19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Gebeliğin 37. haftası dolmadan dünyaya gelen bebekler için prematüre tanımı kullanıldığını söyleyen Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, dünyada yılda 15 milyon bebek prematüre doğduğunu, bu sayının Türkiye’de ise 180 bini geçtiğini söyledi. Organlarının gelişimi tamamlanmadan dünyaya gelen bebeklerde solunum problemleri, beslenmede güçlük, enfeksiyonlara yatkınlık gibi sağlık sorunları yaşanabildiğini vurgulayan Koç, erken doğum ile ilgili şunları dedi:
“Erken doğan bebeklerde akciğer ve bağışıklık sistemi az gelişmiş olduğu için fonksiyonları da daha sınırlı oluyor. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen influenza, respiratuar sinsitiyal virüs (RSV) gibi virüsleri yenmekte hem daha fazla zorluk çekiyorlar hem de bu virüslere yakalanma riskleri de daha yüksek. Maalesef hamilelerde de Kovid-19’a bağlı ölümler görülüyor. Korona Virüs hamilelikte hem ciddi hastalık riski hem de erken doğum riskini artırıyor. Ayrıca Kovid-19, gebelerde daha şiddetli seyrediyor.”
Hamile Sabahat’ın aşı pişmanlığı
Hatay’da Kovid-19 nedeniyle hastanede tedaviye alınan ve solunum cihazına bağlanan 6 aylık hamile Sabahat Tatlı (24), aşısını ertelemenin pişmanlığını yaşıyor. Yaklaşık 3 hafta önce yaptırdığı Kovid-19 testi pozitif çıkan Tatlı, konuşmada zorluk çektiğini belirterek, “Herkes aşı olsun. Çok kötü bir hastalık. O kadar kötü bir şey ki ölümden beter. Ciğerlerim yorgun, ellerim ve ayaklarım tutmuyor, yemek yiyemiyorum” dedi.-AA