Gündem‘Karar 6 Nisan sonrası alınmalı’

‘Karar 6 Nisan sonrası alınmalı’

24.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seçim tarihi için 14 Mayıs’a işaret edilmesi eski yasa mı, yeni seçim yasası mı geçerli tartışmasını başlattı.

‘Karar 6 Nisan sonrası alınmalı’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Özden Kaboğlu, Milliyet’e seçim tarihi ve seçimlerde uygulanacak kanuna ilişkin yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YENİLEME KARARI SORUNLU: Anayasa’ya göre 18 Haziran için seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması amacıyla alınacak seçimleri yenileme kararı sorunlu olacaktır. Zira TBMM’ye ve Cumhurbaşkanı’na bu yetkiyi tanıyan madde 116 gerekçesi, “sistem tıkanıklıklarının milli iradeye müracaatla çözümü”, yasama ve yürütme arasında “kriz oluşması halinde halkın hakemliğine başvurma” olanağını amaç olarak belirlemiştir. Bu çerçevede, seçimlerin 1 ay 4 gün öne alınmasını haklı kılacak hiçbir neden yoktur.

SEÇİM TAKVİMİNİN BAŞLADIĞI TARİHE GÖRE: Seçimlerde uygulanacak yasa ise Anayasa madde 67/sonda öngörülen, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde uygulanmaz” kuralı gereği, seçim takviminin başladığı tarihe göre belirlenir. Zira seçim hukukunda seçimin başlangıç tarihi, seçim işlemlerinin ve seçim sürecinin işlemeye başladığı gündür. Bu nedenle, 7393 (Milletvekili Seçimi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) sayılı yasanın uygulanabilmesi için, ya seçimler Anayasa’ya göre öngörülen 18 Haziran’da yapılmalı veya seçimlerin yenilenmesine ilişkin bir karar, 6 Nisan sonrası alınmalı. Böyle bir karar ise, madde 116 gerekçesi ile bağdaşmayacaktır.