Gündem‘Kripto yıldızı’ şimdi hapiste

‘Kripto yıldızı’ şimdi hapiste

24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tutuklu Rus fenomen, Türkiye’de de ofisi olan bir kripto para uzmanı gibi davranarak müşterilerini “saadet zinciri” yöntemiyle 756 milyon TL dolandırmakla suçlanıyor

‘Kripto yıldızı’ şimdi hapiste

Valeria Fedyakina adlı 24 yaşındaki Rus kadın, tutuklanıncaya kadar bir kripto para uzmanı imajı yaratmıştı. Bu yüzden kripto kraliçesi, kripto yıldızı, kripto fenomeni gib sıfatlarla anılıyordu. “Daily Mail” gazetesine göre, yatırımcıların parasını alabilmek için Moskova’nın yanı sıra Türkiye, Dubai, Monako ve Sırbistan’da ofisleri varmış gibi davranıyordu. İddiaya göre, Fedyakina, müşterilerini bankalardan kat kat fazla kazanacakları vaadiyle kendi sistemine kripto para aktarmaya ikna ediyordu.

Haberin Devamı

‘Kripto yıldızı’ şimdi hapiste

10 yıl hapisle karşı karşıya!

“Saadet zinciri” yöntemini kullandığı belirtilen Fedyakina, geçen yıl dolandırıcılık ihbarları üzerine harekete geçen Rus polisi tarafından Rusya’dan Dubai’ye kaçmak isterken yakalanıp tutuklandı. Çok sayıda ihbara rağmen savcılık, genç kadının dört kişiyi 17 milyon sterlin (756 milyon TL) dolandırdığı sonucuna vardı. Mağdurların paralarını Dubai kripto birimine aktarmaları için karmaşık bir dolandırıcılık yaptığı belirtilen Fedyakina’nın gelecek ay mahkemeye çıkacağı, suçu kesinleşirse 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği bildirildi.

Tutukluyken doğum yaptı

Tutuklandığında 6 aylık hamile olan Valeria Fedyakina’nın avukatları, anneliğe hazırlanması nedeniyle adli makamlardan müvekkile ev hapsi cezası vermesini istediler. Ancak mahkeme talebi reddetti. Doğum sancıları başladığında cezaevi yönetimi tarafından özel bir doğum hastanesine götürülen Fedyakina, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ardından tekrar cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

‘İnsanları yatırım bahanesiyle kandırdı’

Valeria Fedyakina, Rusya’nın savaştığı Ukrayna ordusuna gizli fon sağladığı iddialarını reddederken Rus soruşturma komitesi raporlarında şu ifadeleri kullandı: “Fedyakina kurbanlarını sözde dijital para girişimlerinden hızla ve çok kazanacakları vaadiyle kandırdı. Zanlı belirsiz sayıda insanı aldatarak para veya kripto para çalmaya yönelik suç teşkil eden bir niyeti olduğunu belli etti. Bunu petrol, petrol ürünleri, altın ve diğer değerli minerallerin alım satım faaliyetlerine yatırım yapma bahanesiyle gerçekleştirdi. Kendisinin ‘piramit sistemi’ dolandırıcılığını kullandığı anlaşılıyor.”

Yazarlar