GündemAlevlerle mücadele! 5 ilde seferberlik... Vali açıkladı: Bugüne kadar çıkmış en büyük yangın

Alevlerle mücadele! 5 ilde seferberlik... Vali açıkladı: Bugüne kadar çıkmış en büyük yangın

17.08.2024 - 11:22 | Son Güncellenme:

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Özellikle dünden bu yana pek çok şehirden yeni yangın haberleri geldi. İzmir, Bolu ve Aydın alevlerin en çok yayıldığı, zarar verdiği yerler. İşte yurt genelindeki yangınlarda son durum...

Ülke genelinde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor. Tedbir amacıyla, İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'da toplam 3 bin 583 kişi güvenli alanlara tahliye edildi.

URLA'DAKİ YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ OLDU

İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangın nedeniyle bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi. Bölgede devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Elban, AA muhabirine, yangına bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğunu bildirdi.

Bölgenin ağırlıklı makilik alan olduğunu belirten Elban, "Yangın, havanın çok sıcak ve kurak olması artı şiddetli rüzgar neticesiyle çok hızlı yayılım gösterdi." dedi.

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, jandarma, polis ve diğer kurum ekiplerinin müdahale etmek için sahada olduğunu anlatan Elban, şöyle devam etti:

"Ekipler hızlı müdahale etmesine rağmen belli oranda yangın maalesef yayıldı. Bölgede 440 konuttan oluşan bir yazlık site var, bu site dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor. Bu siteye de ulaşmaması ve can, mal kaybı olmaması için tüm ekiplerimiz yoğun bir şekilde oraya yangının ulaşmaması için çalışıyor. Vatandaşlarımızın da bir riske girmeden oradan ayrılması için uyarıya bulunduğumuzda, vatandaşlarımın büyük çoğunluğu uyarımızı dikkate alarak evlerini terk ettiler. Fakat 34 vatandaşımız son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da kara yoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik."

Elban, yangının hem site hem de bölgedeki yerleşim yerleri açısından bir risk oluşturmadığını söyledi.

Karşıyaka Yamanlar'daki yangına müdahalenin sürdüğünü anlatan Elban, "Akşam üzeri 17.30 gibi Menderes ilçemizde bir yangın başladı ve o devam ediyor. Tire ve Bayındır'daki yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Ancak buradaki, Menderes'teki ve Yamanlar'daki henüz aktif durumunu koruyor. Ancak Yamanlar'daki yangının enerjisi düşürüldü. İnşallah kısa sürede iyi haberler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI, YANGIN BÖLGESİNDE VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın Bozdoğan'da başlayan ve Muğla'nın Kavaklıdere'ye sıçrayan yangında Yeşilköy Mahallesine gelerek ziyarette bulundu. Bakan Işıkhan, yangınla ilgili yetkililerden bilgi alırken yangından etkilenen vatandaşları da ziyaret etti. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "Burada sivil, özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah bu tür afetleri tekrar yaşatmasın inşallah en büyük dileğimiz bu. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti, 15 Eylül'e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor.

Bu çerçevede inşallah vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu tür afetleri bir daha yaşamayız. Ama yaşadığımızda da siz de görüyorsunuz devletimizin tüm birimleri ve Tarım ve Orman Bakanımız da alanda Allah razı olsun. Allah bu tür afetleri bir daha yaşatmasın. Üzerimize düşen bir şey olursa da 24 saat çalışmaya hazırız, bu tür afetleri kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

40 HEKTARLIK ALANDA ETKİLİ OLUYOR

Karabük'ün Ovacık ilçesinde dün başlayan orman yangını 40 hektarlık alanda etkili olmaya devam ediyor. Bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ve Karabük Valisi Mustafa Yavuz, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Karabük Valisi Mustafa Yavuz, arazinin engebeli olması sebebiyle müdahalede çeşitli zorluklar yaşandığını belirterek, "Aslında rüzgarın etkisini yitirdiği saatlerde kısmen yavaşladı ama rüzgarın etkisini artırmasıyla yeniden hareketlendi. Özellikle yangının engebeli, sarp bir arazide olması nedeniyle müdahalede çeşitli zorluklar yaşıyoruz. Karadan müdahalenin yanı sıra aynı zamanda bugün havanın ışımasıyla birlikte iki helikopterimiz yangına gün boyunca müdahale ettiler. Hem havadan hem karadan müdahale ediliyor. Tek sevindirici taraf. Dün de söylemiştim. Yakın bir yerleşim yerimizin olmaması. Bu saate kadar herhangi bir cana zararın gelmemesi bu anlamda işin sevindirici tarafı ama diğer taraftan tabii akciğerlerimiz olan, yeşil vatanımız olan ormanlarımızın da zarar görmesi bizleri üzüyor" dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı da Orman Gelen Müdürlüğü teşkilatı ve AFAD teşkilatının tüm imkanlarını yangın bölgesine sevk ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı
MANİSA YANGINI 80. SAATİNDE

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde geçtiğimiz Çarşamba günü çıkan ve Cuma günü de Salihli ilçesine sıçrayan yangına söndürme çalışmaları 80 saattir havadan ve karadan devam ediyor.
Gördes'in Boyalı, Karayakup, Çağlayan, Yeniköy, Malkoca ve Dalkara, Mahalleleri ile Salihli'nin Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır, Gölmarmara'nın Yunuslar ve Çamköy Mahallelerini etkileyen yangında, ormanlık alanların yanı sıra tarımsal alanlar zarar gördü. Rüzgarın da etkisiyle büyük bir alanda etkili olan yangına kontrol altına almak için 1 uçak, 3 helikopter, 93 söndürme ekibi, 34 su ikmal aracı, 26 iş makinesi, 7 AFAD ekibi, 5 emniyet ekibi, 30 jandarma timi, 4 jandarma ve TOMA olmak üzere 529 personel, gece gündüz demeden mücadele veriyor.



Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan ve Salihli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Doğukan Karaaslan, geniş bir alanda etkili olan yangını söndürme çalışmalarını yakından takip etti.
Öte yandan 5'inci gününe giren orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

DMM'DEN AÇIKLAMA

DMM'nin sosyal medya hesabından, "İzmir'deki yangın sırasında kaydedildiği" öne sürülen görüntülere ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerin, 'İzmir'deki yangın sırasında kaydedildiği' yönündeki iddialar doğru değildir. Bahse konu görüntülerin, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 2015 yılında meydana gelen yangınlar sırasında kaydedildiği tespit edilmiştir. İzmir'deki orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam etmektedir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik iddialara itibar etmeyiniz."

KARŞIYAKA'DA GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLE MÜDAHALE SÜRÜYOR

Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına müdahale gün boyunca sürdü.

Havanın kararmasının ardından da süren çalışmalara gece görüşlü helikopter destek veriyor. Ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Haberin Devamı
YANGIN BÖLGESİ İHA’DAN GÖRÜNDÜ

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle Muğla Kavaklıdere’ye ulaşan yangında havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona erirken müdahale için gece görüşlü helikopter devreye girdi. Yangına kara unsurlarının yanı sıra gece görüşlü helikopterin müdahalesi devam ediyor. Öte yandan, yangın İnsasız Hava Aracı(İHA) tarafından görüntülendi

BÖLGE HALKI ÇALIŞMALARI MERAKLA İZLİYOR

Bolu'nun Göynük ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları bölge halkı tarafından merakla izleniyor. Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter, 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesiyle devam ediliyor.

Bölgede 1357 personel görev yapıyor.

Ayvatlar Mahallesi'ndeki söndürme çalışmalarını izleyen Okçular köyü sakini 72 yaşındaki Beyazettin Sağlamöz, yangın nedeniyle 2 zor gün geçirdiklerini söyledi.

Daha önce bölgede bu büyüklükte yangın olmadığını dile getiren Sağlamöz, "Ekipler çalışıyorlar, hepsinden Allah razı olsun. Devletin, milletin ellerine sağlık, hepsinden Allah razı olsun." dedi.

Sifyanlar köyü sakinlerinden 35 yaşındaki Mustafa Tuncer de bölgede rüzgarın etkili olduğunu belirterek, "Ters yönde ilerlese köyümüz tarafına gelecekti. Biz de onun telaşıyla ekiplere yardımcı oluyoruz." ifadesini kullandı.

Tuncer, kadınların hazırladıkları yiyecekleri orman işçilerine ikram ettiklerini dile getirerek, "Yapabildiğimiz tek şey dua ve bir kısım yiyecek içecek. Onun dışında son 2 gündür vaktimiz bu bölgeyi izlemekle geçiyor." diye konuştu.

Yangın nedeniyle köylerinden tedbir amaçlı tahliye edilenlere kapılarını açtıklarını söyleyen Tuncer, "Hatta hayvanları da bizim ahırlarımıza taşıdık. Çok kötü 2 gün geçirdik. Çok şükür şu an yangının yoğun etkisi geçmiş durumda. Allah'ın izniyle yakın zamanda bu yangın mücadelemiz bitecektir diye düşünüyorum." dedi.

URLA'DA YANGIN

İzmir'in Urla ilçesinde makilik ve kırsal alanda yangın çıktı. İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale ediyor.

Yangın, saat 19.30 sıralarında Balıklıova Mahallesi'nde bulunan bir sitenin arkasında kalan bölgede meydana geldi. Bölgeden duman yükseldiğini görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangına müdahale devam ediyor.

Haberin Devamı

 

 

 

Yazarlar