Gündem‘Kentler obeziteye göre düzenlenmeli’

‘Kentler obeziteye göre düzenlenmeli’

31.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada önemli bir sorun olan obeziteye karşı acil olarak atılması gereken adımlara dikkat çeken uzmanlar, şehir düzenlemelerinin etkili olacağına dikkat çekiyor

‘Kentler obeziteye göre düzenlenmeli’

HABER ARAŞTIRMA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’nun raporuna göre; Türkiye’de her üç kişiden biri obeziteli. Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, obezitenin tetiklediği hastalıklara ve Türkiye’de acil olarak atılması gereken adımlara dikkat çekerek, şehir düzenlemelerinin obeziteyi önlemede etkili olacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’nun obezite raporu açıklandı.

3 kişiden biri obez

Rapora göre; Türkiye’de her üç kişiden biri obeziteli. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’yi üst sıralara taşıyan bu oran özellikle kadınlarda ve çocuklarda tehlikeli bir boyutta. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, obezitenin tetiklediği hastalıklara ve Türkiye’de acil olarak atılması gereken adımlara dikkat çekerek, şehir düzenlemelerinin obeziteyi önlemede etkili olacağının altını çizdi. Obeziteyle,  sadece “Az ye, çok hareket et” sloganıyla baş edilebilecek basit bir hastalık olmadığını belirten Prof. Dr. Yumuk, “Obezite tip 2 diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, kalp yetmezliği, inme, karaciğer yağlanması, safra taşı, reflü, yağlı böbrek hastalığı, depresyon, uykuda soluk durması, cinsel isteksizlik, kısırlık, adet düzensizliği, eklemlerde kireçlenme gibi hastalıkların ve bazı kanser türlerinin görülme riskinde artışa neden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Atılacak adımlar neler?

Pandemi döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite gibi önlemlerin önem kazandığını da vurgulayan Prof. Dr. Yumuk, obezitenin önlenmesinde acil olarak atılması gereken adımları da şöyle sıraladı: 

Aktif şehirler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa birimiyle birlikte yürütülen fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme stratejileri oluşturma eylemleri, beslenme dostu okullar oluşturma girişimi, gıda etiketleme yönetmeliklerinin oluşturulması, aktif şehirler ve obeziteyi değiştiren şehirler bağlamında yürüyüş ve bisiklet parkurlarının oluşturulması, toplu taşımacılık ağının genişletilmesi ve kullanışlılığının artırılması obezitenin ülkemizdeki sıklığının azaltılması açısından çok doğru girişimler olacaktır.”

TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise şunları söyledi:

“Ülkemizde her dört çocuktan biri fazla kilolu ya da obeziteli. Evde sağlıklı besinler tüketerek çocukları da bu yiyeceklere yönlendirmek obezitenin önlenmesi açısından çok önemli. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hareketli olmak ve egzersiz de çocuklara birer alışkanlık olarak kazandırılmalıdır. Obezitesi olan kişilerde herhangi bir psikolojik bozukluğun olma sıklığı yüzde 60’ı bulmaktadır. Gelişimsel süreçte, çocukluk çağında yaşanan fiziksel ve cinsel şiddet gibi olumsuz yaşam olayları ve bağlanma süreçleri, erişkin yaşamdaki stres yanıtlarını da etkileyerek obezite riskini artırmaktadır. Psikolojik stres, birçok yol üzerinden obeziteyi artırıcı bir risk faktörüdür.”