29.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY/İSTANBUL
MELTEM GÜNAY/İSTANBUL- Çalışmalarını Milliyet’e anlatan Prof. Yıldız, küresel ısınmaya yol açan karbondioksiti, kimyasal ayrışmayla faydalı kimyasallara dönüştürmeye odaklandığını belirterek, dünyada yaptıkları çalışmaları Mars’a taşıdıklarını söyledi.
Mars’a taşındı
Yeni nesil yüzey kimyası, verimli ve dayanıklı elektrokimyasal enerji dönüşüm malzemeleri ve enerji tasarruflu iyonik bilgisayar sistemlerinin anlaşılmasına ve tasarımına ufuk açıcı katkılarda bulunan Prof. Dr. Yıldız, iki matematik öğretmenin kızı. Türkiye’den aldığı ilk ödülün kendisi için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Yıldız, araştırmalarının iklim krizi konusundaki çözüm arayışlarına nasıl katkı sağladığını vurguladı. Dünyada yaptıkları çalışmalarını Mars’a taşıdıklarını dile getiren Prof. Yıldız, Mars’ta da karbondioksiti oksijene çevirdikleri benzer bir çalışma yürüttüklerini aktarırken şunları dedi: “Bu teknoloji başarıyla gerçekleşirse ileride Mars’a insanlı geziler düzenlenebilir ve burada araştırmalar gerçekleştirilebilir. NASA’dan bu yönde gelen önemli bir projeye katkıda bulunduk. Deney Mars’ta karbondioksit elektroliziyle oksijen üretilmesini sağlıyor. Oksijeni direkt Mars’ın atmosferinden üretebilmek için katı oksit elektrolit hücreleri kullanılabilir. Benim projeye katkım o katı karbondioksit elektrolizine giren malzemelerdeki bozulmaları tespit etmek ve bu bozulmaların nasıl önlenebileceğini anlamak. İki çocuğumun sağlıklı ve temiz bir dünyada yaşamasını istiyorum. Yaptığımız bütün araştırmalar temiz teknolojileri, karbondioksit salımını azaltan teknolojileri geliştirmeye hizmet ediyor. Bu alanda alternatif çözümleri etkinleştirmek için maalesef çok zamanımız kalmadı, o yüzden her gün çok çalışmaya devam etmemiz lazım.”
Gençlere örnek
Profesör olarak 2018’den bu yana ders verdiği MIT’de birçok öğrenciye ilham kaynağı olan Prof. Dr. Bilge Yıldız, “Türkiye’de çok çalışkan, çok genç insanlarımız var. Umarım bu ödül onlara da çok büyük bir motivasyon kaynağı olur. Bu ödül aynı zamanda benim sorumluluklarımı da artırıyor. Hem kendi yaptığımız araştırmaları en iyi şekilde devam ettirebilmek hem de bilim peşinde koşan daha çok genci bu alana yönlendirebilmek, onları bilim yolunda motive edebilmek için. Umarım bu iki yönde de ileride daha başarılı olabilirim” dedi.