24.04.2018 - 11:06 | Son Güncellenme:
Tarihte yüzlerce yıl Osmanlı İmparatorluğu himayesinde kalan Karadağ, Sovyetler Birliği döneminde Yugoslavya’nın altı cumhuriyetinden biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından Sırbistan-Karadağ adı altında var olan ülke son olarak 2006 yılında yapılan referandum ile Sırbistan'dan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Dünyanın en genç ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Karadağ’ın iklimi ve konumu
Karadağ’ın Adriyatik Denizi’ne kıyısı vardır. Balkan ülkeleri arasında yer almaktadır. Bölgenin genelinde Akdeniz iklimi hakimdir. Ama bölgelere göre de iklim özellikleri farklılık göstermektedir. Genel olarak ılıman bir iklimi vardır. Daha çok yaz aylarında tercih edilmektedir. Deniz turizmi canlıdır. Ülkeye kıyılar ve dağlar eşsiz bir doğal güzellik katmıştır. Birçok Balkan ülkesi ile komşudur. Bu nedenle jeopolitik konum açısından ayrıca önem taşır.
Karadağ’ın etnik yapısı
Karadağ ülkesinde etnik yapı günümüze kadar fazlasıyla değişmiştir. Geçmiş yıllarda özellikle Sırpların yoğun olduğu bir bölgeydi. Sırplardan sonra en yaygın olan halk Arnavut halkıdır. Etnik yapısı farklı olan halklar bir arada uyum içinde yaşamaktadır. Ülkede her kesimden halka büyük bir saygı gösterilmektedir. Ülkede Karadağca, Sırpça, Boşnakça, Arnavutlukça ve Hırvatça konuşulmaktadır.
Karadağ'ın tarihi yerleri
Karadağ’da genellikle birçok yer hem tarihi hem de görsellik açısından önemlidir. Bölge sahil ülkesi olduğundan gezilmeye değer yerler arasındadır. Ayrıca ulaşımı kolay ve ucuz olduğundan çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle liman kentleri ile ünlüdür. Bunların başında Kotor gelmektedir. Kotor, tarihi ve eşsiz güzelliği nedeni ile UNESCO tarafından da koruma altına alınan yerler arasındadır. Bunların dışında Perast, Budva, Sveti Stefan gibi ada ve şehirleri de en güzel bölgelerinin başında gelmektedir. Karadağ’a Eylül ya da Mayıs aylarında giderek deniz turizmi kadar kültür turizminin de tadını çıkarabilirsiniz.