GündemKararı bağımsız mahkeme verecek

Kararı bağımsız mahkeme verecek

04.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile ABD arasında yaşanan rahip Brunson krizine ilişkin Cirit, “Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir” dedi.

Kararı bağımsız mahkeme verecek

2018-2019 Adli Yılı açılışı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde, tören düzenlendi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit törende yaptığı konuşmada liyakat ilkesini anlatırken Hz. Muhammed’in “Kıyamet ne zaman kopacak?” sorusuna “İş ehil olmayana verildi mi, kıyameti bekle dur” buyruğunu verdiğini söyledi. Kamu yönetiminde liyakatı anlatırken, “Osmanlı Devleti’ne kamu yöneticisi yetiştiren Enderun Sistemi’nde kıdem ve liyakata dayalı bir terfi ve atanma usulü benimsenmiştir” diyen Cirit, ehliyet ve liyakata dikkat edildiğinde 21. yüzyılın Türk yüzyılı, uyulmadığında ise bir felaket olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Yargı organı bakımından liyakat ilkesini anlatırken, “Osmanlı Devleti’nin yönetim kademesinde görevli kamu görevlilerinin gerekçe gösterilmeden görevden alınmaları söz konusu iken, hakimlerin bundan müstesna tutularak ve her türlü sıkıntıdan korunmuş ve saygın olmaları gerekir diye ifade etmiştir” diyen Cirit, yargı etiği ve adalet konusunda İslam Hukuku’nda, Osmanlı Devleti’nin kadılık sisteminde ve Yargıtay ilk başkanı olarak kabul edilen Ahmet Cevdet Paşa’nın muhteşem eseri Mecelle’yi örnek gösterdi.

Brunson tepkisi

Cirit, konuşmasında Brunson krizine de şu cümlelerle değindi:

“Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, insan haklarına saygılı ve millet egemenliğine dayalı bir hukuk devletidir. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ve egemenliğin hangi esaslara dayalı olarak kullanılacağı Anayasa’nın 6. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Hiçbir kimsenin veya organın kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamayacağı aynı maddenin son fıkrasında vurgulanmıştır. Yargı yetkisi başlıklı Anayasa’nın 9. maddesinde de ‘yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır’ hükmü yer almaktadır.

Haberin Devamı

Meşruiyet vurgusu

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilgili hükümleri, demokratik, insan haklarına saygılı ve hukuk devleti ilkesine bağlı tüm çağdaş hukuk sistemlerinde yer aldığı gibi uluslararası hukuk bakımından da çok güçlü bir meşruiyete sahiptir. İnsan hakları, uluslararası toplum bakımından meşru bir ilgi alanı olmakla birlikte, söz konusu ilginin çağın gerektirdiği hukuk değerlerine ve ilkelerine uygun bir şekilde gösterilmesi gerekir. Özellikle, Türk milleti adına kullanılan asli, hukuki ve mutlak egemenliğin, devlet içinde veya dışında herhangi bir kudrete ya da otoriteye bırakılması, egemenliğin sonu olur. Türk yargısı bu gerçeğin bilincindedir.

‘Saygı duymalılar’

Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğine’ saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur.”

Haberin Devamı

Milliyet

Yargıtay Başkanı Cirit, konuşmasında ABD’ye tepki gösterdi.

‘Bin 671 FETÖ dosyası derdest’

Cirit, HSK ve yüksek yargı üyesi sıfatı taşıyan FETÖ sanıklarının yargılamasını yapmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne 2017’de 106 dava açıldığını, 2018’in ilk 7 ayında ise 65 dava açıldığını, bu davaların devam ettiğini söyledi. Cirit, “Temyiz incelemesi yapan 16. Ceza Dairesi’nde ise 1671 adet FETÖ/PDY dosyası derdest olup, 730 dosyanın temyiz incelemesi tamamlanmıştır” dedi.

Cirit: Maaşlar iyileştirilmeli

Yargıtay üyelerinin maaşları ve emekli aylıklarının iyileştirilmesini isteyen Cirit, Yargıtay personelinin özellikle emeklilikteki mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ek göstergelerinin 3600 olarak düzenlenmesinin isabetli olacağını söyledi.

Haberin Devamı

NOTLAR...

Oktay geldi, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli yoktu

- Adli yıl açılış töreni ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Bir önceki sene gelen tepkiler üzerine Yargıtay’da yapılan adli yıl açılış töreni bu yıl yine külliyede gerçekleştirildi. Yurt dışında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı törende Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yüksek yargı organı üyeleri, hakimler ve savcılar hazır bulundu.

Milliyet

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törende TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan bir süre sohbet etti.

Haberin Devamı

- Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gelmedi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da törene katılmadı. Feyzioğlu, öğle saatlerinde birlik genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek düşüncelerini açıkladı.

- Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adli yıl açılış mesajı okundu. Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu konser verdi.

‘Yeni yıl hayırlı olsun’

Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, Twitter’dan 2018-2019 Adli Yılı açılışı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki törenden fotoğraflar paylaşarak, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni adli yılın, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığı ilkesi ile Türk yargısının teminatı olan tüm yargı mensuplarımıza hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması başladı

Dava ve soruşturmaların tamamlanacağı sürelerin önceden ilan edilmesini öngören “Yargıda Hedef Süre” uygulamasına dün itibarıyla adliyelerde başlandı. Uygulama kapsamında her dava türü için azami süre belirlendi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerindeki yazılım çalışmaları da sonlandırıldı. Hedef süreler, 1 Ocak 2019’dan itibaren taraflara bildirilecek. Bu tarihe kadar olan 4 aylık sürede ise uygulama izlenecek, gerektiğinde teknik düzenlemeler yapılacak.

Milliyet

Gül: FETÖ’nün etkisi büyük ölçüde silindi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yeni adli yıl açılışı dolayısıyla yayımladığı mesajında yargı mensupları ve adalet teşkilatı için yeni bir çalışma dönemi başladığını belirtti. Yargı ve adalet yapılanmasında FETÖ’nün etkilerinin büyük ölçüde silindiğini vurgulayan Gül, “Yargı mensuplarımız hiçbir zorluk karşısında yılmadan, hukukun ve vicdanın sesinden başka hiçbir harici etkiye aldırmadan bu yeni dönemde de bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarını özenle koruyarak çalışmaya devam edecektir. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının asli failleri hakkındaki yargılamalar önemli ölçüde tamamlandı. Yargı mensuplarımızın çalışma temposuna ve davaların seyrine bakarak bu yargılamaların yıl sonunda çok büyük ölçüde gündemimizden çıkacağı anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Milliyet

‘Saygısız girişimleri asla kabul etmiyoruz’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, rahip Andrew Brunson yargılaması sırasında ABD’nin Cumhurbaşkanı ya da bakanları tehdit eden saygısız girişimlerini asla kabul etmediklerini söyledi.

Adli yılın açılışı nedeniyle birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Feyzioğlu, adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığının kabul olunmayacağını belirterek “Biz, kürsüde siyaset yapan hakim ve savcı istemiyoruz. Biz, siyasetin yönlendirmesine açık hâkim ve savcı da istemiyoruz. Yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.