28.10.2014 - 13:47 | Son Güncellenme:
AJANSLAR
İŞLETME YETKİLİSİNDEN ÜRKÜTEN SÖZLER
Karaman’ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50’de AFAD’a ulaştı. İhbar üzerine arama – kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20’si ambulans ve 8’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı.
BAKANLAR YILDIZ VE ELVAN GELDİ
Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağında su basmasıyla mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Bir yandan motopomlarla ocaktaki suyun tahliyesine çalışılırken, bir yandan da işçilerin bulunduğu bölgeye temiz hava basılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde bölgeye ulaştı. Ocakta incelemelerde bulunup yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Yıldız ve Elvan'ın, incelemelerinin ardından açıklama yapması bekleniyor.
"EŞİMDEN HABER YOK"
Öte yandan mahsur kalan 18 işçinin yakınları da çalışmaları ocak çevresinde gözyaşlarıyla takip ediyor. Mahsur kalan madencilerden Nuri İlhan'ın eşi 2 çocuk annesi Ayşe İlhan, "Eşim 2 yıldır kömür ocağında çalışıyordu. Eşim içeride, saatlerdir burada bekliyoruz. Kimse bize bir haber vermiyor" diyerek gözyaşı döktü.
MADEN OCAĞINA 9 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANMIŞ
18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu yıl 19-20 Haziran tarihlerinde yapılan denetimde, madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden dolayı 9 bin lira idare para cezası uygulandığı öğrenildi.
ÖĞLE YEMEĞİNİ OCAĞIN İÇİNDE YEDİKLERİ İÇİN MAHSUR KALDILAR
Olayın meydana geldiği maden ocağının yakınındaki bir maden ocağında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi ise, " Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasında idi ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yukarı çıkmış olsalarda mahsur kalmayabilirdi" dedi.
MADEN OCAĞINA 9 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANMIŞ
18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu yıl 19- 20 Haziran tarihlerinde yapılan denetimde, 'madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden' dolayı 9 bin lira idari para cezası uygulandığı ortaya çıktı.
ŞİRKETİN SAHİBİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI
Ermenek Cumhuriyet Savcılığı Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait kömür ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.
Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin sahibi Saffet Uyar'ın 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yaptığı, 2009 seçimlerinde yeniden aday olduğu ancak kazanamadığı belirtildi.
ÖĞLE YEMEĞİ YİYORLARDI
Olayın meydana geldiği sırada işçilerin yemek molasında olduğu ve birden gelen suyun bulundukları yeri kapladığı, suyun tazyikiyle ocağın yukarısına doğru fırlayan işçilerin kurtulduğu, diğerlerinin çıkamadığı belirtildi.
Yakındaki ocakta çalışanlardan adının açıklanmasını istemeyen bir işçi, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasındaydı ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yemek için yukarı çıkmış olsalardı böyle olmazdı" dedi.
SAAT 18.00'DEKİ DURUM İTİBARİYLE AFAD AÇIKLAMASI:
2’si yaralı olmak üzere 15 işçinin göçük altından sağ kurtulduğu kazada arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları, 248 kişilik ekip ile 2 uçak, 1 helikopter, 21’i ambulans ve 8’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 29 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya’dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor.
Lojistik ihtiyaçların karşılanması için alana mobil baz istasyonları kuruldu, mobil yatakhaneler sevk edildi; kumanya ve içecek desteği sağlanıyor. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte çalışmaları yerinden yönetmek üzere üzere bölgede bulunuyor.
BAKAN YILDIZ: ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'daki maden kazasına ilişkin açıklama yaptı. Yıldız, zamanın aleyhlerine işlediğini dile getirerek; "Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimze işliyor" dedi.
Bakan Taner Yıldız, beraberine Bakan Lütfi Elvan'la birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yıldız şunları söyledi; "Toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu biliyoruz. Toplam 18 işçinin aşağıda kaldığını görüyoruz. 2 saatte bir metrelik su yükselmesi var. Suyun nasıl gelidği tespit edilmiş değil. Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Bir pompamız çalışıyor, tek başına yeterli değil, diğer pompanın montajı yapılıyor."