Gündem‘Köprüde Buluşmalar’la festival bir okul oldu

‘Köprüde Buluşmalar’la festival bir okul oldu

04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Köprüde Buluşmalar’, İstanbul Film Festivali kapsamında sinemacılara fon ayıran bir proje. 9 yıldır sinemacılara destek veren ‘Köprüde Buluşmalar’ı koordinatörü Gülin Üstün, yönetmen Ali Aydın ve yapımcı Zeynep Özbatur anlattı.

‘Köprüde Buluşmalar’la festival bir okul oldu

İstanbul Film Festivali kapsamında gelecek yıl 9. kez düzenlenecek, başvuruları geçen hafta başlayıp 20 Ocak’a kadar sürecek olan Köprüde Buluşmalar, festivalin sinemacılara ait alanı. Başvuran projelerden seçilenler uluslararası fon yöneticilerine, film profesyonellerine sunuluyor; film için çok önemli bağlantılar kuruluyor. Bunların yanı sıra yapım öncesi veya yapım aşamasındaki filmlere ödüller dağıtılıyor, maddi destek veriliyor. Özetle, sinemacıların gözü her yıl Köprüde Buluşmalar’da oluyor.
Köprüde Buluşmalar’a seçilen pekçok film, ödüllerle, prestijli festivallerle devam eden bir yolculuğun ilk adımlarını burada attı. ‘Babamın Sesi’, ‘Zefir’, bu yılki Altın Koza’yı paylaşan ‘Yozgat Blues’ ve ‘Gözümün Nuru’, bu yıl Antalya Film Festivali’nde önemli ödülleri toplayan ‘Mavi Dalga’ ve ‘Kusursuzlar’, Köprüde Buluşmalar’a seçilmiş projelere birkaç örnek...
Köprüde Buluşmalar’ın koordinatörü Gülin Üstün, ilk başında katılımcı olarak geldiği Köprüde Buluşmalar’in ilk senesini anlatıyor: “İlk senede tanışma ve destek almış yönetmenlerin deneyimlerini duymak da önemliydi. Onlar anlattıkça hiçbir şey bilmediğimizi fark ediyorduk. Buzdağının tepesini görüp keşfetmeye başladık.” Uluslararası markete gitmeyi köpekbalıklarının arasında yüzmeye benzeten Üstün, “Biz de bir havuz oluşturup kendi güvenli sularımızda yüzdürelim dedik, böyle başladı” diye anlatıyor, Köprüde Buluşmalar’ın şimdiki halini alma sürecini.

‘Bağlantılar sağladı’
İlk filmi ‘Küf’le Venedik Film Festivali’nden en iyi ilk film anlamına gelen Geleceğin Aslanı Ödülü kazanan Ali Aydın, Köprüde Buluşmalar’ın filmin yapım sürecinde önemli bağlantılar yapmasını sağladığını söylüyor: “Profesyonellere projeyi sunmaya başladıktan sonra iki kişi projeye dahil oldu. Biri Cinelink’ten Amra Baksic’ti. Baksic, ‘Post prodüksiyon fonumuz var başvurabilirsin,’ dedi. Filmi çektikten sonra başvurdum kabul edildi. Oradan aldığımız destekle Almanya’da post prodüksiyonu çok iyi şartlarda yaptık. Diğeri MPR Film. Film çıktıktan dünya haklarını satın aldılar.”
Aydın, Köprüde Buluşmalar’ın sinemacılar için önemini “Bizden önceki kuşak yönetmenler, İstanbul Film Festivali okul gibi derdi. Bence Köprüde Buluşmalar’la festival tam anlamıyla bir okul oldu,” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

‘Projeler algılanır oldu’

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ve ‘Üç Maymun’unun da aralarında olduğu filmlerin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, ilk yıldan itibaren Köprüde Buluşmalar’da kurullarda yer almış bir isim. Özbatur, “Bizim kuşağımız, yapımcı kuşağı, uluslararası alanda ne yapılabileceği konusuna çok kafa yorduk. Böyle bir projeye ihtiyaç olduğunun farkındaydık. Yapımcı bilgisine ihtiyaç vardı. Mesela finans planı yapmak ütopik bir şey gibiydi. Şimdi projeler çok daha algılanır oldu” diyor.