23.05.2018 - 16:01 | Son Güncellenme:
Zekat kimlere verilmez?
Zekat, bakmakla yükümlü olmadığımız Müslümanlara verilir. Bu durumda, bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımıza bakma sorumluluğumuz olduğu için bu tür yakınlara zekat veremeyiz. Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır. Bu insanlara zekat veremememizin nedeni bu yakınlarımıza bakma yükümlülüğümüzün bulunmasıdır. Onların bakımından sorumlu olduğumuz için bu insanlar, zekat verilmeyen yakınlarımız kategorisinde yer alır.
Bakmakla yükümlü olduğumuz astlarımız ve üstlerimizin dışında kalan akrabalarımıza zekat verebiliriz. Fakir olan, bakmakla yükümlü olmadığımız akrabalarımıza zekat verebiliriz. Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır. Zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişiden zekat vermeye başlamak, İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından uygulanan ve tavsiye edilen sünnetler arasında yer alır.
Kardeşimize zekat verebileceğimiz gibi zekat vereceğimiz kişinin Müslüman olmasına, yardıma gerçekten ihtiyacı olmasına ve verilen zekatı yanlış bir amel için kullanmayacağına emin olduğumuz bir kişi olmasına dikkat etmeliyiz.