22.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Meltem Günay - Enfeksiyon hastalıkları konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden Danimarka Aarhus Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Eskild Petersen ve Roma Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Klinik ve Araştırma Enfeksiyon Hastalıkları Departmanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Direktörü Prof. Dr. Nicola Petrosilla, koronavirüsle ilgili uyarılarda bulunurken, “Kovid’le yaşamaya alışacağız” dedi.
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) ve Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) iş birliğiyle İstanbul’da düzenlenen “Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Enfeksiyonlar” toplantısına katılan Prof. Dr. Petersen, aşıların öneminin altını çizdi. Üç yıldır devam eden pandemi içerisinde çok önemli bilgiler elde edildiğini söyleyen Petersen, “Bana hep ‘Kovid sonsuza kadar etrafımızda mı olacak’ diye soruyorlar. Evet hiçbir zaman gitmeyecek. Avrupa’da şu an dördüncü doz aşı kullanıldı (BioNTech), eylül ayında beşinci doza ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Hiçbir şeyin yüzde 100 koruyuculuğu yok ama aşılar bize önemli koruma sağlıyor. Ama aşıların da dikkatli kullanılması gerekiyor çünkü sık kullanıldığında bir aşı toleransı gelişebilir. Bunu da tahmin etmek çok zor” dedi.
“Ümidimiz bütün varyantlara işleyecek aşı bulmak” diyen Petersen, “40 yıldır Influenza için deniyoruz ama çok uzun bir hedef. Influenzadaki deneyimimiz gösteriyor ki, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde olacak bir şey değil ama ümidimiz bu yönde” diye konuştu. “Gelecekte insanlığı ne gibi virüs tehlikeleri bekliyor” sorusuna ise Petersen, “Geleceği tahmin etmek çok zor. Mesela bana, on yıl önce ‘Ebola’nın yaygınlaşma tehlikesi var mı?’ deseydiniz ‘Hayır’ derdim. Bu yüzden tahmin zor ama detayları görme konusunda daha iyi olmak zorundayız, daha iyi gözlemlemeliyiz” dedi.
‘Virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz’
Roma’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Klinik ve Araştırma Enfeksiyon Hastalıkları Departmanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Birimi Direktörü Prof. Dr. Nicola Petrosilla, Kovid için “Sonsuza kadar bizimle olacak” derken virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurguladı. Virüslerin çok kolay bulaştıklarını, o yüzden geleceğe yönelik tahmin yürütmenin zor olduğunu belirten Petrosilla, “Bu virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz, nezleyle yaşamayı öğrendiğimiz gibi. Bu endemik hale geldi. Virüslerin çoğalmasını etkileyen faktörlere bakmamız gerekiyor. Mesela iklim değişiklikleri, ağaçların kesilmesi. Doğaya saygı göstermemiz gerekiyor. Geçmişe göre iyi durumdayız, teknoloji ilerliyor, araştırmalar daha hızlı yapılıyor. Mesela aşı çok kısa sürede geliştirildi. 20 yıl önce SARS’ın hangi virüsten çıktığını tespit etmek çok uzun zaman alırken Kovid’i tespit etmek on günümüzü aldı. Bu yüzden araştırmalara yatırım yapılması gerekiyor” vurgusunda bulundu.