Gündem'Köylünün, üreticinin partisi iktidar değil'

'Köylünün, üreticinin partisi iktidar değil'

02.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün partisinin İl Belediye Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Burdur’a geldi. 21 CHP’li belediye başkanın katıldığı toplantı öncesi Özel, Türkiye’nin yaş fasulye ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı İnsuyu bölgesindeki tarlalara gitti.

Köylünün, üreticinin partisi iktidar değil

Burada fasulye toplayan işçilerle sohbet etti. Daha sonra partisinin il başkanlığına gelen Özel’e, ‘1 Mayıs’ adlı köpek hediye edildi. Daha sonra bir otelde düzenlenen İl Belediye Başkanları Toplantısı’nda konuşan Özel, sabah fasulye tarlasını ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Toplayan mutlu değil, güvencesi yok. Kısa süre iş var, ondan sonra yok. Toplatan mutlu değil, götüren mutlu değil. Kim mutlu anlayamadık. ‘Kaç para’ dedim fasulye, ‘8 TL’ dediler. Manisa’da 80 TL. Sorduk milletvekilimize, Burdur’da da 80 liraya fasulye satılıyor. İstanbul’da 120 TL. Didim’de 200 liraya fasulye satılıyor. Burada 8 TL. Niye 8 TL? Birisi para kazanıyor bundan 120 liraya satılınca, biri eziliyor. Burada 8 liraya sebebi şu; iktidarda halktan yana, halkın iktidarı yok. O köylünün, fasulye üreticisinin, domates üreticisinin partisi iktidarda değil. Kimin partisi iktidarda? Zenginin partisi. Gelirken garibandan oy alarak geldiler, yerlerini yaptılar. Şimdi köylüye dönüp bakmıyorlar.”

Haberin Devamı

‘Sen ne yaptın 22 yıldır?’

Özel, belediyelerin SGK borçlarına ilişkin de şunları söyledi: “Ne zaman görüldü belediyeye haciz yolladığı SGK’nın? Görülmedi. Sen ne yaptın 22 yıldır? Bu SGK ve vergi borçları ödenmediyse niye ödenmedi? İki sebebi var. Bir belli aralıklarla geliyorsun faizleri siliyorsun ve yapılandırma yapıyorsun. Bunu yapan belediye, borcunu erken ödeyen belediyeye göre vergi ve SGK tutarı kadar faizsiz kredi kullanmış. Şimdi sen bunu defalarca yaparsan senin belediye başkanın da bunu ödemez. Diğer belediye başkanı da bir öder, iki öder, üçüncüde der ki ya biz de ödemedik. Bir kere burada sorumluluk tamamen sende. İkincisi belediyelerin o kadar az kaynağı var ki. İşte burada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız var. 2,5 milyon nüfusa göre para alıyor. 25 milyon nüfusa hizmet ediyor. Sen oraya doğru aktarmayı yapmazsan ne yapsın?”

Özel, Türkiye’deki bütün belediyelerin SGK borcunun toplam borcun yüzde üçünü oluşturduğunu vurgulayarak SGK borcu olan diğer kuruluşların açıklanmasını istedi. Belediye hizmetlerinin aksamaması için büyük bir dayanışma içerisinde olacaklarını dile getiren Özel, “Bugün belediye hizmetlerinde hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatan toprağıdır” dedi.

‘Atalay, serbest bırakılmalı’

Özel, AYM’nin Can Atalay’ın, milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna ilişkin kararı için de şunları söyledi: “ Gerekçeli kararı altı ay beklettiler. Meclis kapandıktan iki gün sonra yaptılar. Bu kararın derhal okunması lazım. 15’inde Meclis toplanacak. Toplandığı gün Meclis Başkanı’nın Anayasa Mahkemesi’nin yok hükmünde saydığı bu kararını okutması lazım.  Bu karar doğrultusunda milletvekili özlük haklarını yeniden kazandığını, düşen komisyon üyeliğini yeniden kazandığını, o düşme işlemlerinin tamamının yok hükmünde olduğunu ilan etmeleri ve Atalay’ın da zaman geçirilmeksizin serbest bırakılarak yemin etmesi lazım.”

Yazarlar