13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÜLDEN ÇOKTAN
GÜLDEN ÇOKTAN- Kahramanmaraş merkezli depremler, Malatya’daki köyleri de yerle bir etmiş. 47 kişinin hayatını kaybettiği Kurucaova Köyü’nde yaşayanlar, yıkılan binaların büyük bir çoğunluğunun iki yıl önce yapıldığını söylüyor. Mühendislik altyapısı olmadan yapılan inşaatlar, köylülere mezar olmuş.
Malatya’da meydana gelen depremler, köylere de ağır hasarlar verdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı köylere ulaşılamadı. Depremde köylerde çok sayı da ev yıkarken hayvanlar da telef oldu. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde bulunan Kurucaova Köyü’nde 47 kişi depremde hayatını kaybetti. Depremin ardından ilk olarak kendilerine AFAD ekiplerinin ulaştığını söyleyen köylüler, şu an köyde kurulan çadır kentte yaşıyor. Vatandaşlar, havaların soğuk olması nedeniyle köydeki yaşlı nüfusun çadırlarda çok zorlandığını ve bir an önce köye konteynerler kurulmasını talep ediyor. Köyde şu an hasar tespit çalışmaları yapılmamış durumda. Vatandaşlara, çadırlarda kurulan sobalar için askerler tarafından odun dağıtılıyor. Kadın askeri personeller de çadırları ziyaret ederek tek tek kadınların taleplerini karşılamaya çalışıyor.
Deprem hattı
Köyde yıkılan binalar arasında iki, üç yıl önce yapılmış binalar da bulunduğunu söyleyen köy halkı, “Köyde bu tarz yeni yapılmış çok sayıda yıkılmış bina var. Normal de en fazla 3 kat inşaata izin veriyor. Ama bir çoğu da kaçak. Biri yeni ev yapınca herkes aynısını yapmak istiyor. Köy, bir de deprem hattı üzerinde bulunuyormuş” dedi.
Onlar tespit ediyor Türkler kurtarıyor
Çin’den gelen 200 kişilik arama kurtarma ekibi Malatya’daki Çinli Mavi Gökyüzü Arama Kurtarma (Blue Sky Rescue) ekibi, arama kurtarma çalışmaların da görev yapıyor. Beraberlerinde termal görüntüleme cihazı, radar yaşam dedektörleri gibi kurtarma ekipmanlarıyla enkazlarda görev alan ekip, 24 saat süreyle dönüşümlü olarak arama kurtarma çalışması yapıyor. Deprem, tayfun, sel, çığ orman yangınları ve büyük kazalarda faaliyet gösteren ekip, 2007 yılında kuruldu. Şu ana kadar Malatya’da devam eden arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında yaşayan çok sayıda vatandaşın tespit edilmesinde rol oynadı.
Enerji mühendisi öldü
Malatya’da enkaz altında kalarak hayatını kaybeden enerji mühendisi Çağrı Işık Çan’da toprağa verildi. Edirne’de enerji mühendisi olarak çalıştığı şirketin görevlendirmesi üzerine Malatya’ya giden Çağrı Işık (26), depremde konakladığı otelin çökmesiyle enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Çağrı Işık’ın cenazesi Çan ilçesine bağlı İlyasağaçiftliği köyündeki evinin önüne getirildi. Helallik alındı ve dua edildi. Işık, köy camiinde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından İlyasağaçiftliği köyü mezarlığında toprağa verildi. -DHA
Tarihi cami zarar gördü
Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1224 yılında yaptırılan, mimari olarak Anadolu’da ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Ulu Cami ile Osmanlı döneminde yapılan ve taşlarının beyazlığından dolayı “Sütlü Minare” adını alan cami, 7.7 ve 7.6’lık depremlerde hasar gördü.-İHA