24.05.2018 - 14:48 | Son Güncellenme:
Kusmak orucu bozar mı sorusu Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar oruç tutan herkes için merak konusu. Oruç tutanlar, olası bir hastalıkta istifra ettiklerinde tedirgin olur. Tedirginliğin sebebi oruçlarının bozulma olasılığıdır.
Kusmak orucu bozar diyebilmek için kusma eyleminin belirli bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Diyanet İşleri Bakanlığı açıklamalarına göre bazı durumlarda oruç bozulabildiği gibi bazı istifra durumlarında da bozulur ve oruca kaza yapmak gerekir.
Kusmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı!
Kusmak orucu bozar mı sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklama geldi! Ağız dolusu kusmak çeşitli şekilde gerçekleşir ve eğer yutulursa orucu bozar. Ağız dolusu kusmak, kendiliğinden geldiği gibi isteyerek de gerçekleşebilir. Kendiliğinden, hastalık sebebi ile kusma eylemi gerçekleştiğinde ağız dolusu olur ve kendi kendine bir miktar boğazdan içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Ancak kusma eylemi sırası ve sonrası kendi isteği ile yutulduğunda oruç bozulur ve kaza gerekir.
Özetle; hata ile istemsizce oruç bozulursa hiçbir şey yiyip içmeden oruca devam etmek ve iftarı beklemek vaciptir. Hata sonucu bozulan oruçtan sonra yiyip içmek orucu kaza etmeyi gerektirir. Kefarete gerek yoktur.
Ramazan ayında bunlara dikkat!
Ramazan ayında yenilenlere ve içilenlere çok dikkat edilmesi gerekir. Mideyi ve vücudu rahatsız etmeyecek gıdalar tüketilmelidir. İlaç kullanılıyorsa iftar ve sahur saatleri gözetilerek uygun bir saat dilimi ayarlanmalı ve bolca su içilmelidir. Gün boyu susuz kalan vücudun sağlığını korumak için iftar ile sahur arası en az 7 – 8 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Bu da 1,5 litreye denk gelmektedir. Daha fazlası da içilebilir ancak aşırıya kaçmamakta yarar vardır.
Kusmak orucu bozar mı sorularına sebebiyet vermemek için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Mideleri rahatsız etmeyecek şekilde gıdalar tüketmek gerekir. Aşırı besin tüketimi de kusmaya yol açabilir. Dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.