23.10.2014 - 08:57 | Son Güncellenme:
Yeni öğretim yılında başvuru tarihi merakla beklenen KYK’nın geri ödemesiz olan burs başvurusu ve öğrenim kredisi başvuruları başladı.
En son 2011 yılında yapılan zamla birlikte lisans öğrencilerine 240 TL verilmektedir. 2011’den önce ise her yıl 20 TL zam yapılmaktaydı. 2011 yılında 200 TL’den 240 TL’ye çıkarılmıştı.
Yüksek Lisans için bu yılki bursu ise Lisans ücretinin 2 katı kadar, yani 480 TL olup, doktora yapanlara ise lisans ücretinin 3 katı kadar, yani 720 TL verilmektedir.
2012 yılı başında burslara 20 TL’lik bir zam yapılarak Lisans öğrencileri için 260 TL, Yüksek Lisans öğrencileri için 520 TL, Doktora öğrencileri için ise 780 TL olması tahmin edilmektedir.
Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme sınavına girer
İlk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.
ÖNEMLİ UYARI Başvuru sırasında "Baba Adı / Cilt No / Aile Sıra No bilgilerinizi hatalı girdiniz!" uyarısı alırsanız https://tckimlik.nvi.gov.tr/ adresinden "Nüfusa Kayıt Yeri ve Kişi Bilgisi ile T.C. Kimlik No Sorgulama" sı yapınız. Eğer sorgulama yapamıyorsanız en yakın Nüfus Müdürlüğüne başvurarak bilgilerinizi doğrulatınız.
Bu işlemden sonra yurt başvurunuzu yapabilirsiniz. Gençlik ve spor Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık bünyesinde faaliyetlerine devam eden KYK'ya ait yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler internetten başvurabilecek. 2014-2015 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı'na girerek yurt içi ve KKTC'de ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1.sınıf öğrencileri ile herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri için 11 Ağustos'a kadar Yurt Kur'un "www.kyk.gov.tr" internet adresinden yayımlanacak, başvuru formundan yurt başvurusu yapabilecek. 2014/2015 KYK Burs Başvuruları 29 Eylül'de sona erecek. NOT : 2014-2015 Burs Kredi Başvuruları henüz başlamadı. 2014 Burs Başvuruları başladığında KYK-YURTKUR başvuru ekranı aktif olacaktır. Bu başvuru süreci kapsamındaki öğrenciler için başvuru alımı tekrarlanmayacak.
Başvurunuzu yapmadan önce aşağıdaki açıklamaları mutlaka okuyunuz.
YURT BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLMEYECEK ÖĞRENCİLER
Örgün Eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan öğrenciler, Daha önce kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “ Süresiz çıkarma cezası” alan öğrenciler, En az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrenciler (Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar hariç), Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunan öğrenciler, Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler, Ailesinin ikametgahı okulun bulunduğu büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunanlar (Ek tabloda öğrenci alımı yapılacağı belirtilen ilçeler hariç)
ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE
İlk defa Özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, İlk defa lisansüstü programlara katılacak öğrenciler, 2014-2015 öğretim döneminde eğitim almaya başlayacak yatay ve dikey geçiş öğrencileri, Kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri, daha sonra Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde Kurum internet sayfasından başvuracaklardır.
BAŞVURUDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılmaktadır. Beyanlarınızın doğru olmadığının tespit edilmesi halinde yurda yerleştirmeniz yapılmayacak olup, kayıt olmanız halinde ise yurtla ilişiğiniz kesilecektir. - Başvurunuzu yaparken her alanı dikkatlice inceleyin, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanı cevaplayınız. - Hatalı, eksik bildirim, gerçeğe aykırı beyan yurda girmenizi engeller. - Kimliğiniz ile ilgili bilgileri, mutlaka nüfus cüzdanınıza bakarak cevaplayınız. - Bekar öğrenciler anne ve/veya babasına (evli öğrenciler ise kendilerine ve/veya eşlerine) ait aylık net gelirlerini tam ve doğru olarak yazınız. Başvuruda bulunduktan sonra gerekmesi halinde, başvuru bitim tarihine kadar bilgilerinizde güncelleme yapabilirsiniz.
YURTLARDA KAYIT İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1. Öncelik Belgesi - Şehit veya gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge) - %40 ve üzerinde engel durumu olanlar, (Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor) - Anne ve babası vefat edenler, (Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi) - Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak belge) - Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge) - 12/05/2011 tarihli ve 27932 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Milli Sporcu Belgesi" almış sporcular,(T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı) - 2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler 2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf, 3. Anne veya babası %40 ve üzerinde engelli olanlar (Engelli için Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor).
YURTLARDA BARINDIRMA KOŞULLARI
Bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak kaydıyla yurtlarımızda; Ailesi yurdun bulunduğu şehir veya Büyükşehir belediye sınırları dışında oturan Ülkemiz öğrencileri (şehir içi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan âmâ, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayan öğrenciler hariç), Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunmayan öğrenciler, Ülkemize eğitim ve öğretim görmek üzere gelen Türkiye Burslusu, Kurum ve diğer kuruluşların yurtlarından süresiz çıkarma cezası almamış öğrenciler, Yabancı uyruklu öğrencilerden, yukarıdaki şartlarla birlikte ikamet tezkeresine sahip olanlar, barındırılmaktadır.
AÇIKLAMA BAKANLIKTAN GELDİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerine devam eden Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler için başvurular başladı. 2014–2015 öğretim yılında yurt içi ve KKTC'de yüksek öğrenim programına girmeye hak kazananlar ile ara sınıf öğrencileri, yurt başvurularını internet üzerinden yapabilecekler. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "2014 - 2015 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı'na girerek yurt içi ve KKTC'de ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1.sınıf öğrencileri ile herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden arasınıf öğrencileri 25 Temmuz 2014 - 11 Ağustos 2014 tarihleri arasında KYK'nın resmi web sitesi olan www.kyk.gov.tr internet adresinden yayımlanacak başvuru formundan yurt başvurusu yapabileceklerdir. Bu başvuru süreci kapsamındaki öğrenciler için başvuru alımı tekrarlanmayacaktır. Yüksek Lisans, doktora, özel yetenek, dikey, yatay geçiş sınavı ile yükseköğretim programlarına girecek öğrenciler ile artık yıl öğrencileri için alınacak başvurular ileri bir tarihte duyurulacaktır. Yükseköğretim kurumlarına ek kontenjanla yerleşecek öğrencilerin yurt başvuruları ise ÖSYM tarafından ek yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra duyurulacak bir tarihte alınacaktır." 2014-2015 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı'na girerek yurt içi ve KKTC'de ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1.sınıf öğrencileri ile herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri bugünden itibaren 11 Ağustos'a kadar KYK'nın "www.kyk.gov.tr" internet adresinden yayımlanacak, başvuru formundan yurt başvurusu yapabilecek. Bu başvuru süreci kapsamındaki öğrenciler için başvuru alımı tekrarlanmayacak.
YURT BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLMEYECEK ÖĞRENCİLER
Örgün Eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan öğrenciler, Daha önce kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “ Süresiz çıkarma cezası” alan öğrenciler, En az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrenciler (Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar hariç), Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunan öğrenciler, Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler, Ailesinin ikametgahı okulun bulunduğu büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunanlar (Ek tabloda öğrenci alımı yapılacağı belirtilen ilçeler hariç)
ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?
Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir. Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler; • Ön lisans öğrencileri, • Lisans öğrencileri, • Açık Öğretim öğrencileri(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.), • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez), • Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri, • Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler, • İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.
BURS NEDİR?
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır. Burstan yararlanacak öğrenciler, • Ön lisans öğrencileri, • Lisans öğrencileri, • Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.) • Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez) • Vakıf Üniversitesi öğrencileri, • LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak), • Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler, • Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler, • İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,burstan yararlanabilmektedir.
Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler, • Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, • Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler, • Yabancı uyruklu öğrenciler, • Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri, • Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler, • Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci • Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler, • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, • Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler , burstan yararlanamazlar.
"ÖNCELİKLİ" OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?
Şehit çocukları, Gazi çocukları, Sosyal Güvenlik Kurumundan; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların kendileri ve çocukları ile vazife malulü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları, Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler, Anne ve babası vefat etmiş olanlar, Lise ve dengi öğrenimlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar, Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, Terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar, “Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular, İlk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadırlar.
HANGİ DURUMLARDA BURS KESİLMEKTEDİR?
• Başarısız olması, • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, • Öğretim kurumunun kapatılması, • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, • Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması, • Kesin hükümle mahkum olması, hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.
ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUMU NE ZAMAN, NASIL VE NEREYE ÖDEYECEĞİM?
a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, b) Herhangi bir sebeple, kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde(2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai saati bitimine kadar, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinden adını, soyadını ve T.C.Kimlik Numaranızı belirtmek suretiyle, tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdürler. Taksitlerini daha sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılırlar.
HANGİ DURUMLARDA ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLMEKTEDİR?
• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma, • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme, • Öğretim kurumunun kapatılması, • Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması, • Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma, • Kesin hükümle mahkum olma, hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir. BURS/KREDİ BAŞVURUSUNU YAPTIM. SONUCU NASIL VE NEREDEN ÖĞRENECEĞİM? Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler durumlarını Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.