GündemKlişe bölümlerin dışına da çıkın

Klişe bölümlerin dışına da çıkın

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite adayları tercihlerini öncelikli olarak tıp, hukuk, eczacılık, mimarlık gibi gözde bölümlerden yana kullanıyorlar. Ancak çocuk gelişimi, aşçılık, acil yardım, iş sağlığı ve güvenliği, gastronomi ve mutfak sanatları da gelecek vadeden bölümler arasında. Ek yerleştirmede bu bölümlerin dikkate alınmasında yarar var

Klişe bölümlerin dışına da çıkın

Üniversiteye giriş için ikinci şans olan ek yerleştirme tercihleri, 30 Ağustos’a kadar devam ediyor. Adayların 24 tercih hakkı var. Üniversite adayları, tercihlerini çoğunlukla tıp, hukuk, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, öğretmenlik, mimarlık, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi gözde bölümlerden yana kullanıyor. Ancak rektörler, yazılım ve kodlama, endüstriyel tasarım, çocuk gelişimi, sivil havacılık, aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatları gibi bölümlerin de mutlaka değerlendirilmesi gerektiği görüşündeler. Yine ilk ve acil yardım, iş sağlığı ve güvenliği, spor yöneticiliği gibi bölümler de son yıllarda yıldızı parlayan bölümler arasında yer alıyor. Rektörlere ek yerleştirmede tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve gelecek vadeden bölümleri sorduk. İşte cevaplar...

Haberin Devamı

SORULAR

1- Ek yerleştirmede adaylar, tercih yaparken nelere dikkat etmeliler?
2- Sizce gençlerin tercih etmediği ancak gelecek vadeden bölümler hangileri?

‘Gıda alanı hayati önem taşıyor’

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli:

1- İlk tercihte düşünmediğiniz ya da tam bilgi sahibi olmadığınız bir alanla ilgili araştırma yapmak ve tercih etmek mantıklı ve normal bir süreç. Ek kontenjanda tercih yapan aday sayısının düşüklüğü de göz önüne alınırsa yerleşme şansı artacaktır. 5 gün gibi kısa bir sürede bu kararları vermekse çok kolay değil. Üniversiteler ziyaret edilmeli, bölümler ve kariyer imkânları hakkında bilgi alınmalı. Örneğin; birçok aday, ön lisans bitirip DGS ile lisans tamamlama konusunda yeterince bilgiye sahip değil. Doğru araştırmalar yapıldığında, istenilen bir bölümde okuyarak üniversiteli olmak çok zor değil.

Haberin Devamı

2- Her dönemde ihtiyacımız olan meslekler ve uzmanlıklar var. Sağlık, eğitim, mühendislikler gibi. Ancak günümüz dünyası o kadar hızlı değişiyor ki faklı ihtiyaçlar, farklı iş kolları hızla artıyor. Örneğin günümüzde bir üründe tercihimizi onun tasarımı belirleyebiliyor. Ergonomisi, görüntüsü bizim için çok önemli. Bu alanda yetişen endüstriyel tasarımcılar için çok güzel iş olanakları var. Yazılım ve kodlama alanında eğitimi tüm bölümlerdeki öğrencilerimiz için tavsiye ediyoruz. Tüm insanlık ve dünya için gıda alanında yapılacak çalışmalar bugün hayati önemde. Gençlere hem toplumun ihtiyaçlarını iyi analiz etmelerini hem de hangi alanda uzmanlık eğitimi alırlarsa alsınlar kendilerini birçok farklı alanda donatmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Artık sadece bir alanda bilgi sahibi olmak o alanda uzman olmak için yetmiyor. Disiplinlerarası eğitim, sürekli gelişim çok önemli.

‘Gastronomi ve mutfak sanatları ilgi görüyor’

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri:

1- Bu yıl hedefledikleri bölümlere yerleşebilmek için ek yerleştirmede gençler çok dikkat etmeli. Tercihlerini yaparken hayallerini, hedeflerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurup en uygun mesleği belirlemeliler. Tercih yaparken, meslek seçimi kadar üniversite tercihi de önem arz etmekte. Üniversitelerin imkânları, uluslararası yapısı, eğitim kalitesi, bağımsız bilimsel kurumlardan aldıkları akreditasyonlar, burs imkânları, barınma, kampüs ve yaşam koşulları yanında eğitim alacakları üniversitenin bulunduğu ülke ve şehrin sosyal ortamı ve güvenlik koşulları hakkında detaylı araştırma yapıp bilgi almak, geleceğe doğru atacakları bu adımda doğru bir tercih yapmaları için oldukça önemli.

2- Son dönemde gastronomi ve mutfak sanatları önemli bir kariyer alanı olarak karşımıza çıkıyor. İnsana dönük, insan için katma değeri olan sağlık alanındaki mesleklerin, günden güne gelişen bilim ve teknoloji ile önemi artmaya devam ediyor. Sağlıklı yaşam için yeme içme alışkanlıklarımızın yanı sıra spor da çok önemli; artık hayatın bir parçası ve bu alanda hizmet veren kurumları profesyonel olarak yönetmek gerek. Bu noktada spor yöneticiliği yeni bir kariyer alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

‘Tercihinizi yaparken acele karar vermeyin’

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat:

1- Tercih yaparken yapılan hatalar, üniversite hayali kuran birçok gencimizi bu hayalinden uzaklaştırıyor. ÖSYM verilerine göre her yıl yaklaşık 500 bin aday bilinçsiz yapılan tercihler sonucu ya yerleşemiyor ya da istediği bölüme gidemiyor. Tercih yaparken gençlerin, öncelikle hangi mesleği yapmak istediklerine karar vermelerini istiyoruz. İyi araştırmalı, hangi mesleklerde daha çok iş fırsatı var kontrol edilmeli ve mümkünse meslek erbabı insanlarla vakit geçirilmeli. Tercih döneminde acele karar vermemeli, puan ve sıralamalara dikkat etmeli, yerleştirme önceliği ile özel koşulları derinlemesine araştırmalı ve üniversite değimesleğini kazanacağı bölümü tercih etmeli yani puanının yeteceği bölüm hangi üniversitede varsa orayı yazmalı.

2- Öncelikle sevdiğimiz işi yapmalıyız. Çünkü sevdiğimiz işte hem başarılı oluruz, hem mutlu oluruz hem de işimize dair üretken olabiliriz. Kendimizi tanımak ve yeteneklerimize göre bir meslek seçmek bizi ileride seçtiğimiz alana dair tüm ortamlarda başarılı kılacaktır. Çoğumuz meslek seçimini tercih dönemi gibi kısacık bir zaman dilimine sığdırıyoruz. Bu yanlışa asla düşmemeliyiz. Gelelim gelecek vadeden bölümlere… Özellikle temel ihtiyaçlara dönük olarak yapılan mesleklerde iş imkânı her zaman yüksek. Gıda, sağlık, ulaşım, yönetim, hizmet gibi alanlara insanlar sürekli ihtiyaç duydukları için bu alanlara dair bölümler daha çok ilgi görmekte. Tabii ki bu alanların dışındaki meslekler gelecek vadetmiyor diyemeyiz. Genel olarak bakacak olursak; mühendislik alanları, sağlık bilimleri, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler, ilk ve acil yardım, çocuk gelişimi, aşçılık, iş sağlığı ve güvenliği, sivil havacılık gibi bölüm ve programların gelecekte daha çok tercih edileceği kanaatindeyim.

Hukuk fakültelerinin boş kontenjanları

Akdeniz Üniversitesi - 1
Ankara Üniversitesi - 2
Atatürk Üniversitesi - 2
Atılım Üniversitesi - 6
Bahçeşehir Üniversitesi - 58
Bahçeşehir Üniversitesi (% 25 B) - 1
Başkent Üniversitesi - 1
Beykent Üniversitesi - 11
Çağ Üniversitesi (% 25 B) - 5
Çankaya Üniversitesi - 1
Çukurova Üniversitesi - 2
Dicle Üniversitesi - 1
Doğuş Üniversitesi - 2
Dokuz Eylül Üniversitesi - 1
Erciyes Üniversitesi - 1
Erzincan Üniversitesi - 1
Fatih Sultan Mehmet Ü. - 2
Hacettepe Üniversitesi - 1
Hasan Kalyoncu Üniversitesi - 5
Hasan Kalyoncu Ü. (% 25 B) - 1
İ.D. Bilkent Üniversitesi (% 50 B) - 1
İ.D. Bilkent Üniversitesi - 1
İstanbul Aydın Üniversitesi - 1
İstanbul Aydın Ü. (% 25 B) - 2
İstanbul Bilgi Üniversitesi - 9
İstanbul Bilgi Üniversitesi (TB) - 1
İstanbul Kemerburgaz Ü. - 3
İ. Kemerburgaz Ü. (% 50 B) - 2
İ. Kemerburgaz Ü. (% 25 B) - 8
İ. Kemerburgaz Üniversitesi
UOLP-Köln Üniversitesi (% 25 B) - 2
İstanbul Kültür Üniversitesi - 2
İstanbul Medipol Ü. (% 50 B) - 6
İstanbul Medipol Ü. (% 25 B) - 4
İstanbul Şehir Üniversitesi - 7
İstanbul Ticaret Üniversitesi - 5
İstanbul Üniversitesi - 4
İstanbul Üniversitesi (İÖ) - 4
İzmir Ekonomi Üniversitesi - 3
Kadir Has Üniversitesi - 3
Kırıkkale Üniversitesi - 1
Koç Üniversitesi - 6
Koç Üniversitesi (TB) - 1
KTO Karatay Üniversitesi - 2
KTO Karatay Ü. (% 75 B) - 1
KTO Karatay Ü. (% 50 B) - 1
Maltepe Üniversitesi - 6
Maltepe Üniversitesi (% 25 B) - 1
Marmara Üniversitesi - 4
MEF Üniversitesi (% 50 B) - 1
MEF Üniversitesi (% 25 B) - 4
Okan Üniversitesi - 3
Okan Üniversitesi (% 50 B) - 4
Özyeğin Üniversitesi - 2
Özyeğin Üniversitesi (% 50 B) - 1
Özyeğin Üniversitesi (% 25 B) - 5
Selçuk Üniversitesi - 1
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Ü. - 1
Türk-Alman Üniversitesi - 1
Ufuk Üniversitesi - 4
Uludağ Üniversitesi - 1
U. Antalya Üniversitesi (% 50 B) - 1
U. Antalya Üniversitesi (% 25 B) - 3
Yaşar Üniversitesi - 2
Yeditepe Üniversitesi - 2
Yeni Yüzyıl Üniversitesi (% 25 B) - 2
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi- 2
Doğu Akdeniz Üniversitesi - 9
Girne Amerikan Üniversitesi - 120
Girne Amerikan Ü. (TB) - 1
Girne Üniversitesi - 14
Girne Üniversitesi (TB) - 1
Kıbrıs Sosyal Bilimler Ü. (% 25 B) - 8
Lefke Avrupa Üniversitesi - 9
Uluslararası Kıbrıs Ü. - 6
U. Kıbrıs Üniversitesi (% 75 B) - 2
U. Kıbrıs Üniversitesi (% 50 B) - 4
Yakın Doğu Üniversitesi -114

Haberin Devamı

AGÜ, 12 ülke ile anlaştı

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) aralarında ABD, Hollanda, Avusturya, Güney Kore’nin de bulunduğu 12 ülkede 16 üniversite ile öğrenci değişim anlaşması imzaladı. Değişim, mimarlık, işletme, inşaat mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, malzeme bilim ve nanoteknoloji ile yaşam ve doğa bilimleri bölümlerinde gerçekleştirilecek. Üniversitenin ayrıca Erasmus+ programı kapsamında 14 ülkedeki 22 üniversite ile anlaşması bulunuyor.

Haberin Devamı

Doğa’nın hedefinde üniversite var

Doğa Okulları’nın yeni sahibi Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, 5 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yaparak, okul sayısını 200’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. 106 okul, 70 bin öğrenci, 8 bin öğretmen ve 11 bin çalışanıyla ana sınıfından başlayarak liseye kadar güçlü bir akademik yapıya sahip olduklarını vurgulayan Saçaklıoğlu, kurulacak üniversite ile yola daha güçlü devam edeceklerini kaydetti.

“15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimi eğitimin bir kez daha önemini ortaya koymuştur” diyen Ömer Saçaklıoğlu, Cumhuriyetin 100. yıl coşkusuna yakışacak şekilde yatırımlar yapacaklarını kaydederek, “Darbe sonrası Türkiye’ye karşı yatırım yapılmaz algısına inat olarak bu satın almayı gerçekleştirdik” diye konuştu. Okulları satın almasıyla birlikte algı operasyonuna maruz kaldıklarını anlatan Saçaklıoğlu, “Okulların yüzde yüz sahibi benim. Gelecek iç ve dış ortaklığa da kapalıyız” dedi. Yapılan yalan haberlerle, öğrenci ve velileri rahatsız etmeye çalışanların olduğuna işaret eden Saçaklıoğlu, okullarla ilgili herhangi bir hukuki sürecin yürümediğini kaydederek, okulların planlanan tarihte açılacağını duyurdu.

Bezm-i Âlem’den yeni doktora programı

Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi Gastro-enteroloji Enstitüsü”nde Gastroenteroloji ve Hepatoloji Doktora Programı açıldı. 2016-2017 akademik yılı bahar döneminde ilk öğrencilerin kabul edileceği programa tıp fakültesi mezunları ile yüksek lisans yapmış eczacı, biyolog, veteriner, moleküler biyolog, genetik mezunları ve hemşireler başvurabilecekler. Kapsamlı gastroenteroloji ve hepatoloji teorik ve pratik eğitiminin verileceği programda öğrenciler, yoğun olarak araştırma programlarına katılabilecekler.

YARIN : Öğrencilere vakıf ve derneklerden burs seçenekleri...