10.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
- Olgun Peker’İn 19 adamı: Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Adil Şahin, Aykut Aydın, Candemir Sarı, Coşkun Çalık, Erkan Korkmaz, Evren Kımıl, Fatih Sandal, Hakan Karaahmet, Hırçın Kımıl, Mesut Erdoğan, Murat Yakarışık, Ömer Ülkü, Özcan Üstüntaş, Özden Tütüncü, Samet Erdemir, Selim Kımıl, Serdar Berkin.
- Yıldırım’ın 18 adamı: Alaeddin Yıldırım, Ali Kıratlı, Bülent İbrahim İşçen, Bülent Uygun, Cemil Turhan, Doğan Ercan, Göksel Gümüşdağ, Hasan Çetinkaya, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mecnun Otyakmaz, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Mehmet Şen, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Serkan Acar, Tamer Yelkovan, Yavuz Ağırgöl, Yusuf Turanlı.
Operasyon için Olgun Peker’in yurtdışından gelmesi beklendi
İddianamede operasyonun tarihiyle ilgili olarak şu ifadeler yer aldı: “22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivas-FB maçıyla lig sona ermiş ancak şüphelilere yönelik operasyon kararı alınmasında yurt dışında bulunan Olgun Peker’in dönüşü beklenmiştir. Peker’in 19 Haziran’da yurtdışından dönüşü sonrasında operasyon için çalışmalara başlanılmış, gerekli hazırlıklar yapılmış ve 4 Temmuz sabahı için operasyon kararı alınmıştır. Ancak 2 Temmuz günü yapılan teknik takip çalışmalarında; Aziz Yıldırım ve Şekip Mosturoğlu’nun haklarında soruşturma yürütüldüğünden haberdar olabilecekleri değerlendirilmiş ve soruşturma bu yönde genişletilmiş, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Erdem Gökşen’in soruşturma hakkında yakın arkadaşı Şevki Mustafa Çetinkaya ile üstü örtülü şekilde konuşmalar yaptığı, bu durumu da şahsın Şekip Mosturoğlu’na iletmesi sonrasında Yıldırım ve bazı şüphelilerin bir araya gelerek toplantı yaptıkları ve durumdan şüphelendiklerinin anlaşılması üzerine şahıslar yakın takibe alınmıştır. 02 Temmuz’da Mosturoğlu’nun bilgiyi teyit etme amacıyla polis memuru Erdem Gökşen’e ulaştığı ve şahısla buluştukları belirlenmiş, bu yaşanan gelişmeler sonrasında operasyon 1 gün öne alınarak 3 Temmuz günü gerçekleştirilmiştir.
23 Şubat’ta takip başladı
Şüpheliler Aziz Yıldırım ve İlhan Yüksel Ekşioğlu arasında 2 Mart’ta yapılan telefon görüşmelerinde, şüphelilerin “Üç Tarlayı da Sürdük” şeklinde şifreli konuşmalar yaptıklarının anlatıldığı iddianamede, bu şifrenin deşifresine yönelik çalışmalarda, kişilerin, ligin 24. haftasında 4 Mart’ta oynanan Kayserispor-Manisaspor, 6 Mart’ta, oynanan Bursaspor-İBB Spor ile Beşiktaş-Trabzonspor müsabakalarında şike ve teşvik primi faaliyetlerinin yürütüldüğünün kastedildiği, yine aynı hafta 7 Mart’ta oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe müsabakasında da şüphelilerin şike faaliyeti yürüttüklerinin görüldüğü iddia ediliyor. İddianamede, Menajer Serdar Berkin’in şüpheliler Ömer Ülkü ve Olgun Peker ile birlikte hareket ederek Giresunspor Kulübü’nden alacakları olan futbolculara alacaklarından vazgeçmeleri için baskı yapması sonucu 23 Şubat’ta iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlandığı, bu çalışmalarda Serdar Berkin’in Ömer Ülkü ile birlikte hareket ederek 1. lig maçlarında şike yaptıkları yönünde delillerin elde edildiği kaydediliyor.
2’si gizli 77 tanık
Soruşturması kapsamında dinlenen 75 tanıktan bazıları ise şunlar: Aziz Yıldırım’ın sekreteri Seher Nurgün Olgun, Birleşik Fenerbahçeliler Vakfı Başkanı Aziz Yılmaz, Ankaragücü kalecisi Stefan Senecky, İBB’nin İsveçli futbolcusu Samuel Tobias Holmen, eski Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun’un ayrı yaşadığı eşi Gamze Uygun, Gençlerbirliği oyuncusu Randall Azofeifa Corrales, BJK Başkanı Yıldırım Demirören, FB üyesi Aram Markaroğlu. “Poyraz” ve “Taraftar” isimli iki de gizli tanığın anlatımları iddianamede yer alıyor.
Yıldırım CEO!
İddianamede örgüt üyelerinin şike faaliyetlerini gerçekleştirilirken şifreli kelimeler kullandıkları da anlatıldı. İddianameye göre sanıklar teknik takibinin zor olduğunu düşündükleri için Blackberry telefonlarla mesajlaşıyorlardı. İddianamede örgütün şifreleri şöyle anlatıldı: l Aziz Yıldırım: 1 numara, şirket CEO’su l Futbolcu: İnşaat işçisi, mağdur, müvekkil l Ali Kıratlı: Rüzgar, şekerli l Hakem: Hakim l Para: Gram l Şike parası almak: Kahve içmek l Futbol maçı: Tarla, taş ocağı, inşaat, mahkeme, proje, dava
Tarladaki işçiler!
Aziz Yıldırım hakkında yapılan teknik takip çalışmalarına yer verilen iddianamede, Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu’nun, Aziz Yıldırım ile yaptığı telefon görüşmelerinde “Tarladaki İşçiler” ve “Ne Zaman Böyle Dikim Yapsak Olmuyor” gibi ifadeler kullanması üzerine şüphelilerin kendi aralarında şifreli konuştuklarının dikkati çektiği, yapılan çalışmalarda bu ifadelerin futbol maçlarında yapılan şike faaliyetleri ile ilgili olduğu, “işçi” olarak kullanın tabirlerin “futbolcu”, “tarla” olarak kullanılan tabirlerin “futbol maçı”, “dikim” olarak kullanılan tabirlerin de “şike yapılması” anlamlarına geldiğinin tespit edildiği anlatılıyor.
31 tutuklu sanık
Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Abdurrahman Yakut, Haldun Şenman, Emre Koçak, Coşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan, Bülent Uygun, Ümit Karan, Mecnun Odyakmaz, Korcan Çelikay, Ahmet Çelebi, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Bülent İşcen, Tamer Yelkovan, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Ali Kıratlı, Selim Kımıl, Abdullah Karakuş, Abdullah Eker, Ahmet Ateş, İbrahim Akın, İskender Alın.
İddianamedeki 8 kulüp:
Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdmanyurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Giresunspor.
Dosyanın ilk 10’u
- Olgun Peker (Eski Giresunspor Kulübü Başkanı)
- Aziz Yıldırım (Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı)
- Mehmet Şekip Mosturoğlu (Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı)
- Abdullah Başak (Menejer)
- Abdullah Eker (Eski futbolcu)
- Abdullah Karakuş (Eski
- Giresunsporlu yönetici)
- Abdurrahman Yakut (Eski Diyarbakırspor Başkanı)
- Ahmet Çelebi (Sivassporlu yönetici)
- Ahmet Ateş (Beşiktaş Protokol ve Futbol A takım Güvenlik Müdürü)
- Ali Kıratlı (Fenerbahçe Kongre Üyesi)