GündemKutsal bir yolculuk: Medine

Kutsal bir yolculuk: Medine

02.05.2018 - 18:42 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’ın Hicaz Bölgesi’nde ve Mekke’nin 450 km kuzeyinde yer alan kutsal şehir Medine, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret etmesi ve hayatının bir bölümünü burada geçirmesinden dolayı “Peygamber Şehri” olarak da anılmaktadır. İslam’ın yayıldığı yer olarak bilinen bu önemli şehirde, kutsal mekanların yanı sıra, İslam kültürünü tanımanız için de birçok özel yer bulunuyor.

Kutsal bir yolculuk: Medine

Medine’de gezilecek yerler
Medine’de ziyaret ederek birçok önemli ana tanıklık edeceğiniz yer bulunuyor. İlk olarak Cennet Bahçesi olarak bilinen Ravza-i Mutahhara’yı ziyaret edebilirsiniz. Burası, Hz. Muhammed’in Cuma hutbesini verdiği yer olarak bilinmektedir. Kuba Mescidi ise, cemaatle namaz kılmaya uygun olarak tasarlanmış ilk mescit olarak bilinmektedir. Ayrıca, dine göre de burada namaz kılmak sevaptır. Medine’de gezilecek yerler arasında, Uhud Dağı da yer alıyor. Burası, yaklaşık 1100 metre yüksekliğinde olmakla beraber, İslam tarihi açısından önemlidir. Savaşlara şahit olmuş bu dağı ziyaret etmek önemli bir deneyim olacaktır. Ek olarak, Medine tarihi yerleri arasında Hicaz Demiryolu Müzesi de bulunmaktadır. 2006 yılında hizmete giren müze, ülkenin demiryolu bağlamında önemli bir yansımasıdır.


Medine’deki kutsal mekanlar
Peygamber Camii olarak bilinen Mescid-i Nebevi, Medine’deki önemli mekanlardan biridir. Hz. Muhammed’in hicretten sonra burayı inşa ettirdiği ve namaz kıldırdığı bilinmektedir. Ayrıca, Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir’in mezarı da burada yer almaktadır. Medine kutsal mekanlar içerisinde yer alan bir diğer mekan ise Cennet-ül Baki, yani Baki Mezarlığı’dır. Peygamber Camii ile yakın konumlarda olan bu yapı, Peygamber Efendimizin sahabelerinin de yer aldığı birçok kabri bünyesinde bulunduruyor. Bu nedenle Hac ve Umre ziyaretlerinin önemli noktalarından biridir. Kıbleteyn Mescidi ise, İslamiyet’in ilk dönemlerinde kabul edilen kıble olan Mescid-i Aksa’nın; Hz. Muhammed’in göçü sonrası Mescid- i Haram’ın kıble olmasına dair ayeti aldığı mescitin burası olduğu rivayet edilmektedir. Bu nedenle aynı şekilde Hac ziyaretinde olanların uğradığı noktalardan biridir. Son olarak bir de, Yedi Mescidler’den söz edebiliriz. Hz. Ebubekir, Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Fatma, Hz. Selman için yapılmış mescitler burada yer almaktadır.