19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA / İstanbul - Milliyet’in Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgiye göre, bu süre içinde 13 bin 923 başvuruda ise taraflar anlaşma sağlayamayıp dava yoluna gitti. Zorunlu arabuluculuğun yürürlüğe girmesinden hemen önce, sadece ağustos ayında kira uyuşmazlıkları 20 bin davaya konu olmuştu.
Türkiye Barolar Birliği adına Arabuluculuk Kurulu üyesi olarak görev yapan Avukat Mehveş Ekşiler Özer, kira uyuşmazlıklarının yargıyı da aşan ciddi bir toplumsal soruna dönüştüğünü belirterek, “Mahkemelerin iş yükü, kaldırabileceklerinin çok üzerinde. Şu anda İstanbul’da açılan bir davada ilk duruşmanın verilebildiği tarih bir yılı geçiyor. Doğal olarak, dava devam ederken yeni kira dönemi de başlamış oluyor. Yeni dönemin kira bedelinin belirlenebilmesi de önceki davanın sonuçlanmasını gerektiriyor. Zincirleme ve büyüyen bir uyuşmazlık karşımıza çıkıyor” dedi.
UZLAŞMA ETKENLERİ
Arabuluculuk sürecinde uzlaşmaya varmada en yaygın kabul gören formüller şöyle:
■ Kiraya verenin, kiracıya taşınma masrafları için destek olması.
■ Kiracının yeni bir konut bulması konusunda yardımcı olması.
■ Kademeli artışta anlaşma; örneğin üç ayda bir kira artışı için anlaşma sağlamaları.
■ Tarafların, kira artış sınırı olan yüzde 25’i aşan oranda artışta anlaşmaları.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Kira uyuşmazlığında arabuluculuk sürecini başlatmak üzere adliyelerdeki Arabuluculuk Merkezi’ne başvuruluyor. Ardından dosyaya bir arabulucu atanıyor ve taraflar toplantıya çağırılıyor. Tarafların en geç 4 hafta içinde bir karar vermesi bekleniyor. Anlaşamama halinde hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye yolu açılmış oluyor.
'ARABULUCULUK TOPLUMSAL BARIŞA HİZMET EDİYOR'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe gören kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin yargının iş yükünü azalttığını, sistemin toplumsal barışa katkı sağladığını belirtti.
Tunç sosyal medya hesabından arabuluculuk başvuruları ve anlaşmayla sonuçlanan dosya sayılarını verdi. 76 bin 780 başvurunun 32 bin 98’inin anlaşmayla sonuçlandığını belirten Tunç, “Böylece 64 bin kiracı ve kiralayandan oluşan vatandaşımız dava yoluna gitmeden dostane bir şekilde uyuşmazlığı çözdüler. Tarafların anlaşması, tahliyeleri ve yeni kiralama ihtiyacını azaltarak kira fiyatlarının düşmesine de katkı sağladı. Ağustos ayında 20 bin kira davası açıldığını düşündüğümüzde 3,5 ayda yaklaşık 70 bin dava açılması muhtemel iken dava sayısının 13 bin 923’te kalması yargının iş yükünün de azalmasını sağladı. En önemlisi de kiracı ev sahibi tartışmalarını aza indirerek toplumsal barışa da hizmet etti” ifadelerini kullandı.