07.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA Partiler, 14 Mayıs seçimleri için milletvekili aday listelerini en geç pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek.
İttifakta yer alıp kendi listesiyle seçime girecek partilerin kendi oy güçleriyle milletvekili çıkarabilecek olması nedeniyle, seçimde ortak liste stratejisinin güçlü şekilde uygulanması bekleniyor
Kulislerde birbirlerini kollayan ittifak ve partilerin, bilinçli olarak YSK’ya eksik liste sunma taktiği uygulayabileceği, eksikliklerin tamamlaması için tanınacak süre içinde ise listelerle ilgili farklı stratejilerin geliştirilebileceği ifade ediliyor.
Aday listelerinin YSK’ya sunumu öncesi, iki büyük ittifakın çatısı altındaki partilerin en çok milletvekili çıkarabilmek amacıyla atacağı stratejik adımlar tartışılıyor.
Geçtiğimiz yıl nisan ayında Seçim Yasası’nda yapılan değişiklikle “artık oyların” büyük partilerin milletvekili çıkarabilmesine olanak tanıyan etkisi ortadan kaldırıldı.
Buna karşın Millet İttifakı’nın büyük ortağı CHP’nin özellikle İYİ Parti ile yaptığı “ortak liste” çalışmasıyla seçimlerde kazanacakları milletvekili sayısını ciddi oranda artırabileceği değerlendiriliyor.
MHP SUNDU
Cumhur İttifakı kanadındaki tüm partilerin ise seçimlere kendi logoları ve vekil listeleriyle gireceği ifade edilmişti. Ancak yine de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın koordinesinde uzun süre bir “ortak liste” çalışması yürütüldü. Çalışma kapsamında, iş birliği yapılması halinde “ittifaka artı vekil” getirebileceği değerlendirilen 19 il belirlendi; ortak liste çıkarmak için bu iller arasından 10’unun üzerinde yoğunlaşıldı.
Edinilen bilgiye göre söz konusu çalışmanın yalnızca gerekli görülmesi halinde kullanılması için hazırlık yapıldı.
Geçtiğimiz günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP’nin tüm illerde seçime kendi listeleriyle gireceğini açıklamıştı; ardından MHP’nin aday listeleri son gün beklenmeden dün akşam saatlerinde YSK’ya sunuldu. Bu gelişmelerin ardından Cumhur İttifakı cephesinde seçimlere giderken bazı yeni stratejilerin devreye sokulabileceği de ifade ediliyor.
YSK'DAN 4 GÜNLÜK EK SÜRE
Partilerin sır gibi sakladıkları aday listelerinin 9 Nisan akşamından önce açığa çıkmaması, ittifakların hangi partilerin hangi illerde ne şekilde ortak listeye gittiği ya da gitmediği üzerinden bir seçim taktiği belirleyememesine neden oluyor.
YSK’nın, 11-14 Nisan tarihleri arasında partilere aday listeleriyle ilgili eksiklikleri tamamlamaları için 4 günlük süre vermesi, yeni bazı stratejilerin geliştirilebilmesine de imkân tanıyor.
Kulislerde, partilerin hazırladıkları listelerde bilinçli olarak eksik vekil bildirimi yapabileceği; bu yolla tüm partilerin listeleri açıklandıktan ve izledikleri strateji ortaya çıktıktan sonra “eksiklerin tamamlanması” yoluyla kendi hamlesini yapabileceği değerlendiriliyor.
ERDOĞAN LİSTE ÇALIŞMASI YAPTI
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekili listeleri üzerinde çalıştı. Çalışma ile büyük ölçüde netleştiği belirtilen listelere son rötuşların yapıldığı belirtildi. Erdoğan, daha sonra MYK üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Listelerde üç dönem kuralını istisnasız uyguladığı belirtilen Erdoğan, üç dönem kuralına takılan 12 önemli ismin de aralarında bulunduğu 26 MYK üyesiyle en son 15 Şubat’ta yapılan toplantıda biraraya gelmişti. -ANKARA Milliyet
MİLLET İTTİFAKI’NDA KONTENJAN FORMÜLÜ
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na sunulması için partilere tanınan sürenin dolmasına iki gün kala, Millet İttifakı’nda ortak liste arayışı sürüyor.
CHP ve İYİ Parti’nin en az 10 ilde ortak liste çıkarması konusunda anlaşmaya varılmıştı. CHP ile DEVA, Gelecek, Saadet ve DP arasındaki liste görüşmeleri ise sürüyor. Müzakerelerin CHP listesinden dört partiye ayrılacak il ve milletvekili kontenjanı sayısı üzerinden devam ettiği belirtiliyor. İttifak kurmayları, “Ortak listenin çıkarılacak milletvekili sayısında olumlu bir etki yaratması için 40’ın üzerinde ilde bunun yapılması gerekli” değerlendirmesini yapıyorlar.
LİDERLER DE DEVREDE
Anlaşma sağlanırsa dört parti CHP listesinden girecek. Bu durumda Millet İtitfakı en az 10 ilde tek liste çıkaracak. 71 ilde ise İYİ Parti ve CHP’nin listeleri olacak. Anlaşma sağlanmazsa altı parti kendi amblemleriyle seçime girecek. Kulislerde CHP listelerinde dört partiye ayrılan kontenjana ilişkin, “İstanbul’da 9, İzmir’de 6, Ankara’da 4, Antalya, Mersin, İzmir, Hatay’da 1’er milletvekili” ifadeleri kullanılıyor. Dört partiye verilecek kontenjan sayı ve sıralarıyla ilgili CHP içinde sıkıntı yaşanması ihtimali de gözardı edilmiyor. Kurmaylar, “Tepkinin boyutunu listeler açıklandıktan sonra göreceğiz” görüşünü dile getiriyor.
Kurmaylar arasında baş döndüren bir trafik yaşanırken, liderler de zaman zaman devreye giriyor. Kılıçdaroğlu’nun, önceki gün katıldığı canlı yayının ardından, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, dün de SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştü.