GündemKaz Dağları'nı kurtarmak için 34 belediye birleşti

Kaz Dağları'nı kurtarmak için 34 belediye birleşti

26.03.2008 - 10:01 | Son Güncellenme:

.

Kaz Dağlarını kurtarmak için 34 belediye birleşti

Kazdağları ve Madra Dağı’nda 37 şirket tarafından yürütülen altın arama çalışmalarına karşı çıkmak amacıyla Çanakkale ve Balıkesir’e bağlı 34 belediye bir araya gelerek “Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformuönu oluşturdu. Üniversitelerin ve başta Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün de destek verdiği “Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformuö, 5 Nisan’da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda “Altına Hayır" mitingi düzenleyecek.

Haberin Devamı

Miting kararına ilişkin açıklama yapan Platform Sözcüsü Ali Sarıbaş, yöre halkının bilinçlenmesinin önemine değinerek, “Yöre halkının yaşam alanlarını ve kültürlerini hep birlikte koruyamazsak, Kazdağları’nın yok olma tehlikesinin yanı sıra, kültürlerin yok olma tehlikesiyle de karşı karşıya geleceğizö diye konuştu.

"HALA İŞLETME RUHSATLARI YOK"

Kazdağları’nda altın arama iznine sahip şirketlerin, henüz işletme ruhsatı almadığına da dikkat çeken Sarıbaş, “Bu süreci iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İşletmeler ruhsat almadan tüm duyarlı insanların buluşması ve karşı duruşlarını sergilemesini istiyoruz. Değişen ‘Maden Yasası’ bizim tüm değerlerimizi yok edecek güçte. Ülke topraklarının yüzde 54’ü altıncılar tarafından ruhsatlandırılmış durumda ‘Maden Yasası’nın değişmesini sağlamamız gerekiyorö dedi.

Haberin Devamı

Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aydın da tüm sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini ifade ederek, “Siyanür kullanmadan altın aranacağını söyleyen şirketler, şimdi de Kazdağları’nın altını oyarak toprağı taşıyacaklarını söylüyorlar, bu da Kazdağları’nı yok etmek anlamına geliyorö dedi.

“YUNANİSTAN DA ETKİLENEBİLİR"

Türkiye Orman Mühendisleri Odası eski Başkanı Salih Sönmezışık ise Midilli ve Yunanistan’ın da bu durumdan etkilenebileceğinin altını çizdi. Kazdağları’nın, dünyadaki 200 önemli doğal alandan biri olduğunu ve burada farklı kültürlerden bir buçuk milyon insan yaşadığını kaydeden Sönmezışık şunları dedi:

“Kazdağları’nda altın çıkartma çalışması başlarsa en fazla 8-10 yıl sürecek. Bunun karşılığında 67 milyar dolar gelir elde edilecek ve bunun yüzde biri Türkiye’ye kalacak. Oysa ki bizim tarımsal üretimimiz yıllık 6,5 milyar dolar. Altın arama çalışmaları bütün ekolojik sisteme ve insanlara zarar verecek. Geri kazanım süreci ise 350-400 yıl. Bir gram altın için 600 ton su kullanılıyor. Çalışmalar başlarsa 1,5 milyon insanımızın suyuna da el konulmuş olacak. Midilli’nin suyu da Kazdağları’ndan gidiyor. Bilimsel olarak da ispatlanan bu durumdan Midilli ve Yunanistan da etkilenecek."

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört köşesinden katılım beklenen “Altına Hayırö mitingine, ayrıca Midilli ve Yunanistan’dan da en az 200 kişinin katılmak için hazırlık yaptığı öğrenildi.