaşa Mahallesi Seyid'i Nasır Caddesinde dağdan gelen sel suları esnafa zor anlar yaşattı. Dereye dönen caddede de dükkan önlerine konulan sandalye ve dubalar sel sularına kapıldı. Vatandaşlar iş yerlerine su girmesin diye uğraştı.

Çekirge Mahallesi'ndeki Atatürk evinin duvarlarından akan sel suları da adeta şelaleye döndü. O anlarda vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülendi.

İSTANBUL'DA YAĞMUR ETKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

İstanbul'da bunaltan sıcakların ardından son günlerde etkisini sürdüren yağmur, bugün de devam etti.

Sabahın erken saatlerinde aniden bastıran yağmur işlerine gitmek için yola düşen vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Taksim Meydanında da etkili olan yağmur, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Korunmak isteyenler binaların altında yağmurun dinmesini bekledi.

AKOM'DAN AÇIKLAMA

AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, sabah yerel gök gürültülü sağanağın görüldüğü kentte 25 derecelerde seyredecek. Kentte, başlayan gök gürültülü sağanak geçişlerinin hafta sonu da süreceği, yağışların yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yapılan değerlendirmelere göre: Ülke genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Ankara çevreleri, Mersin'in doğusu, Adana'nın güney ve batısı ile Hatay'ın kıyı kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Karadeniz kıyıları, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum'un kuzey kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Haberin Devamı
MGM HARİTAYI PAYLAŞTI


HAVA SICAKLIĞI

Önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında, iç ve kuzeybatı kesimlerde yer yer mevsim normalleri altında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Kıyı Ege, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, Karadeniz kıyıları, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum'un kuzey kesimlerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın, Marmara’nın güneybatısı, Kıyı Ege, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu’nun batısında kuzey yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

15 İLDE SARI VE TURUNCU ALARMI

Ordu ve Samsun'a turuncu uyarı verilirken; Artvin, Erzurum, Giresun, Kars, Kastamonu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Zonguldak, Bartın, Ardahan ve Düzce sarı uyarı yapıldı.

KARS'TA DOLU YAĞIŞI

Kars'ta sağanak sonrası yağan dolu yaşamı olumsuz etkiledi. Kentte aralıklarla etkili olan sağanak yerini doluya bıraktı. Kümbetli köyü mevkisinde aniden bastıran ve şiddetini artıran dolu nedeniyle sürücüler ve vatandaşlar zor anlar yaşadı. Fındık ve ardından ceviz büyüklüğünde yağan dolu, kara yolunu ve evlerin bahçelerini beyaz örtüyle kapladı.

Bazı sürücüler, araçlarını yol kenarındaki ağaçların altına çekerek doludan korumaya çalıştı, seyir halinde olanlar ise kontrollü şekilde ilerleyebildi. Kısmen beyaza bürünen ekili alanların zarar gördüğü belirtildi.

Vatandaşlardan Gürsoy Solmaz, AA muhabirine, sağanağın ardından çok şiddetli dolu yağdığını belirterek, "Biz, buna dolu tufanı diyelim. Fındık ve ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. Kara yolu bu doluyla doldu, araçların çok dikkatli olması lazım. Bu mevsimde böyle dolu yağması, ender görülen bir durum." diye konuştu.

Haberin Devamı
OSMANİYE'DE SAĞANAK HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Osmaniye'de sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Akşam saatlerinde başlayan sağanak, günlük hayatı olumsuz etkiledi.

Ana cadde ve sokaklarda oluşan su birikintileri, ulaşımda aksamalara yol açtı, bazı araçlar suda mahsur kaldı. Sağanak nedeniyle bazı ve iş yerlerinin bodrum ve giriş katlarını su bastı.