02.02.2015 - 09:42 | Son Güncellenme:
İHA
MAHALLE VE KÖY TAHLİYE EDİLİYOR
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, akşam saat 21.00 sıralarında Meriç nehir debisinin 2500 metrekübe çıkmasının beklendiğini ve bu nedenle Karaağaç Mahallesi’ndeki 500 kişinin spor salonuna, Tunca Nehri kenarında bulunan Değirmenyeni Köyü’nün de tamamının güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmesine karar verildiğini açıkladı. Vali Şahin, tedbiren Sağlık Bakanlığı’ndan, AFAD ve askeriyeden helikopter talep ettiklerini ve arama kurtarma ekiplerinin de Edirne’ye yönlendirildiğini söyledi.
GEÇİŞLER ASKERİ PALETLİ ARAÇLARLA YAPILACAK
Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca Nehri’nin taşmasıyla yaşanan sel felaketinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine uluşamı sağlayan Lozan Caddesi’nin sular altında kalması nedeniyle tekerlekli araç geçişlerine kapatıldı. Bu nedenle Pazarkule’den Yunanistan’a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi’ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı. Denizi andıran görüntülerin yaşandığı yol boyunca, Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sular altında bulunuyor.
CEPHANELİK TAŞINIYOR
Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.
“TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ HIZLA YÜKSELİYOR”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kentin ciddi bir taşkın tehdidi atlattığını hatırlatarak, “Maalesef bir ay aradan sonra bugün yine yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Ama bu sefer daha ciddi bir tehdit var gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez ama eldeki bütün veriler işin buraya doğru gittiğini gösteriyor zaten gerek Meriç Nehri gerekse Tunca Nehri çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.
“YUNANİSTAN’LA ANLAŞARAK MERİÇ NEHRİ’NİN TAMAMININ TEMİZLENMESİ GEREKİYOR”
Gürkan, yakın gelecekte Yunanistan’la yapılması olası bir protokolle beraber Meriç Nehri’nin tamamının temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aylardır şunu söylüyoruz, bu taşkınlardan artık Edirnelilerin kurtulması gerekiyor. Bu taşkınların Edirne’nin gündeminden çıkması gerekiyor. Bunu yapması gereken kurumlarda belli, Kasım ayında Edirne’ye hem sayın Başbakan hem de sayın Orman, Su İşleri Bakanı geldiğinde kendilerine bununla ilgili çalışmaları anlatmıştık. DSİ bununla ilgili projelerini yapıyor ama onun ötesinde DSİ’nin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Karlıova Köprüsü’nden başlayarak, on iki buçuk kilometrelik bir drenaj kanalı yapma çalışması vardı. Bildiğim kadarıyla ihalesi bitti yakında çalışmaya başlayacaklar fakat taşkın tehdidinin bununla bitmeyeceği de ortada. Meriç Nehri’nin Yunanistan ile sınır oluşturan yaklaşık 180 kilometrelik bölümünün, Yunanistan’da seçimlerde yapıldı yeni hükümet de kuruldu, Yunanistan’la çok ivedi bir şekilde bir protokolle bir anlaşmayla Meriç Nehri’nin denize döküldüğü Enez’den başlayarak buraya kadar çok acil bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir proje” diye konuştu.
“ALLAH AŞKINA EDİRNE’NİN ÜZERİNDEN BU SEL TEHDİDİNİ ALIN, EDİRNELİLERİ KURTARIN”
Ülke yasalarına göre, yer altı ve yer üstündeki bütün suların DSİ’nin kontrolünde olduğunu ve Meriç Nehri’nin temizlenme noktasında hem bütçe anlamında hem de ekipman imkanlarıyla da başka bir kurumun altından kalkamayacağını dile getiren Belediye Başkanı Gürkan, “Yani iş devlete düşen bir iş, ciddi bir iş, büyük bir iş, büyük bir rakam gerektiren bir proje. Dolayısıyla, Allah aşkına Edirne’nin, Edirnelinin üzerinden bu sel tehdidini, bu baskın tehdidi insanların üzerinden alın, kurtarın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlettir. Nerelere ne yatırımlar yapılıyor, ne paralar harcanıyor artık Edirne’yi de görmesini istiyoruz Türkiye’yi yönetenlerin. Her yıl bir kez birden fazla gerek Karaağaç Mahallesi gerekse diğer bölgelerde, bu taşkın rezaletiyle, taşkın felaketiyle gündeme gelmek istemiyoruz. Bundan sıkıldık, bundan da artık rahatsızız. Ekili alanlarımız gerçekten çok ciddi anlamda zarar görüyor, vatandaş zarar görüyor. Vatandaşın zaten ekonomik olarak canı boğazında bir de üstüne üstlük bu iş olduktan sonra biz burada niye yaşıyoruz noktasına geliyoruz. Bütün Edirneliler adına söylüyorum, bakanlığın çalıştığını biliyorum, DSİ yetkililerin çalıştığını biliyorum ama Edirne’nin ve Edirnelilerin artık tahammül edecek gücü kalmadı bu duruma. O yüzden bir an önce bu soruna çok ciddi bir biçimde makro projeyle el atılması gerekiyor. Yunanistan’la anlaşılması, uzlaşılması gerekiyor ve Meriç’in tamamının temizlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Edirne’de sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Karaağaç Mahallesi sakinleri ve esnafları da bir ay aradan sonra tekrar sel ve su taşkını riskiyle karşı karşıya oldukları için bu konuda yetkililerin bir an evvel önlem alması gerektiğini kaydetti.
(İHA)