07.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Hentbola başlarken kız olması nedeniyle karşılaştığı ayrımcı yorumları sesi titreyerek anlatan Merve Akpınar’ın azmi ve cesareti tüm Türkiye’yi umutlandırdı. Milliyet’e konuşan 14 yaşındaki Merve Akpınar, uğradığı cinsiyet ayrımcılığını, bununla nasıl baş ettiğini ve hayallerini anlattı.
Şanlıurfa Halliliye bağlı Gürcütepe köyünde yaşayan Merve Akpınar, Emine Akpınar ve Ali Akpınar çiftinin 6’ıncı çocukları olarak dünya geldi. Hem ailesinden hem de ağabeylerinden gördüğü destekle ‘Sen kızsın yapamazsın’ algısına rağmen hentbola başladı. Geçtiğimiz günlerde Hentbol Federasyonu’nun davetlisi olarak gittiği Ankara’da DHA muhabirine konuşan Merve Akpınar, spora başladığı dönem karşı karşıya kaldığı ayrımcı iklimi ve ‘mahalle baskısını’ zaman zaman sesi titreyerek anlatmıştı. Kendisine, “Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın” denilmesinden yakınan küçük kızın o sözleri Türkiye’nin gündemine oturdu. ‘Kendime söz verdim, köyümdeki kızların kaderini değiştireceğim’ sözleriyle Türkiye’ye umut aşılayan Merve Akpınar, Milliyet’e konuştu:
‘Onlara inat devam ettim’
“Ben 5.’inci sınıftayken bir arkadaşım hentbol oynuyordu ve onun oynarken çok eğlendiğini gördüm. O arkadaşım için ‘o yapıyorsa ben de yaparım’ dedim ve hırslandım. 5’inci sınıfta başlamak istedim ancak beden eğitimi öğretmenim diğer arkadaşlarıma göre fiziksel olarak daha güçsüz yetersiz olduğumu söyledi. 6’ıncı sınıfa başladığımda çok çalıştım, çabaladım ve takıma alındım. Çevremde birçok kişi hentbola başlamamı istemedi. İlk başladığımda da ‘Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın. Oranı buranı görürler’ dediler. Ben de onlara inat devam ettim. Kendime bir söz verdim ve başardım.
‘En büyük destekçim ağabeyim’
Bu süreçte en büyük destekçim de Ahmet ağabeyim oldu. Bana hep, söylenenleri duymamı ve inandığım yolda devam etmem gerektiğini söyledi. Çevremdeki insanlar kız çocuklarının evde diz çöküp oturmasını ve belli bir yaştan sonra da evlendirilmesini istiyor. Tabii benim ailem buna karşı, ancak benim çevremdeki birçok kişinin çocuğu böyleydi. Kız çocuklarının dışarıya bile çıkmasına izin vermiyorlar. Benim ailem ise benim dışarıya çıkmama ve arkadaşlarımla görüşmeme izin veriyordu. Birçok arkadaşım sporla ilgilenmek istese bile buna aileleri engel oluyordu.
‘Biz daha başarılıyız’
Aileler çocuklarına engel olmasınlar ve onlara inansınlar. Ben, bana laf söylenenlere inat başardım. Köyümdeki kız çocuklarına fırsat verilirse onlar da başarır. Bizim okuldaki kupaların çoğunu biz kızlar getirdik. Oysa erkeklere daha fazla güveniyorlar. ‘Öyle yapar böyle yapar’ Bana göre bu yanlış bir düşünce. Bence biz kızlar daha başarılıyız. Ama bizi motive etmiyorlar ve bize engel olmaya çalışıyorlar. Ben hayatımda sporu çıkarmayı düşünmüyorum. En büyük isteğim iyi bir beyin cerrahı olmak ve spora devam etmek.”
Merve Akpınar, babası, ağabeyi ve 11 yaşındaki kız kardeşi Dilara ile.
‘Ben kızlarımı her zaman destekledim’
Baba Ali Akpınar (53) da Milliyet’e şunları söyledi:
“Başta kızların elle top oynaması bana da garip geldi. Merve isteyince de ‘tamam’ dedik ve kızımı destekledik. Kızım ilk başladığında farklı tepkilerle karşılamıştı. Ben de kızıma ‘Biz sana bir şey demiyoruz, başka kimse bir şey diyemez. Senin gönlün istiyorsa devam et. Biri sana da bir şey söylüyorsa da gel bana söyle’ dedim. O da devam etti. Küçük kızım Dilara da ablasının yolundan gidecek o da yavaştan başladı oynamaya. Ben kızlarımı her zaman destekledim. Bir erkek avukat, doktor oluyorsa, spor yapıyorsa kızlar da yapar. Farkları yok.”
Gururumuzsun Merve Akpınar
DHA tarafından Merve Akpınar’la yapılan röportaj sonrası sosyal medyadan destek mesajları yağdı:
Fenerbahçe Spor Kulübü: “Sen tüm Türkiye’deki kız çocuklarının umudusun. Senin ve cesaret verdiğin tüm kız çocuklarının yanındayız! #MerveAkpınar”
Galatasaray Spor Kulübü: “Sen ve tüm kız çocuklarının cesareti, azmi, gücü ve inancıyla spor daha da güzelleşiyor. İyi ki varsın #MerveAkpınar”
Beşiktaş Spor Kulübü: “Cesaretin ve azminle tüm kız çocuklarına umut oldun. Yanındayız #MerveAkpınar”
Trabzonspor: “Senin ve bu ülkenin umudu kız çocuklarımızın her daim #Yanındayız #MerveAkpınar”
Bursaspor: “Tüm kız çocuklarına umut oldun, istemeye ve çalışmaya devam et #MerveAkpınar”
Oğuz Kaan Salıcı: “Cumhuriyet 13 yaşında bir kız çocuğunun, eşitsizliğe karşı umutlarımızı diri tutuşudur.”
Tunç Soyer: “Kadınlara ve çocuklara dayatılan bu baskıcı sistemi gözyaşında sakladığın umut ve cesaret ile yıkacağız.”
Doğa Rutkay: “Tüm köylerin tüm kız çocukları adına iyi ki varsın Merve! Çok yaşa! Çok başar! #merveakpınar”
Ezgi Mola: “Sakın üzülme güzelim benim! Sen kız çocuklarının kaderini değiştirmeye başladın bile! Devam et!”
Hadise: “Sen istedikten sonra her şeyi başarırsın! Seninle gurur duyuyorum!”
‘İnandığın yolda yürü dedim’
Merve’nin ‘En büyük destekçim’ dediği ağabeyi eczacı Ahmet Akpınar şunları söyledi: “Keşke Merve gibi diğer kız çocuklarına da destek olabilsem ve yol göstersem. Merve tepkiyle karşılandığında kendisine, ‘Sen yeter ki iste. Kimin ne dediği önemli değil. Sen kendini geliştir ve inandığın yolda git’ dedim. Kardeşim de öyle yaptı, sonuna kadar arkasındayım.”
Bakan Kasapoğlu’ndan telefon
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Merve Akpınar’la telefonda görüşerek, tesis ve ihtiyaçlar noktasında ne gerekiyorsa bir ağabeyleri olarak her zaman yanlarında olduğunu belirtti.Bakan Kasapoğlu, Şanlıurfa’ya giderek okulu ziyaret edeceğini, sporcuları yetiştiren öğretmenlerle görüşeceğini ifade etti. Merve Akpınar ise memnuniyetini vurgulayarak Bakan Kasapoğlu’na teşekkür etti. l ANKARA DHA