15.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Gökhan Kam - Dünyanın yeni tehdidi plastik atıklar, İstanbul’un göbeğinde çevreyi ve halk sağlığını tehdit ediyor. Alibeyköy Barajı’nın bulunduğu bölgede yol kenarına dökülen plastik atıkların bir kısmının, yakılarak imha edilmeye çalışılması tepki çekiyor.
Doğaya saçılan atıkların geri dönüşüm mekanizmasının işlememesi nedeniyle oluştuğunu belirten çevreciler, “Bu tür çevre suçlarının önüne geçilmezse çok karanlık bir tablonun bizi bekliyor” diye konuştu.
Yakılmasına tepki
Adana’da yol kenarında yakılarak imha edilmeye çalışılan plastik atıkların bir benzeri İstanbul Sultangazi’de ortaya çıktı. Geri dönüştürülmek üzere makinede işlenerek parçalanmış plastik atık yığınları Habibler A1 Caddesi üzerinde birçok noktaya kaçak olarak dökülmüş durumda.
Bir kısmı ise yakılarak imha edilmeye çalışılmış olan atıklar bölgeye çok yakın olan Alibeyköy Barajı’nı da tehdit ediyor. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Sultangazi Belediyesi’nin, “Yaklaşık bir yıl önce yanar halde olan bu malzemeleri belediyemizce usulüne uygun bir şekilde bertaraf edilmiştir” açıklaması ise, atıkların halen dökülmeye devam ettiğini gösteriyor.
‘Mekanizma işlemiyor’
“İstanbul’un orta yerindeki bu görüntüler de geri dönüşüm mekanizmasının nasıl işlemediğinin bariz bir örneği” diyen Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, “Türkiye henüz kendi plastik atığıyla baş edemezken bir de plastik atık ithalatının artmasıyla geri dönüşüm meselesi içinden çıkılmaz bir hale geldi. Bu yüzden doğaya daha fazla geri dönülmez zararlar vermeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sıfır atık ithalatı hedefine dair eylem planını açıklamasını talep ediyoruz” dedi.
‘Ağır ceza verilmeli’
“Önceleri Adana’da çıkan bu görüntüler anlaşılıyor ki tüm ülke çapında yaygınlaşmış bir haldedir” diyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da şunları söyledi:
“Geri dönüşüm endüstrisinin derhal kontrol altına alınması ve bu suçu işleyenlerin en ağır cezalarla cezalandırılması gerekmekte. Denetimlerle bu tür çevre suçlarının önüne geçilmezse çok karanlık bir tablonun bizi beklediğini söyleyebiliriz. Bu tür atıklar yakıldıklarında ortaya çıkan kalıcı organik kirleticiler ve kanserojen gazlar en yakın içme suyu kaynaklarına ya da tarımsal üretim alanlarına adeta çökmekte ve gelecek nesilleri tehdit etmektedir.”
Döküm yapanlar tespit edilemedi
Sultangazi Belediyesi atıklarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yaklaşık bir yıl önce Büyükşehir Belediyesi A1 Caddesi sonunda Sütaş madenciliğe giden yol üzerinde işlenmiş plastik atıkların döküldüğünü bize bildirmişti. O zaman biz belediye olarak yerinde inceleme yaparak yanar halde olan bu malzemelere müdahale etmiştik. Döküm yapanlar tespit edilememişti.”