GündemKürtçe yabancı dil olarak okutulamaz

Kürtçe yabancı dil olarak okutulamaz

11.09.2009 - 11:40 | Son Güncellenme:

.

Kürtçe yabancı dil olarak okutulamaz

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün, üniversitelerde Kürtçenin okutulmasının önünü açan kararını değerlendirdi ve "Türkiye, ‘Kürdistan’ diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan ‘Kürdistan’ı’ tanımışlarsa bilemem" dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde "Yaşayan Diller" adı altında bir enstitü kurulmasını onaylamasını ANKA’ya değerlendirdi. Prof. Dr. Ayhan, eğitim ve öğretim hürriyetinin Anayasa’ya olan sadakat borcunu ortadan kaldırmayacağını ifade ederek, "Esas olanın birlik ve beraberliğin bölünmemesidir. Fikir hürriyeti vardır. Düşünce hürriyeti vardır. Fakat bu hürriyetlerin Anayasa’da sınırları da vardır. Anayasa’nın başlangıç hükümleri, hiçbir faaliyetinin Türk varlığını bölmesine izin vermez. Anayasa’nın 3. maddesi dili Türkçedir diye söylüyor. Bu da değiştirilemez hükümlerden. Anayasa’nın 42. maddesi var. Gene 42. maddenin 9. fıkrası diyor ki ‘Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.’ Bütün bunlar bir arada mütalaa ettiğimizde Kürtçenin anadil olarak okutulması mümkün değildir" diye konuştu.

-"YÖK’ÜN KARARI ANAYASA’YA AYKIRI"-

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ayhan, YÖK’ün verdiği kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu ve "Seçmeli ders olsun diyorlar, madem öyle neden seçmeli? Anadil anadan öğrenilir. Seçmeli olarak değil. İşte ‘İngilizce, Sümeroloji ve Yunanca nasıl öğretiliyor’ diyorlar, onlar devlet dilidir. Öğretilmesinde sakınca yoktur. Ama şu anda Türkiye, Kürdistan diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan Kürdistan’ı tanımışlarsa bilemem. Anayasa’nın 42. maddesine aykırı bir karar vardır" şeklinde konuştu.

-"ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ YOK SAYILIYOR"-

Üniversiteyi diğer eğitim ve öğretim kurumlarından ayıran en önemli özelliğinin özerkliği olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ayhan şöyle konuştu: "Eğer açılacaksa, bunu üniversite olarak biz açarız. Yani senatomuz bir araya gelir, karar verilir ve biz açarız. YÖK’ün bu şekilde üniversite özerkliğine doğrudan doğruya müdahaleden bir tarzda, ‘şunu açacaksınız’ diye dayatması son derece yanlıştır.

Tabi ben bilemiyorum üniversitelerin özerkliği kalktıysa onu bilemiyorum. Ama üniversite özerkliği mevcut ve Anayasal teminat altında. YÖK’ün bu şekilde bir karar almaması gerekir. Bu durumun hukukende Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırıdır."