GündemKarınca ilacında asbest tespit edildi

Karınca ilacında asbest tespit edildi

09.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kanser riski taşıyan asbest tehdidi devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde çeşitli markalara ait pudralarda asbest tespit edilmesinden sonra bu kez de karınca ilaçlama için kullanılan bir ürünün asbest ihtiva ettiği tespit edildi.

Karınca ilacında asbest tespit edildi

Bu durumun karınca ilaçlama ürünlerine katılan asbestli talk pudra maddesinden kaynaklandığını belirten kimyager Kenan Yıldız, laboratuvar
ölçüm sonuçları hakkında şunları söyledi: “Bir müşterimiz halk arasında karınca yemi olarak bilinen ve konutlardaki karınca istilasına karşı kullanılan bir üründen şüphelenerek laboratuvarımıza gönderdi. Ölçüm ve analizlerde söz konusu ürünün yüzde 90 oranında rizotil ve termolit asbest içerdiğini tespit ettik. Bunun nedeni ise karınca ilacının içine katılan asbestli talk pudradan kaynaklanıyor. Türkiye’deki pudraların yüzde 90’ı asbestli.”

İnternetten satılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatlarında, asbest çıkarma, işleme, satma ve ithal edilmesinin yasak olduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, şöyle devam etti: “Ayrıca asbest ilave edilmiş ürünlerin üretim ve işlenmesi de yasak. Ne yazık ki tüm uyarı ve mevzuatlara rağmen, asbest satışlarının el altından devam ettiğini görüyoruz. Birçok internet alışveriş sitesinde asbestin ticari adı olan amyantlı ürünler pazarlanıyor. Halkımız, talk içeren pudralar, bazı toprak kapların yanı sıra internette satışı yapılan amyantlı ürünlere dikkat etsin ve bu ürünlerden uzak dursun. Asbestli materyaller, farklı isimler gösterilerek ülkemize sokuluyor. Saf asbest Rusya ve Kazakistan’dan ithal ediliyor. Bir kablo firması yetkilisi, geçtiğimiz günlerde saf asbest numuneleri gönderip, durumun vahametini ortaya koydu. Saf asbest meselesini Çalışma Bakanlığı’na bildirdim. Söz konusu ürünler, elektrik kablolarının koruma kılıfında kullanılıyor. Asbest yasak ama uyanıklar ithal etmeye devam ediyor. Asbest ülkemize iki şekilde girebiliyor. Örneğin talk hammaddesi geliyor ve gümrükten talk kodu ile giriyor ama içersinde asbest içeriyor. Kontrol mekanizmasının çok iyi olması lazım. Gümrükçülerin yapabileceği çok bir şey yok. İkincisi ise saf asbest olarak geliyor. Ne var ki, sadece krizotil asbestin 45 değişik ticari ismi var. Değişik isimler kullanılarak uyanıklık yapılıyor.”

‘Talk pudrasında sorun var’

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Cafer Fidan da, asbestin amyant adı altında ülkeye sokulmaya devam ettiğini öne sürerek, “Karınca ilacında bile asbest tespit edilmesi, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Asbest aslında doğada serbest halde bulunan bir mineral ancak solunduğu zaman akciğerlerde kanser üremesine neden oluyor. Talk pudralarda ciddi sorun var. Talk pudrası ihtiva eden ürünlerde de sorun olması kaçınılmaz bir durum. Bildiklerimizi, gördüklerimizi CİMER üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirdik. Daha sıkdenetim ve tedbirler uygulanmalı” diye konuştu.