04.08.2018 - 09:27 | Son Güncellenme:
Kurban Bsayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar meraklı arayışa geçti. İşte 2018 Kurban Bayramı hakkında merak edilen bilgiler...
Kurban Bayramı önemi nedir?
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Kurban Bayramı Arefe günü 20 Ağustos Pazartesi
Kurban Bayramının 1. günü 21 Ağustos Salı
Kurban Bayramının 2. günü 22 Ağustos Çarşamba
Kurban Bayramının 3. günü 23 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramının 4. günü 24 Ağustos Cuma
1.5 TATİLCİ BEKLENİYOR!
Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde sahil bölgelerinde otellerin yüzde 100 doluluğa ulaşacağı belirtildi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayramda, 1,5 milyon kişinin turizm amaçlı seyahatinin beklendiğini söyledi. Akdeniz ve Ege sahillerinden kültür turlarına, Balkanlar ve Avrupa turlarından Yunan adalarına gemi turlarına şimdiden rezervasyonlardaki doluluk oranları yüzde 90'ı aştı.
Bu yıl Kurban Bayramı tatili, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin kararıyla 9 güne uzatıldı. Kararın önceki yıllara göre bir hafta kala değil, 20 gün önceden açıklanması, uzatma kararını tahmin edip tatil planı yapanların dışındaki vatandaşların da daha rahat tatil planı yapmasına imkan verdi. Ancak bu yıl turizm hareketinin yurt dışı turizmde geçen seneye göre yüzde 40'a varan artışla seyretmesi ve sezonun en yoğun dönemine denk gelmesi nedeniyle bayram döneminde tatil yapmayı düşünenlerin daha hızlı hareket etmesi ve bir an önce karar vermesi gerekiyor. Doluluk oranları yüzde 80-90'ları bulan otellerde, bayramla birlikte yüzde 100 doluluk bekleniyor. Bayramda Akdeniz'den Ege'ye sahillerde pansiyonların bile yüzde 100 doluluğa ulaşması bekleniyor.
KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU
Kurbanlık fiyatları enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zamlanacak. 2018 yılının en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatının 7000, en düşük küçükbaş kurbanlık fiyatının ise 1.000 TL olması öngörülüyor. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, hayvan üreticisinin enflasyonun üzerinde bir zamla satışa çıkmasının muhtemel olduğunu belirterek ağustos ayındaki kurun belirleyici olacağını söyledi.
Kurban Bayramı’na 1.5 ay gibi bir süre olmasına rağmen zincir hipermarketler şimdiden kurbanlık satışına başladı. Bu yıl üretici ise kurbanlıklara enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zam uygulayacak.
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bu yıl kurbanlık kesimi için ülke genelinde yeterince hayvan olduğunu, dolayısıyla et fiyatlarının artmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.
Zincir marketlerin de gelecek talebi karşılamak için şimdiden kurban satışına başladığının altını çizen Tunç, özellikle İstanbul’da Kurban Bayramı’na 10 gün kala satışların hareketlendiğini ve rakamların semtlere göre bile değişkenlik gösterdiğini ifade etti.
MALİYET FİYATI ARTIRABİLİR
Sabah'ın haberine göre, bu yıl küçükbaş hayvanın ortalama 1,000, büyükbaşın ise ortalama 7000 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkmasını öngördüklerini dile getiren Tunç, en büyük sıkıntının yükselen döviz kuru nedeniyle maliyeti artan yem ve yakıt olduğunu kaydetti.
Buna bağlı olarak hayvan üreticisinin enflasyonun üzerinde bir zamla satışa çıkmasının da muhtemel olduğunu vurgulayan Tunç, "Üretici bir yıl boyunca verdiği emeğin karşılığını almak istiyor. Dolayısıyla ağustostaki döviz kuru fiyatlarda belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.
Geçen yıl pazarda büyükbaş hayvanın fiyatı 6 bin ile 22 bin lira arasında değişirken, küçükbaş kurbanlıklar ise 600 lira ile bin 200 lira arasında satışa çıkmıştı.Yapılan satışlardan ise toplamda 10 milyar liranın üzerinde gelir elde edilmişti.
KİLO FİYATI 20 LİRADAN BAŞLAYACAK
Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin büyükbaş kurbanlığın pazarlara girdiğini ve 900 bine yakınının satıldığını belirten Tunç, “Büyükbaş kurbanlığın canlı kilogram fiyatlarına 18-20 lira demiştik, ortalama 18 lira civarında rakamlara satış yapıldı. Bu yıl da ortalama 20 liradan başlar” diye konuştu. Geçen yıl satılan küçükbaş hayvan sayısı ise 2.2 milyon oldu.