GündemKurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Bayram ne zaman?

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Bayram ne zaman?

10.09.2015 - 09:51 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak merak konusu. Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu Kurban Bayramı tatilinin uzatılabileceği müjdesini verdi.Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda resmi tatilin pazartesi, salı ve arifeye gelen Çarşamba gününü de kapsayacak şekilde uzatılacağı ifade edildi. Peki Kurban Bayramı ne zaman?

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak Bayram ne zaman

15 Eylül'de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında toplantısında resmi bayram tatili uzatılacak. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Vahdet gazetesine verdiği röportajda açıkladı.

Haberin Devamı

TATİL 7 GÜNE ÇIKACAK

Yalçın Topçu, "Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda resmi bayramın pazartesi, salı ve arifeye gelen Çarşamba gününü de kapsayacak şekilde uzatılacak" dedi. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 7 gün olacak.

Resmi karar çıkana kadar ise Kurban Bayramı tatili günleri şöyle:

23 Eylül'de yarım gün çalışacak olan resmi kuruluşlar, Kurban Bayramı'nın ilk günü olan 24 Eylül Perşembe, ikinci günü 25 Eylül Cuma, üçüncü günü 26 Eylül Cumartesi ve son günü 27 Eylül Pazar günü tatil olacak.

Resmi tatilin sona ermesiyle birlikte 28 Eylül Pazartesi günü tekrar işbaşı yapılacak.

Bayram günleri:

1.Gün 24 Eylül Perşembe
2.Gün 25 Eylül Cuma
3.Gün 26 Eylül Cumartesi
4.Gün 27 Eylül Pazar

Kurban Bayramı'nın önemi

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

Kurban'ın ıstılahı anlamı

Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur'an 'da Hac Suresinde geçen şu ayet, kurbanın islam inancındaki yerini özetler:

"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc 22/36;37)

Kurban kesmenin amacı nedir?

Kurban ibadetinin asıl amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmayı arzu etmektir. Kurban kesen, bu ibadetiyle Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. Görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.

İslam Dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler başlangıçtan bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.

Kurban ne zaman kesilir?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise Sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kimler kurban kesmelidir?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Dini günler listesi

Ramazan'ın Başlangıcı: 18.06.2015
Kadir Gecesi: 13.07.2015
Arefe (Ramazan)16.07.2015
Ramazan Bayramı: 17.07.2015
Arefe (Kurban): 23.09.2015
Kurban Bayramı: 24.09.2015
Hicri Yılbaşı: 14.10.2015
Aşure Günü: 23.10.2015

Haberin Devamı

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Haberin Devamı

Hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'daki hayvan pazarlarında küçükbaşlar 500 lira, büyükbaşlar ise 3 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor.

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime hazır hale getiren besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinde hayvan pazarının yolunu tutuyor. Vatandaşlar ise bütçelerine uygun kurbanlığı alabilmek için hızlı hareket etmeye çalışıyor.

Hayvanların arasında sıkı bir pazarlığa tutuşan alıcı ve satıcılar, pazar esnafının da araya girmesiyle orta yolu buluyor.

Pazarlarda hayvan fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir artış yaşanmadığı gözlendi, küçükbaşlar 500, büyükbaşlar ise 3 bin liradan başlayan fiyatlardan alıcı buluyor.

Fiyatların önceki yıllara oranla fazla artmaması vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor, besiciler de kurbanlık fiyatlarının tatmin edici olduğunu belirtiyor.

"Alan memnun, satan memnun"

Besicilerden Salih Çiftçili, yaptığı açıklamada, pazarlardaki fiyatların besicinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Ellerindeki hayvanları satabilmek için gün doğmadan pazara geldiklerini anlatan Çiftçili, "Saat 5 gibi hayvanları pazara indiriyoruz. Bayramdan dolayı pazarda ciddi bir yoğunluk var. Şu anda fiyatlar sabit değil ama üreticiyi sevindiriyor. Koyunları 500-750 lira arasında satıyoruz, bu rakamlar bizim için iyi" dedi.

Besici Halil Yıldız ise hayvan fiyatlarının çok yüksek olmadığını ve geçen yıla oranla az artış yaşandığını kaydetti.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Resul Bayraktar da emeklerinin karşılığını almayı umduklarını ifade ederek, "Kurbanlık fiyatlar bizleri tatmin ediyor umarım bu böyle devam eder" diye konuştu.

Pazara kurban almaya gelen Hasan Karaman ise fiyatların bütçesini sarsmadığını belirterek, "Geçen yıl 475 liraya kurbanlık almıştık bu sene aşağı yukarı 50 lira artmış. Bu kadarlık artışın da normal olduğunu düşünüyoruz. Elimizi çabuk tutup kurbanlığımızı aldık" diye konuştu. Eyyüp Yılmaz da fiyatların uygun olduğunu ifade ederek kurbanını erken aldığı için rahatladığını kaydetti.

Şanlıurfa Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Gül ise bayram yaklaştıkça kurbanlıklara ilginin arttığını ve bu durumun pazar esnafını memnun ettiğini söyledi. Pazarlarda ciddi hareket ve canlılık olduğunu anlatan Gül, "Şu anda piyasadaki kurbanlık fiyatları üreticiyi memnun ediyor" şeklinde konuştu. Bu arada hayvan pazarlarına develerin de getirildiği gözlendi.

Yazarlar