GündemKorsan avında komuta görevi TCG Gemlik’te

Korsan avında komuta görevi TCG Gemlik’te

11.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri, Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğuyla mücadele etmek için oluşturulan çok uluslu filonun 4. kez komutasını aldı. Japonya, Güney Kore, Pakistan gemilerine 4 ay boyunca Tuğamiral Ayhan Bay komuta edecek...

Korsan avında komuta görevi TCG Gemlik’te

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en modern savaş gemilerinden olan TCG Gemlik, deniz haydutlarıyla mücadele etmek için oluşturulan donanmanın komutasını Japonya’dan devir aldı. Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlara karşı görevlendirilen Japonya, Güney Kore, Pakistan gemilerine 4 ay boyunca Tuğamiral Ayhan Bay komuta edecek. Gemide korsanların en korktuğu askeri birliklerden Amfibi hücum ve SAS hücum timleri ile S-70B Sea Hawk helikopter bulunuyor. Gemideki 208 personelden 30’u Hint Okyanusu’nun ortasında ve evlerinden 3 bin mil uzakta bir üst rütbeye terfi etti.

Haberin Devamı


Devriye görevi

Türk Deniz Kuvvetleri, deniz haydutluğuyla mücadele etmek için 2009’da oluşturulan çok uluslu filonun dördüncü kez komutasını aldı. 1998’den beri Donanma’da bulunan modern teknoloji ile donatılan TCG Gemlik, CTF 151 Görev Kuvveti olarak adlandırılan çok uluslu filonun sancak gemisi olacak. Hint Okyanusu ve Akdeniz arasındaki en önemli su yolu olduğu için her yıl 33 bin geminin geçtiği Aden Körfezi ve Somali açıklarında görevlendirilen TCG Gemlik, korsan saldırıların önlenmesi ve ticaret gemilerinin güvenli geçişini sağlamak için devriye gezecek. Japonya, Güney Kore, Pakistan ve Türkiye’nin savaş gemilerinden oluşan filonun komutanı Tuğamiral Ayhan Bay olacak.


Okyanusta amiral oldu

Haberin Devamı

Hint Okyanusu’nun en tehlikeli sularında görevde olduğu 30 Ağustos’ta kurmay albaylıktan tuğamiralliğe yükselen Ayhan Bay ve 208 Türk denizcisi 21 Aralık’a kadar bölgede bulunacak. Komutayı Japonya Öz Savunma Kuvveti Komutanlığı’ndan Tuğamiral Hiroshi Ito’dan alan Tuğamiral Ayhan Bay, “Uluslararası alanda ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ten miras alınan ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine uygun olarak dünya barışına katkı sağlamak için göreve hazırız” dedi. 30 Ağustos’ta gemide görev yapan 30 subay ve astsubayın Tuğamiral Bay gibi bir üst rütbeye terfi ettiği öğrenildi.

Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı ise, “Bu bölge dünya ticaretinin yüzde 14’ünün ve dünya petrol taşımacılığının ise yüzde 26’sının gerçekleştirildiği kritik bir bölgedir. Bölgeden yılda ortalama bin 200 Türk gemisi geçiyor. Geçiş yapan gemiler Türk dış ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sinin oluşturuyor ve bu 78 milyar dolarlık mal akışına karşılık geliyor. Bölgenin güvenliğini sağlamak için oluşturulan çok uluslu güce komuta etmek bize gurur veriyor” diye konuştu.

Dosta güven düşmana korku veriyor

Görevi Japon gemisinden devralan TCG Gemlik, 2001’den beri Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapıyor. 4 bin 200 ton ağırlığında 138 metre uzunluğundaki savaş gemisi, 55 knot hız yapabiliyor.
Hava, yüzey ve atış kontrol radarları, gelişmiş sonar çeşitli amaçlar için kullanılabilecek gelişmiş silah ve füze sistemleri ile Sea Hawk helikopter bulunuyor. Modern TCG Gemlik, 2007’de Türkiye’de geliştirilen GENESİS adlı modernizasyon sisteminin uygulandığı ilk gemi.
Gemide deniz korsanlarının en korktuğu birlikler arasında yer alan Amfibi hücum ve SAS hücum timleri de gemi de göreve hazır. 2009’dan beri deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında bölgede 19 fırkateyn görevlendirilirken, son 5 yıldır bölgede herhangi bir Türk gemisi korsanlar tarafından kaçırılamadı. TCG Gemlik görevi Japonya Öz Savunma Kuvveti Komutanlığı gemisinden devir aldı.