25.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Bakan Ersoy, 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki otel yangını faciasının ardından CNN Türk’te soruları yanıtladı. Konuşması sırasında zaman zaman gözleri de dolan Ersoy, özetle şunları söyledi:
DEFİN SÜREÇLERİ TAMAMLANMADAN KONUŞMAK İSTEMEDİM: Durum netleşmeye başladıktan sonra süreç hakkında bilgilendirme için toplantımızı yaptık. Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey basına iki kere açıklamada bulunduğu için ben de yangın yeterlilik belgesi ve yetkilerle ilgili kısa bir açıklamada bulunmak zorunda kaldım. Ben de bir babayım benim de iki küçük evladım var. Bu kadar acılı bir süreçte insanlar cenazelerini teslim almadan defin süreçleri tamamlanmadan kanal kanal dolaşmak istemedim.
BAKANLIĞIN İKİ YETKİSİ VAR: Bakanlık, imar planı yapma yetkisi ve turizm amaçlı kamu arazilerini tahsisi yetkisi alır. Bakanlığın iki önemli yetkisi bu. Ruhsat yetkisi il özel idaresinde, Turizm Bakanlığı yetkili değil. 2021’den itibaren dedik ki turizm çok büyüyor, tesislerin hepsine hakim olmamız lazım. Belediye, belgelilerin yanında hepsi turizm işletmesi belgesi alsın dedik. Turizm işletme belgesi almanın birinci kriteri belediye belgesi alması.
İŞ YERİ AÇMA İÇİN İTFAİYE
RAPORU ŞART: İşyeri açma çalışma ruhsatı nedir diye bakarsak iş yeri açma için gerekli belgeler içerisinde itfaiye raporu ve yangın söndürücü belgesi itfaiye müdürlüğünden alınır diyor. Bu belgeyi Bolu itfaiyesi veriyor. İl özel idaresi belgelerin uygunluğuna bakıyor uygunsa iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veriyor. İş yeri açma ve çalışma bize geldikten sonra biz süreci başlatıyoruz. Bakanlık kontrolörleri devreye giriyor. 1980’lerde başlayan süreçte bakanlık yaklaşık 100 tesisi kapatmış. 2022’den günümüze 4 bin 380 tesisi kapattık. Yangın yeterliliği olmuyor, başka eksikleri oluyor bunları kapatıyoruz.
BOLU İTFAİYESİ 8 KUSUR TESPİT ETMİŞ BİZE BİLDİRMEDİ: Bolu Belediyesi son yaptığı denetlemede 8 kusur tespit etmiş. Tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, binada acil aydınlatma, elektrik tesisat uygunluğu, söndürme gereçleri talimatları, algılama sistemleri ve yangın alarmı, paratoner, duman havalandırma ve tahliye. Tespit yapıldıktan sonra belgenin verileceği üst makam il özel idaresi veya Kültür Bakanlığını bilgilendirmeniz gerekiyor. Eksikler düzeltilmediyse Bakanlığa ihbarda bulunması gerekiyor. İtfaiye, ‘Yangın yeterlilik koşulları sıkıntılı’ dediği andan itibaren il özel idaresi, bakanlığa bile sormadan düzeltilmediği için iş yeri açma-çalışma ruhsatını iptal edecek ve kapatma verecekti. Kafeteryaya belge verilmeliydi. Siz ana binanın riskli olduğunu biliyorsunuz, onun içinde başka bir yere de tekrar belge veriyorsunuz.
YETKİ VAR ZORUNLULUK YOK: Yangın yetkilendirme belgesini veren kurum, denetimiyle de yetkili. Ama mevzuatta yetkiniz var, zorunluluğunuz yok. Ayda bir de gidebilirsiniz, yılda bir de gidebilirsiniz. İşletme talep ederse denetlemek zorunda. Bakanlık denetimlerimizde turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Denetime gitmeden önce ruhsatı var mı yok mu diye otelin dosyasına bakıyoruz. Herkes sorumluluğu oranından gerekli cezaları almalı. Her ilçede yeteri kadar itfaiye kapasitesi yok. Belli kapasitenin üzerindeki yerleşim yerlerinde itfaiye yapılanması şart koşulabilir.
Özcan: İtfaiye müdürü korkmuş olabilir
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, katıldığı bir televizyon programında “İtfaiye müdürü korkmuş olabilir. Ben böyle bir otelle ilgili eksiklikleri bildirirsem savcılığa, işletme yarın beni karalıyorsun diye dava açabilir korkusu yaşamış olabilir” ifadelerini kullandı. Özcan, ayrıca “Sayın Bakan geldiğinden beri belediyenin otellerle yetkilerini sürekli kısıtlıyor. Sonra diyor ki ben nasıl denetim yapayım. Peki sen neden denetleme yetkilerini alıyorsun?” dedi.